Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Kotroczó, a kapós képviselőjelölt

Lapunkat olvasva döbbent rá a MIÉP megyei elnöke, hogy Kotroczó Béla mégsem az ő képviselőjelöltjük, hanem az MDF-é. A makói ügyvéd – a Gán testvérek védője – ugyanis korábban vállalta, hogy megszervezi a MIÉP-et Makón, és elindul a színeiben. A párt most följelentette az országos választási bizottságnál Kotroczót. Az ügyvéd lapunknak elmondta: még január 30-án levélben tájékoztatta a MIÉP-et a döntéséről, hogy meggondolta magát, ezért nem érti a pártelnök reakcióját.
A makói ügyvédről lapunk gyakran írt, amikor a Gán testvérek pere folyt. Fotó: Karnok Csaba
Érdekes bejelentést tett szerdán Vásárhelyen Kovács László. A Magyar Igazság és Élet Pártja Csongrád megyei elnöke, országos alelnöke arról tájékoztatta a sajtó jelenlévő képviselőit, hogy Kotroczó Béla makói ügyvédet kizárták a pártból.

– Még tavaly felkértük az ügyvéd urat, hogy a 2006-os választáson a MIÉP színeiben induljon mint országgyűlési képviselőjelölt. Ezt elfogadta, s még december 28-án meg is alakította a helyi szervezetet. Azóta viszont eltűnt a szemünk elől, telefonon és személyesen sem tudjuk elérni – mondta Kovács László.

Pár napja meglepetten olvasta lapunkban, a Délvilágban azt, hogy Kotroczó a Magyar Demokrata Fórum képviselőjelöltjeként mutatkozott be. A MIÉP megyei elnöke szerint az jogilag nonszensz, hogy valaki egyszerre két párt színeiben is induljon a választásokon.

Az MDF szerint nincs probléma

– Tudtunk arról, hogy Kotroczó Bélát a Harmadik út választási szövetség is megkereste. A makói ügyvéd ezért arra kért minket, hogy addig ne hozzuk nyilvánosságra a Magyar Demokrata Fórum színeiben való indulását, még nem rendezi az ügyet a MIÉP-pel – nyilatkozta lapunknak Asbóth Ákos. Az MDF megyei kampányfőnöke azt is elmondta: nem érzi, hogy pártja választási szabályokat sértett volna, mert Kotroczó Béla egyetlen párt színeiben sem volt még bejelentve, mint országgyűlési képviselőjelölt. Asbóth hozzátette, hogy a makói ügyvéd 1999-ig aktívan politizált, mint MDF-es. Ráadásul mind a mai napig nem szűnt meg náluk a párttagsága.

– Ez a cselekedet: cserbenhagyás. Ezzel az ügyvéd automatikusan kizárta magát a választási szövetségből. Pártunk ezzel a döntéssel egy időben megtette a szükséges lépéseket az országos választási bizottság felé – folytatta az elnök. A kizárt Kotroczó helyett a hetes körzetben, vagyis Makón Fazekas Ferencet, a Jobbik jelöltjét indítják.

– Nem értem a MIÉP megyei elnökét: én január 30-án kelt levelemben tájékoztattam, hogy megfontoltam a dolgot, és meggondoltam magamat, elsősorban családom kérésére – felelte kérdésünkre Kotroczó Béla. – Azt is kértem, hogy helyettem Fazekas Ferencet, a Jobbik tagját segítsék. Ezt a levelet meg kellett, hogy kapják. Nem követtem el semmiféle szabálytalanságot, hiszen amíg valakit nem vesznek nyilvántartásba, addig nem számít jelöltnek. Ami az „eltűnésemet" illeti: családi ügyben el kellett utaznom a városból.

Kotroczó lapunknak elmondta azt is, ő valóban jobboldali érzelmű és gondolkodású ember, ezért nem zárkózott el, amikor megkeresték. Ugyanakkor – még mielőtt az MDF megkeresésére igent mondott volna – átgondolta a dolgot, és arra a megállapításra jutott, hogy eddigi ügyvédi munkássága, s az általa képviselt ügyek sem igazán állnak összhangban a MIÉP szellemiségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliós lift Makón

Felavatták a makói kórház rendelőintézetében felszerelt liftet, amelynek segítségével immár a… Tovább olvasom