Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kossuth makói vándorútja

Makó - A fiatalok közül kevesen tudják: Kossuth Lajos makói szobra eredetileg nem a városháza előtt állt. A gimnázium elől az időközben lebontott szovjet emlékmű miatt kellett távoznia, ott pedig nemrég hátrébb kényszerült a körforgalom miatt. A gimnáziumhoz viszont József Attila „költözött" a főtérről.
A makóiaknak ma már természetes, hogy március 15-én a városháza előtt tisztelegnek Kossuth Lajos emléke előtt, pedig a kormányzó szobra eredetileg nem itt állt. A tekintélyt parancsoló bronz műalkotást éveken át tartó közadakozásból emelték, és 1905. szeptember 24-én avatták föl, tízezres tömeg előtt a Csanád vezér téren, a ma József Attila nevét viselő gimnázium előtt. Alkotója egyébként Kallós Ede hódmezővásárhelyi szobrász volt. Ám fél évszázadot sem maradhatott eredeti helyén: 1949-ben kellett a hely a rendszerváltáskor lebontott szovjet emlékműnek – ennek darabjai jelenleg a József Attila Múzeum udvarán láthatók.

A Kossuth-szobor akkor nagyjából a mai helyére került, de abban az időben korántsem volt egyértelmű, hogy ez a legideálisabb helyszín. Akkoriban ugyanis még létezett Csanád vármegye, amelynek Makó volt a székhelye, az épület pedig, amely elé került, akkoriban még megyeháza volt (Csanád vármegye az 1950-es megyerendezést követően szűnt meg, egy része Csongrád, a többi Békés megyéhez került). Márpedig a vármegye, mint Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, helytörténész meséli, a konzervativizmus fellegvára volt.

A szovjet emlékmű miatt mennie kellett, a körforgalom hátrébb parancsolta. A szerző felvétele

A szovjet emlékmű miatt mennie kellett, a körforgalom hátrébb parancsolta.
A szerző felvétele


Mindez azonban már a múlté, ma az épületet is városházaként ismeri mindenki. Ám Kossuthnak itt sem jutott teljes nyugalom osztályrészül: amikor a Széchenyi téri körforgalom épült, felmerült, hogy ismét költöznie kell. Végül kiderült, hogy nincs más alkalmas hely a városban neki. Felvetődött, hogy kerüljön a körforgalom közepébe, e helyett aztán végül csak „hátrébb lépett", közelebb kerülve a polgármesteri hivatal Giba Antal keze nyomát magán viselő klasszicista stílusú épületéhez. 2006-ban fel is újították, mészkő burkolatot kapott, valamint új posztamenst – ez utóbbit Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervezte.

József Attila is költözött. Nem Kossuth Lajos szobra volt az egyetlen Makó központjában, amelynek valamilyen oknál fogva költöznie kellett. Tarr István bronz József Attila-szobra pontosan 50 éve állt a főtéren, a mostani szökőkúthoz közel – ezt nem politikai okokból kellett áthelyezni, hanem azért, mert felújították és átalakították a teret. Új helyére több ötlet született, végül oda került, ahová maga a költő is álmodta: a nevét viselő gimnázium közelébe, ahol 2005-ben avatták újra.

Olvasóink írták

 • 5. tuningfine 2011. március 15. 09:54
  „Látom már nagy a készülődés a szobor előtt. A makói webkamerának köszönhetően innen is tudom követni az eseményeket egy darabig :)
  üdv Skóciából”
 • 4. vadruca 2011. március 15. 08:11
  „"Egyolvasó"! - Bizony, bizony! -Tudomásom szerint hitlerista elit egységek jelvényei voltak. Nem tudom ki találta ezt ki Kossuth szobra diszítő háttéreként ?”
 • 3. kismocsok 2011. március 14. 14:03
  „Tényleg nagyon szép hely ez a Makó ,1x talán én is oda költözöm ha meghív valaki:):P
  Nagyon jó a cikk és szép a kép gratula:)”
 • 2. scott1 2011. március 14. 12:53
  „Mostanában több esetben is egyre igényesebb fotót készítenek (csatolnak) egy-egy makói cikkel kapcsolatban, gratula!!!”
 • 1. Egyolvasó 2011. március 14. 12:20
  „Szépek a birodalmi szárnyak is KOSSUTH mögött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román-magyar mérleg

Kiszombor - Eddig 8 lopott kocsit, 9 hamis vezetői engedélyt és 4 hamisított személyi okmányt… Tovább olvasom