Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Köszöntőházak a 43-as főúton

Makó, Szeged - Bizonyítványt állítanak ki magukról első épületeik állapotával az átutazók előtt a települések. A 43-as úton Deszktől Ferencszállásig néztük végig a köszöntőházakat.
Emberemlékezet óta pusztul Ferencszálláson a Szegedi utca 1. szám alatti épület. Szegedről Makó felé tartva az átutazót ez a nyitott padlású ház fogadja: mennyezetéből jól láthatóan növények növekednek az ég felé. A két város között hatalmas az átmenő forgalom; az útba eső kistelepülések köszöntőházaikkal bizonyítványt is kiállítanak magukról.

– 5 éve költöztünk Ferencszállásra, de ez a ház már akkor ilyen volt. Talán egyszer majd lebontják. Sajnos a falu másik oldalának első házai se túl szépek – sopánkodott az említett rogyadozó kalyiba előtt egy idősebb nő, aki éppen bontásból visszamaradt téglákról ütögette le a maltert. Először azt hittük, hogy megelégelvén a szemet szúró rondaságot, maga kezdett neki a repedezett falú épület bontásának, de kiderült: az építőanyagot máshol szerezte.

Bizonyítványt állítanak ki magukról első épületeik állapotával az átutazók előtt a települések.Fotó: Frank Yvette
Bizonyítványt állítanak ki magukról első épületeik állapotával az átutazók előtt a települések.
Fotó: Frank Yvette

Egyfajta reklámnak mégis jó a ferencszállási köszöntőház, amelynek oldalán öles betűkkel hirdetik: Panzió 800 méter. A település másik oldalának első épületeit mindkét oldalon fák rejtik el az autósok szeme elől: a jobb oldali, bordó falú épület még megállná a helyét, ám a bal oldalon álló romos melléképületnek valóban jót tesz a takarás.

Klárafalva négy köszöntőháza közül a legrosszabb állapotút a Makó felé autózók láthatják a bal oldalon: elhanyagolt udvar és omló vakolat köszönti a községbe érkezőket. A vele szemben álló fehér falú ház megfelel a köszöntőház minimális követelményének: Szegedről Klárafalvára érve ajánlatos jobb oldalra fordítani a fejünket.

Deszken a Szeged felől érkezőt jobb oldalon temető, a Makóról Szeged felé autózót kertészet és benzinkút fogadja.

Olvasóink írták

 • 4. sajtkukac 2010. november 10. 13:21
  „Csak azt nem értem, hol van az illetékes önkormányzati dolgozó, aki felszólíthatná és esetlegesen büntetést is szabhatna ki ezekre a romokra? Vagy sógor-koma-falubeli jóbarát? :S”
 • 3. Egyolvasó 2010. október 29. 22:15
  „Szerintem pedig az országot arról ítélik meg, hogy az Eső ember akivel a belépéskor találkozik a külföldi hogyan komunikál vele, a házak már másodlagos dolgok.”
 • 2. zoltanszabo 2010. október 29. 15:17
  „A külföldit nem érdekli,a románnak nem újdonság itt otthon érzik magukat.Olyan gyorsan hajtanak a 43-on fel se tűnnek ezek a romos házak.Akinek lépni kellene az az önkormányzat,itt is van polg.mester.?”
 • 1. babeli 2010. október 29. 15:08
  „Egy falu szélén, vagy bárhol, akár évtizedekig álló romos ház, tanya rossz képet mutat nem csak a faluról, vagy városról, hanem az egész országról.
  A kormányoknak van a költségvetésben elkülönített pénzük ország-kép formálásra, amit többnyire reklámfilmek, brosúrák gyártására, terjesztésére fordítanak. Ebből a pénzből én ,,,rom kommandókat" állítanék fel, mondjuk megyénként egyet. Feladatuk lenne a cikkben szereplő romos épületek számbavétele, tulajdonos felderítése, aki esetleg már régen elhalt, lehet, hogy örökös nélkül, és már az államra szállt volna a tulajdonjog, ha valaki figyelt volna rá. Sok eset lehetséges, de a lényeg: vagy bontani kellene, vagy tatarozni, felújítani, de mindenképpen fel kellene számolni, nagy körültekintéssel, de határozottan az ilyen szégyenfoltokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszönik az ingyentelket, de nem jönnek

Telket is kínálnak Makón és Eperjesen, az iszapkárosultak nem jönnek el a Dunántúlról. Tovább olvasom