Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kövegy az autópálya-építők kedvence

Makói járás - Az idősek otthonából átalakított szálláshellyel várta az M43-as autópálya új szakaszának építőit a kövegyi önkormányzat. 32-en már beköltöztek. Egy vállalkozó is a munkások fogadására készül, ahogy jó néhány lakatlan, de albérletbe adható ház tulajdonosa. A biznisz most indul.
Az M43-as út Makótól a határig tartó szakaszának nyomvonalán csöndben, hírverés nélkül fejeződött be a régészeti föltárás, amely az építést megelőzi. Nem találtak olyan leletet, amely szenzációnak számítana, így viszont gyorsabban tudtak haladni. Szarka Józseftől, a Móra Ferenc Múzeum régészeti osztályvezetőjétől tudjuk, hogy a Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum is dolgozott a területen, utóbbi tavaly ősszel és idén tavasszal összesen 11 hektáron végezte el a föltárást.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A kivitelezést végző Duna Aszfalt Kft. már fölvonult, és a makói Királyhegyesi úton, szemben a Givaudan gyárával mérnökséget hozott létre itt dolgozó munkatársainak. Ezt a pillanatot várták sokan a térség önkormányzatai közül, mert a korábbi építkezés idején sok itteni lakatlan, de albérletbe adható épületben vettek ki szállást az építő cégek a dolgozóiknak. Királyhegyesen akkor a hosszú ideje használaton kívüli orvosi rendelőt tudták kiadni. Királyhegyestől az új szakasz messzebb van, Nagylaktól viszont csak 3-4 kilométerre halad el a nyomvonala. Itt helyi vállalkozóval fogott össze az önkormányzat, készülve a szállásigényre. – A régi iskolaépületet készítettük elő arra, hogy előszerződés esetén egy gyors átalakítással szálláshellyé váljon. Megállapodtunk az M43-as kivitelezőjével, hogy ha valamelyik alvállalkozójuknak szállásra lenne szükségük, Nagylakon is várják őket, eddig azonban nem érdeklődtek – vont mérleget Gyarmati András polgármester. Úgy tudja, a községben nem bérelnek magánházat az építők.

Csanádpalotán viszont az önkormányzat információi szerint 8-10 tulajdonos adta már ki a házát olyanoknak, akik az M43-ason dolgoznak. Arra lehet számítani, hogy amint jobban beindul a munka, több lakatlan ház kap bérlőt. Bár az önkormányzatnak is vannak szálláshelyei, ezeket most nem adja az autópálya-építőknek.

– A makói Hagymatikumban strandoló kőhalmi csoport lakja, és hamarosan megint jön egy csoport a partnertelepülésünkről – hallottuk Kovács Sándortól, Csanádpalota polgármesterétől.

A mostani építkezés eddig leginkább Kövegy számára hoz bevételt. – A korábbi idősek otthonát alakítottuk át 32 fős szálláshellyé, és már be is költöztek az építők – újságolta kedden Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere. Azt, hogy meddig maradnak a munkások, nem lehet tudni, ez attól függ, milyen jól haladnak az autópályával. Azt sem számolgatják még komolyan, mennyi haszna lesz ebből a helyhatóságnak.

– Lesznek rezsiköltségek, mint egy vállalkozásnál, így egy-két hónap után derül ki, mennyit hoz az önkormányzatnak. Ez mindenesetre jelentős bevétel lesz a helyi adókhoz képest.

Kövegyen az önkormányzat mellett vállalkozó is alakít ki szálláshelyet, ő is hamarosan elkészül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarat fonnak a honismereti táborban

Tizedik alkalommal tartanak honismereti tábort Kiszomboron, ahol a falu kincseit, hagyományait… Tovább olvasom