Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Köszönik az ingyentelket, de nem jönnek

Makó, Eperjes - Pénzt, ennivalót gyűjtöttek, és építési telket is kínálnak a vörösiszapömlés károsultjainak többek között Makón és Eperjesen. A devecseriek, kolontáriak azonban várhatóan nem jönnek el ide a Dunántúlról.
A választások utáni első, alakuló testületi ülésen döntötte el Eperjes képviselő-testülete, a vörösiszapömlés károsultjain úgy segít, hogy 10 üres építési telket ad, és az üresen álló szolgálati lakást is felajánlja olyan családoknak, amelyeknek le kell bontani a házát Kolontáron. Erről tájékoztatták is az érintett önkormányzatot. Kiss Csaba eperjesi polgármester lapunk kérdésére azt mondta, egyelőre nem jelezték a dunántúli településről, hogy igénybe veszik-e az eperjesi segítséget. Makó önkormányzata is a képviselő-testület alakuló ülésén döntötte el, hogy az adománygyűjtés mellett egy 3 milliót érő közművesített telket ajánl föl.

Egyelőre Makó sem kapott arról visszajelzést, hogy lenne olyan család, amelyik itt építene új házat. A segítségnek ezt a módját más települések is választották: a Békés megyei Kamuton a központban már most akár öt telket adnának olyan embereknek, akik új életet akarnak kezdeni, a Komárom-Esztergom megyei Kömlőd pedig 39 telket adna. Itt a polgármester ki is mondta: olyan családokra gondoltak, ahol iskolás-, óvodáskorú gyermek van. A kisebb településeken számít az is, ha eggyel, kettővel többen járnak a helyi óvodába, iskolába: könnyebb fenntartani az intézményt az új gyerekek után járó normatíva révén.

Devecseren 225, Kolontáron 23 lebontásra ítélt ház szerepel a listán, de ez még módosulhat. A kormány azoknak a családoknak is ad támogatást, amelyek nem helyben akarnak építkezni. Ezzel együtt Tili Károly, Kolontár polgármestere lapunknak azt mondta, az érintettek kétharmada ott, illetve a közelben, a megyén belül szeretne új életet kezdeni. Toldi Tamás, Devecser első embere ugyanezt tapasztalta az emberek szándékait illetően: inkább helyi, környékbeli telket vagy használt lakást keresnek. A helyben maradás mellett több szempont szól. Ezek között egy, hogy a közelben könnyebb munkahelyet találni.

Olvasóink írták

 • 15. scott1 2010. november 05. 19:30
  „És legvégül a "tájékozottságából" az derül ki, hogy ön is egy hajóban evezhetett a város vezetésével és aktív részese volt az elmúlt évek történéseinek. Éppen ezért is segítségét kérném melyik az az önkormányzati feladatokkal kapcsolatos törvény, vagy rendelet amely előírja, hogy munkahelyteremtő beruházás címén, az önkormányzat, egy a lakosságot érintő kérdésben -annak megkérdezésének megkerülésével- nem valós adatok közlésével, politikai nyomás segítségül hívásával pályázati pénzhez kell jutnia???”
 • 14. scott1 2010. november 05. 19:03
  „Reggel nem volt időm, ezért az arrogáns megjegyzésére most reagálnék. Ha valaki tanult "politikai gazdaságtan" mellett Közgazdaságtant is, annak a "NO COMMENT" helyett jelent valamit A. W. Phillips közgazdasági modellje (Philips-görbe) a nominálbérek és a munkanélküliségi ráta közötti inverz kapcsolatról, amely konyhanyelvre lefordítva annyit tesz, alacsony foglalkoztatási szint (magas munkanélküliség) esetén a munkavállalók kiszolgáltatottabbá vállnak, aminek hatására kisebb bérért kénytelenek dolgozni... amiből adódóan az alacsony foglalkoztatási szint hosszú távú fenntartásával a munkáltató elsődleges költségének -a bérjellegű kiadások- alacsonyan tartásával juthat kiemelt profithoz... (Éppen ezért is remélem, hogy alaptalanok azok a helyi pletykák, melyek szerint szándékosan - háttéralkuk hatására - nem hagyták, hogy új munkavállaló jelenjen meg, és csupán a városi vezetés dilettantizmusáról volt szó...) Az Ön által szintén nem ismert: a foglalkoztatás, piac által történő automatikus szabályozásával pedig egy bizonyos J. M. Keynes nevű elméleti közgazdász foglalkozott (szintén a legalapabb alap:)))”
 • 13. scott1 2010. november 05. 06:09
  „hajósinas!
  Amire gondolt, azt mi már Gazdaság politika néven tanultuk... foglalkozhat vele a Regionális gazdaságtan a Foglalkoztatás politika stb. annyira régen forgatta, hogy ezt már elfelejthette :) Az elvándorlással és a mobilitással kapcsolatban Szociológiát vagy HR-t is ajánlom :) Leírhatom századszor is, amíg a legtöbb önkormányzat mindent megtett azért, hogy munkahelyek teremtődjenek a helyi önkormányzat a feltett kérdésekre azt a választ adta (gondolom azért mert rendelet nem tette számára kötelezővé:) azért nem tesz az ügyben semmit mert ez kormányzati feladat... Majd a növekvő munkanélküliség által generált elvándorlásra a válasz az volt "Nem probléma, mivel a környező településekről betelepülők megoldják a létszám gondokat"... Ezt követően most mint egy amnéziás azzal kampányol, hogy "Munkahelyteremtés" és "Fiatalok helyben tartása"... Szerintem egy lakossági fórumon elő is állhatna ezzel a "politikai gazdaságtant" érintő kérdésekkel az illetékesnél :)))”
 • 12. hajosinas 2010. november 04. 23:02
  „Nos kedves scott1 .
  Ha valaki valaha tanult politikai gazdaságtant,vagy járt a kezében e fajta irodalom,valaha tanulmányozta legalább az államigazgatással és az önkormányzati feladatokkal kapcsolatos törvényeket, rendeleteket, az akkor most ezek után azt teszi amit én teszek. NO COMMENT .”
 • 11. scott1 2010. november 04. 14:13
  „"Munkahely viszont nem csak Makón és környékén kevés, hanem az egéssz országban."
  Ahogy német gazdaságban úgy Makón is van munkanélküliség. Tehát Makó egy szinten van Németországgal? És közben retteg a dübörgő gazdaságunktól :))) Szerinted a Makóról elvándorlók, hogy találnak munkát szinte kivétel nélkül gyorsabban máshol? Talán mert Makón arányaiban kétszer rosszabb az országosénál, ami magyarázza a térség leszakadását is. És arra már ne is térjünk ki, hogy melyik időszakban nőtt a kétszeresére a munkanélküliség... vagy kinek volt a jelmondata az, hogy "az állam rossz gazda"... vagy ki gondolta azt, hogy a munkahelyteremtés az állam, vagy a piaci "feladata"...”
 • 10. hajosinas 2010. november 02. 21:20
  „Nos, kedves "Egyolvasó" el kell olvasni figyelmesen a cikket,meg figyelemmel kell kisérni a híreket a tárgyi ügygyel kapcsolatban és mindjárt sokmindenre választ lehet kapni.
  Munkahely viszont nem csak Makón és környékén kevés, hanem az egéssz országban.
  Nem kellett volna arra való hivatkozással hogy "az állam rossz tulajdonos" mindent privatizálni, külföldi pénzembereknek eladni,kik az üzletkötésükkel csak piacot vásároltak.Eszük ágában sem volt munkahelyeket megtartani, netalán még fejleszteni.
  Nos persze tudjuk,mert mindíg ezt hallottuk, hogy " az ország ügyeit szakértő kormány intézi". itt az eredmény.De hát ezért mégsem a helyi önkormányzat a felelős, nemde ?”
 • 9. Egyolvasó 2010. október 31. 05:48
  „8. hajosinas 2010.10.31. 03:25
  Azért nem jönmnek, mert így döntöttek.A lényeg nem is ez, hanem a gesztus, amit az önkormányzat tett feléjük.Úgy gondolom, ezt senki sem vitethatja.
  Egyébként meg, ha esetleg szándékuk is lenne ideköltözni, és tájékozódnának az itt rendszeresen kommentelő /pontosabban rendszeresen a kákán is csomót kereső / egyének gondolkodásáról, nagy valószínűséggel elgondolkodnának, hogy akarnának-e olyan szomszédot maguknak, mint az itt véleményt nyilvánítók egyike-másika.

  Teljes mértékben igazat adok neked, és meg is hajlok a gesztus előtt, de
  -arra az építési telekre valami kis vityillót is kellene építeni, viszont ezeknek az embereknek mindenét elvitte a vörös iszap.
  -Legtöbb embernek hitel van a nyakán amit a bank biztos, hogy nem enged el nekik.
  -munkahely tekintetében sem az elsők között áll Makó, mibő tartsák el a családjaikat??
  és még lehetne sorolni.”
 • 8. hajosinas 2010. október 31. 03:25
  „Azért nem jönmnek, mert így döntöttek.A lényeg nem is ez, hanem a gesztus, amit az önkormányzat tett feléjük.Úgy gondolom, ezt senki sem vitethatja.
  Egyébként meg, ha esetleg szándékuk is lenne ideköltözni, és tájékozódnának az itt rendszeresen kommentelő /pontosabban rendszeresen a kákán is csomót kereső / egyének gondolkodásáról, nagy valószínűséggel elgondolkodnának, hogy akarnának-e olyan szomszédot maguknak, mint az itt véleményt nyilvánítók egyike-másika.”
 • 7. Egyolvasó 2010. október 30. 08:37
  „Nem is értem, hogy miért nem jönnek.”
 • 6. 3évesférfi 2010. október 29. 22:05
  „Nyilván nem jobb hely Kolontár, mint Makó, mivel szétcsapta a vörösiszap... Csúnya lenne, ha még így is jobb helynek számítana Makónál.”
 • 5. scott1 2010. október 29. 16:07
  „Azt ki merem jelenteni, hogy a kis településnek számító Kolontár semmivel nem jobb hely mint Makó. A TV-ben egy 40 éves ház mellett nyilatkozott egy középkorú hölgy aki azt említette, nem óhajt oda visszaköltözni, kártérítésre tart igényt és Győrben (régió központ, lassan Bécs külvárosa) akarnak inkább egy új házat... az ilyen "tervekkel" Makó valóban versenyképtelen. Az önkormányzat viszont azt tette ami ilyenkor a feladata, felajánlotta segítségét...”
 • 4. zoltanszabo 2010. október 29. 14:54
  „Majd bolondok lennének erre a környékre költözni még az ingyen telek se vonzó.Azok az emberek nem hülyék, ezen a környéken nincs munkahely.Ott közel az osztrák határ sokan átjárnak dolgozni.Ott van ipar,van élet ,jobb-több fizetés.Gyönyörű hegyvidék,tiszta levegő más az élet arra felé.Ha Makóról elindulunk észak felé 200 km. úgy tűnik nem is Magyarországon vagyunk.Itt nincs fejlődés,építkezés változás.Innen csak elvágyódik az ember.”
 • 3. Ernie 2010. október 29. 09:44
  „Vajon miért nem jönnek ide, a lassan "Dél Amerikai" viszonyok közzé?”
 • 2. Tony_Soprano 2010. október 29. 09:36
  „Nem is értem mért nem jönnek , pedig( DÜBÖRÖG A GAZDASÁG MAKÓN ÉS EZ MÉG A KEZDET) szereztem egy ilyen plakátot kitettem a garázsomba, ha sz@rnapom van csak ránézek és elfog a röhögőgörcs:)”
 • 1. mackósajt 2010. október 29. 07:37
  „Elég katasztrofális-persze más értelemben- a helyzet Makón is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres az ifjúsági klub Makón

Makó - Bevált az ifjúsági klub ötlete Makón: már több mint 400 regisztrált tagja van. Alkohol és… Tovább olvasom