Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Koszorúzás Pécskán

Makó - Az egykori iskolaépítő miniszter, Klebelsberg Kunó emléke előtt tisztelegve makóiak zarándokoltak Pécskára.
Klebelsberg Kunó 1875. november 13–án született Magyarpécskán. Ez a település ma Pécska (Pecica) néven román kisváros a Maros partján, Nagylak és Arad között, félúton. A születésnaphoz közeli napok valamelyikén makói tisztelői évek óta elzarándokolnak Pécskára, hogy tisztelegjenek az egykori iskolaépítő miniszter emléke előtt.

Koszorúzés Pécskán.
Koszorúzás Pécskán.

Néhány nappal ezelőtt tizenheten keresték fel Makóról a pécskai templomkertben lévő szobrot és emléktáblát. A mellszobrot, mely Jecza Péter temesvári szobrász munkája, 2000. november 11–én avatták fel. Jecza Péter alkotta a nagyszentmiklósi Bartók szobrot is.

Mint minden évben, most is Nagy István tanár, pécskai helytörténész fogadta a csoportot. A kis ünnepség előtt beszélt Pécskáról és a városhoz kötődő neves emberekről. Ezek után dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész mondott emlékező beszédet, melyben kiemelte Klebelsberg és Makó kapcsolatát.

Koszorút helyezett el Makó Város Önkormányzata (dr. Siket István), a Kálvin téri Református Általános Iskola, melyet 1927. október 4–én Klebelsberg avatott fel (Lengyel István), a Pedagógus Szakszervezet makói csoportja, (Szabó Lajos). A tisztelgő csoportban a nyugdíjas és aktív pedagógusok mellett ott voltak a makói múzeum és a levéltár munkatársai is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Éva vezeti a makói tankerületet

Új feladatát szolgálatnak, egyben csapatmunkának tekinti, s ígéri: az átszervezés nem jár majd olyan változással, ami a napi pedagógiai munkát érintené. Tovább olvasom