Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Korrupcióval gyanúsítják a nagylaki határőröket

Nagylak - Csúszópénzt, 300 eurót kért és kapott a magyar határőr egy Londonba tartó busz utasaitól – írta egy brit lap. A TV2 és a Story4 szerint a jármű Nagylaknál léphetett be Magyarországra. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap feljelentést tett az ügyben a főügyészségen.
300 eurót kellett fizetniük egy Bukarestből Londonba tartó autóbusz utasainak a magyar határon – írta a Mail On Sunday nevű konzervatív brit lap a hétvégén. Az újságíró, Allan Hall eredetileg azért ült föl a buszra, mert Nagy-Britanniában most sokakat érdekel, kik jönnek Romániából és Bulgáriából, miután könnyebben vállalhatnak munkát a szigetországban. Azt írta, a magyar határhoz érve a buszban körbejárt egy kalap, amelybe pénzt kellett dobni, mégpedig azért, mert a magyar határőrök 300 eurót kérnek, annak fejében, hogy gond nélkül átengedjék a csoportot. Ellenkező esetben tüzetesebb ellenőrzés és akár félnapi várakoztatás várna rájuk – írta a brit kolléga. Azt mondta neki a jármű egyik sofőrje, hogy ez rendszeresen előfordul a magyar határon: „Mindig ez történik, (...) látják, hogy románok vagyunk, és ez zöld jelzés arra, hogy kifosszanak bennünket... Ez korrupció, de fizetünk, mert fizetnünk kell" – így a buszvezető. Utas is mondta azt Hallnak, hogy „a magyarok rutinszerűen ezt csinálják".

Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A Mail On Sunday cikkéből nem derül ki, hol és mikor lépte át a busz a román–magyar határt. A TV2 és a Story4 hétfő esti hírműsorai arra következtettek, hogy a jármű a nagylaki átkelőhelyen át érkezhetett Magyarországra. A Story4 megszólaltatta Allan Hallt, aki szóról szóra elmondta ugyanazt, amit leírt. Hozzátette, a buszon hangosbemondóban szólították fel az utasokat a pénz átadására, és tőle is megkérdezte, aki kalapozott, hogy hozzájárul-e. Nem emlékezett az átkelőhely nevére, de a buszos cég honlapján szereplő térkép Nagylakon keresztül húzza meg az útvonalat.

Indul-e vizsgálat az ügyben? A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete azt kérte, kérdésünket az Országos Rendőr-főkapitányságnak tegyük fel. Megtettük hétfőn, választ onnan nem kaptunk, így járt a Story4 is. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea azonban kedd délután arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztályán. Három napon belül érdemben dönteni kell róla: vagy nyomozást rendelnek el, vagy elutasítják, vagy feljelentéskiegészítést kérnek, ha nincs elég információ a vizsgálathoz.

A Mail On Sunday cikkéhez készült fényképeken nemcsak az utasok látszanak a sofőrrel együtt, hanem a sötétkék, emeletes, Tudan feliratú autóbusz is, amelynek CL31TUD a rendszáma. A Tudan Travels magyar nyelvű honlapot is fenntart. Mindezek alapján elvileg kideríthető, hol és mikor történt az eset. Mivel a határátkelőhelyeken térfigyelő kamerarendszer működik, az ellenőrzést is megörökíthették.

Az általunk megkérdezett hazai utazásszervezők éppen a kamerák jelenléte miatt tartják nehezen hihetőnek a történetet. Egyikük szerint lehet, hogy valakik a határőrre hivatkozva pénzt gyűjtöttek a buszon, de azt nem tudja elképzelni, hogyan adhatták át.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérte kitartani a disznó mellett

Tíz éven át 150 milliónyi veszteséget nyelt le sertéstelepeitől a pitvarosi Négy-Határ Kft., mégsem a megszüntetés, hanem a korszerűsítés mellett döntött. Tovább olvasom