Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Középiskolás fokon – Kiszomboron

A Makó környéki települések közül Kiszombor az egyetlen, ahol – felnőttoktatás keretében – középiskolai érettségi bizonyítványt lehet szerezni. A Budakalász Gimnázium kihelyezett tagozata a múlt év őszén kilencedik tanévét kezdte meg – eddigi legidősebb tanulójuk ötvenöt éves volt.
Benyóczky Csabáné és Balázs Tamás az iskolapadban – szorgosabbak, mint diákkorukban Fotó: Tenczer Mihály
Az ország legnagyobb, huszonegyezres tanulói létszámával működő középiskola-láncolatának kihelyezett tagozata 1997-ben, egy közhasznú társaság közreműködésével került a határ menti községbe. Kiszombor azért került a kiválasztott települések közé, mert úgy tűnt: a szükséges tanulói létszámot évekig biztosítani fogják az országhatár szomszédságában szolgálatot teljesítő fegyveres testületek. A várakozásoknak megfelelően a Budakalász Gimnázium kiszombori tagozatára kezdetben emiatt jelentkeztek a legtöbben, ám a tanulók között ma már szép számmal akadnak civilek – mondja a tagozat vezetője, Harmatosné Barna Mária.

Természetesen azoknak is lehetősége van a beiratkozásra és az érettségi bizonyítvány megszerzésére, akik valamilyen okból nem tudták időben elkezdeni vagy befejezni középiskolai tanulmányaikat. Az esti tagozatként működő gimnáziumban a kezdetektől fogva évfolyamonként közel harmincfős osztályokat tudnak indítani. Az oktatás keddenként és csütörtökönként folyik. A diákok a készségtárgyak kivételével minden tantárgyat tanulnak, a megszerzett tudásról negyedévente adnak számot.

A makói Benyóczky Csabáné három gyermek édesanyjaként látta fontosnak az érettségi megszerzését. Bár van szakmai végzettsége, most, túl a harmincadik évén mégis úgy érezte, szeretne továbblépni. Felsőfokú vagy emelt szintű képzésben azonban csak akkor vehet részt, ha van érettségi bizonyítványa. Jelenleg harmadikos, már túl van a félévi vizsgákon, és bár a továbbtanulás vágya ma is él benne, úgy véli, erre csak akkor tudna vállalkozni, ha valamelyik államilag finanszírozott képzés elnyerné tetszését. A szintén harmadikos Balázs Tamás határőrként keresi a kenyerét.

Elsősorban azért iratkozott be ide, mert a munkahelye kötelezte rá, de tőle sem áll távol a továbblépés gondolata. Egyelőre azonban az érettségi vizsgán szeretne túl lenni. Számára is fontosabb ma a jó tanulmányi eredmény, mint egykor, mert szüksége van rá céljai eléréséhez. Tanáraikról egyébként mindketten elismerően beszéltek: emberségesnek, ugyanakkor szigorúnak és következetesnek tartják őket, akik ugyan számon kérik az átadott tudást, ám mindenkor segítőkészek.

Minden bizonnyal az oktatók és a diákok együttes sikere az, hogy az eddigi érettségiken nem kellett szégyenkezniük. Nyolc ilyen megmérettetésen vannak már túl, az általuk kibocsátott bizonyítványok száma meghaladja a százat. Néhány éve az egyik tankönyv szerzője volt a bizottság elnöke, és ő maga is elismerően nyilatkozott a tanulók teljesítményéről.

A tagozatvezető büszkén említi, hogy legidősebb tanítványuk 55 évesen vette kézhez érettségi bizonyítványát, az első években érettségizettek közül pedig ma már többen diplomás emberek. Jelenleg is sok egykori tanítványuk jár felsőfokú intézménybe vagy éppen emelt szintű OKJ-s tanfolyamra.

Varga Márta
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi is, büdös is, de a miénk

A szegedi piacon hazai, a boltokban kínai fokhagymát találni. Az import ugyanannyiba kerül, csak… Tovább olvasom