Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Középkori temetőt találtak a csatornázók

Makó - Csontok kerültek elő a földből a napokban Makón, csatornaépítés közben. A múzeum régészei most föltárják a beruházás útjába eső sírokat. Kiderült, középkori temető húzódik az Ibolya, az Orgona és a Virág utca alatt.
Az emberi maradványok a napokban már a bekötések ásása közben fordultak ki a földből. Most a beruházás útjába eső területen bontják, és mentik a leleteket a Móra Ferenc Múzeum munkatársai. Tóth Gábortól, a munkát irányító régésztől tudjuk, hogy a csontok egy része nagyon jó állapotban van, viszont kevés a melléklet: egy bronz övcsatot találtak, valamint koporsópántokat és -szögeket. Ebből, valamint a testek elhelyezkedéséből, a medence fölött összetett kezekről arra következtetnek, hogy keresztény temetkezési helyszínt találtak. Egész temető húzódik az Ibolya utca, az Orgona utca és a Virág utca portái alatt.

Régészek a makói Ibolya utcában. Fotó: Szabó Imre (galéria)

A maradványok korát, a temetés idejét később lehet pontosan meghatározni. Tóth Gábor azt mondta, biztosan 1750 előtti temetőről lehet szó, mert az azóta keletkezett térképeket, dokumentumokat átnézték, és egyik sem tüntetett föl ezen a területen sírkertet. Az viszont biztos, hogy Szent István utáni korok emberei nyugszanak itt. Hozzávetőlegesen a XIV. és a XVII. század közötti lehet a temetkezőhely.

A munka folytatódik, a régészek a gépek előtt haladva tárják föl, amit feltétlenül muszáj. Az Ibolya utcaiaktól tudjuk, hogy régebben, építkezések közben kerültek már elő maradványok a környéken.

Olvasóink írták

 • 11. polarbear 2012. augusztus 21. 21:10
  „Kedves hajosinas Úr!
  Nem vagyok templom.
  Ön bizonyára még a Kádár-titkosrendőrségnél szocializálódott,hogy ennyire cizellált stílusban képes gondolatait közrebocsátani,és ennyire konspiratív elme ("engemet Ön szándékosan provokál.").
  Ha ön saját pénzén végezte el az általános és középiskoláit, akkor önt vagy nagyon át..verték,vagy egy igazi hős.
  Utolsó előtti mondatát sajnos képtelen vagyok értelmezni...bocsásson meg műveletlenségemért!
  (2-es hozzászólásomban rosszul írtam,Alvelnök? Tömpös? )
  Szép estét kívánok önnek.”
 • 10. hajosinas 2012. augusztus 21. 10:28
  „Tisztelt polarbear 2012.08.21. 07:40
  Nekem úgy tűnik, Ön és Churc nevű hozzászoló ugyanaz a személy. Mi több gyanúm, hogy engemet Ön szándékosan provokál. Ugyanis senki nem hasonlította a foglalkozási ágak, és tevékenységek végzőinek jövedelmét egymáshoz.De ne is törődjön evvel.Egyébiránt pedig nagyon valószínű, hogy én már akkor a saját pénzemen végeztem tanulmányaimat, amikor ön még meg sem született, legfeljebb kiskorú volt.Így adódhat az az állapot, hogy Ön nem egészen jól értelmezi az általam megfogalmazottakat. Így aztán, Önnek is javasolom "próbáljon meg elvonatkoztatni markáns tájékozatlanságától", hogy ne csak a korábban bemutatott egyéni stílusa, hanem az értelmezési és helyzetfelmérő képessége is cizellálódhasson egy picit.Szép napot kívánok Önnek.”
 • 9. polarbear 2012. augusztus 21. 07:40
  „Kedves hajosinas!
  Már ne is haragudjon,de hogy jön a kukaürítés problémája a feltáráshoz?
  Mindannyian tudjuk hogy nehéz a megélhetés ( a döntő többségünknek) de a régészeti leletmentés és a közmunkások bérének összehasonlítása értelmetlen.Annak a néhány fiatal régésznek 1-2 heti bére és a papírzacskók,amiben a leleteket elszállítják,nem tétel. Nem ezért van a 47.000 Ft-os "fizetés". Ezen huzakodni szerintem szánalmas.

  "Tudja " egyszerű" dolog az adófizetők pénzén tanulni, diplomát szerezni, aztán ha egy jól fizető állást sikerül megkaparintani ahol tulajdonképen csak inproduktív tevékenységet végeznek, annak a fontosságát megmagyarázni."
  Tudja,mindenki az adófizetők pénzén tanul (ön is és a közmunkás is) legalábbis a középfok végéig.
  Arról pedig,hogy mi az "inproduktív" külön vitát lehetne nyitni.
  Szép napot kívánok önnek.”
 • 8. hajosinas 2012. augusztus 20. 18:26
  „Tisztelt 7. Church 2012.08.19. 22:45
  Megtisztelő számomra ,hogy egy valószínűleg érintett személy /legalább is a megszólalása alapján ez állapítható meg /, javaslattal él a "markáns tájékozatlanságom elvonatkoztatására " és a mundér becsületét védve ügyesen megpróbál információ halmazzal figyelemelterelést végrehajtani.
  Pl.Önnek igaza van abban,hogy az M43- as autópálya uniós támogatással épül, de a nyomvonalon végrehajtásra kerülő feltárások, vagy egyéb máshol fellelt leletek feltárásának költségeit azért mégsem az unió finanszírozza.
  Hogy önöknek anyagi gondjaik vannak, kérdem én, tud -e ön mutatni e honban olyan céget,szervezetet, intézményt, amelyik nem küszködik anyagi gondokkal ? Ha tud is az olyan mint a fehér holló.
  Értem én önt , önnek valószínű ez a foglalkozása, nyilván ezeket az érdekeket indokolt védenie, magyaráznia.
  Tudja " egyszerű" dolog az adófizetők pénzén tanulni, diplomát szerezni, aztán ha egy jól fizető állást sikerül megkaparintani ahol tulajdonképen csak inproduktív tevékenységet végeznek, annak a fontosságát megmagyarázni.Félreértés ne essék, szükséges volt és lesz is a múltunk megismerése érdekében mindent megtennünk, mert a világ ettől is halad előre.A kérdés csupán az hogy azt hogyan milyen áron tesszük.
  Végezetül had éljek egy javaslattal én is ön felé.Beszélgessen el azokkal az emberekkel, kik a csatornaépítés munkálatait végzik.Beszélgessen el azokkal a közmunkásokkal, kik diplomával, több szakmunkás bizonyítvánnyal a zsebükben magukra öltve a sárga mellényt húzogatják a seprűt a város utcáin, közterein és takarékossági okokból kézzel szedik ki a szemetet a köztéri gyűjtőedényekből, mert valaki illetékes, ki nem egészen látta át a döntését tárgyi időszakban, olyan szemétgyűjtő alkalmatosságokat szerzett és építtetett be a közterületen, melyeket csak így lehet üríteni a rögzítettségük miatt.A gyűjtőzsák kicserélésére nincs lehetőség, mert takarékoskodni kell.Nos többek között ezek az emberek is fizetik a városnak az adót a havi 40 ezer forintos jövedelmükből, és megpróbálják biztosítani a családjuk szükségleteit.Én tudom mi az álláspontjuk a múlt feltárásának költségeivel kapcsolatban.Ha beszélget velük, ön is megfogja tudni. Lehet, hogy önnek is javasolható "próbáljon meg elvonatkoztatni markáns tájékozatlanságától " ? Szép estét kívánok önnek.”
 • 7. Church 2012. augusztus 19. 22:45
  „5. vip007 2012.08.19. 13:05

  Nem a régészek fogják hátráltatni a sikeres kivitelezést (már most késében vannak az építő cégek), viszont legalább rájuk lehet majd kenni az egész csúszást. Először ki kell épülnie a teljes hálózatnak, majd fejleszteni kellene még a makói szennyvíztisztító telepet, mert a környező kisebb települések vize is oda fog folyni...a régészek megjelenése csak a jéghegy csúcsa. Mellesleg most szombaton és vasárnap is kint voltak a srácok, hogy minél hamarabb kész legyenek az ásatással. Érdemes kilátogatni a feltárásra, mert az ember szeme előtt tárul fel Makó városának egy rejtett szakasza, nem beszélve arról, hogy olyan kuriózumnak mondható holtest került elő a mai napon, amelyet ritkán lehet látni: arccal lefele, háta mögött összekötözött kézzel eltemetett "óriás"! Kb. két méter magas lehetett a megboldogult.

  1. hajosinas 2012.08.18. 19:04
  Kedves hajosinas!

  Nem a vízmű, és nem is a Makó városa állja a számlát. Leletmentő!!! ásatásról van szó, a Múzeum ezen egy vasat sem keres, saját költségvetéséből kell kigazdálkodnia a makói feltárás költségeit. A múzeum költségvetését ugyan közvetetten az állam állja, - így van némi igazság az Ön szavaiban, hogy az adófizetők pénze is benne van - de jelenleg a Múzeum pengeélen táncol pénzügyileg, mert pont az állam nem hajlandó kifizetni számára az M43-as ásatásokból befolyó pénzeket. Saját költségvetését a megyei közgyűlés erősen megvágta, így az eddig befolyt autópályás pénzekből gazdálkodik. Mielőtt azt írná, hogy "de hát az autópályát is mi fizetjük"...az a gond ezzel, hogy az M43-as autópálya Uniós forrásokból épül, a magyar kormány éppen csak az önrészt tudta felmutatni!!!
  Azt tudnám önnek javasolni, hogy menjen ki az ásatásra, próbáljon meg elvonatkoztatni markáns tájékozatlanságától, legyen egy kicsit nyitottabb, biztosan tetszene Önnek is a feltárás! Biztosan szívesen válaszolnak a kérdéseire a régészek! Minden jót kívánok!”
 • 6. polarbear 2012. augusztus 19. 15:21
  „Nem hátráltatja, a régészek a gépek előtt dolgoznak és csak a csatorna útjába eső területet tárják fel (a többi ott marad...).
  Eddig úgy tudtam, a Nagyér volt a város "határa" ( a temető helyén a régészek is meglepődtek).Ezek után lehet(ne) itt találni templomalapot és egyebeket is,de ez most azt hiszem,elmarad.”
 • 5. vip007 2012. augusztus 19. 13:05
  „2. polarbear 2012.08.18. 19:25

  Az én véleményemet tuti megváltoztatja. Eddig úgy tudtam, a folyó szabályozás előtt itt nagyrészt mocsár volt, de úgy tűnik, nem egészen, elvégre mocsárba nem temettek régen sem. Szerintem ez a lelet igen izgalmas, pedig nem vagyok szakmabeli. Számomra az a kérdés, hogy a feltárás mennyire fogja majd hátráltatni a munkákat?”
 • 4. hajosinas 2012. augusztus 18. 20:53
  „Tisztelt 2. polarbear 2012.08.18. 19:25.
  Nincs róla tudomásom, hogy ismernénk egymást ugyan, de a jólneveltségem nem engedi meg, hogy ha megszólítanak ne válaszoljak.
  Az a hangnem és stílus, amit ön megenged magának , nem az én világom, mi több, nem is az én kulturáltságomra enged következtetni. Szép estét kívánok önnek.”
 • 3. makovaros 2012. augusztus 18. 19:28
  „az ilyet elvileg az államnak kellene fizeetni”
 • 2. polarbear 2012. augusztus 18. 19:25
  „...hát nem csoda hogy te csak hajósinas maradtál,barátom!
  A kultúra nem a te világod.Ne is foglalkozz vele!Élj a parízer- büdöszokni-tévé Bermuda háromszögében!
  Ez a lelet megváltoztatja a középkori Makóról alkotott eddigi képet. Lehet hogy egy falut találtak (Szentmargita? Felvelnök?)-ugyanis akkoriban a temetők nem a településen kívül voltak!”
 • 1. hajosinas 2012. augusztus 18. 19:04
  „Nos itt a nagy kérdés .
  Ki fogja kifizetni a feltárást ? A válasz egyszerű . Mi adófizetők.Vagy a városi adóbevételből az önkormányzat,vagy a beruházásra befizetett forintjainkból a Vízi Közmű Társulat Így is úgy is mi nyögjük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztusban még nyitott a Pulitzer-pályázat

A Makó városa által meghirdetett országos diákújságíró pályázat célja, hogy segítse és támogassa a fiatal, pályakezdő tollforgatókat. Tovább olvasom