Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Köztemetés tavalyi árakon

Makó - Nem drágult idén a temetkezés a makói köztemetőben, amelynek igénybevétele azonban egyelőre csak lehetőség – a hozzátartozók továbbra is az egyházi sírkerteket választják inkább. A várost viszont törvény kötelezi arra, hogy köztemetőt tartson fenn.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Makón 5 sírkert van, valamennyi egyházi fenntartású. Ezek közül a két reformátusban, illetve a görög és római katolikusban még temetnek, a zsidó temetőben viszont már nem. Bár a városban négy éve működik köztemető is, egyelőre nincs érdeklődés az itteni nyughelyek iránt – elvben azonban megvan a lehetőség az ilyen jellegű temetkezésre is.

Mint annak idején megírtuk, az önkormányzatot törvény kötelezte arra, hogy ezt biztosítsa a makóiaknak. A jogszabály azt nem írta elő, hogy teljesen új temetőt kell létesíteni; elegendő az, ha a már meglévők valamelyikének tulajdonosával megállapodik a város, és így alakít ki köztemetőt. Ez legfőképpen azért előnyös, mert nem kell külön forrást biztosítani egy új építésére, nem kell területet vásárolni, sőt még a tárgyi és az infrastrukturális feltételek is biztosítottak a működő temetőkben.

A makói köztemető a görög katolikus temetőben van. A szerző felvétele
A makói köztemető a görög katolikus temetőben van. A szerző felvétele

A képviselő-testület végül – egyhangúlag – úgy döntött, hogy e célból a görög katolikus egyházzal köt szerződést. E szerint a város 15 évnyi határozott időre vette bérbe a mintegy 390 négyzetméter nagyságú területet, amelyért éves szinten 100 ezer forintos bérleti díjat fizet. Az önkormányzat a megállapodásban azt is vállalta, hogy utakat épít a jobb megközelíthetőség érdekében, parkosít, hulladéktároló edényeket helyez ki.

A téma nemrég azért került újra a képviselő-testület elé, mert dönteni kellett a köztemetőben érvényes új díjakról, amelyeket évente szokás felülvizsgálni. A megszületett döntés értelmében e díjak nem emelkedtek, így az urna elhelyezése 25 évre továbbra is 10 ezer forintba kerül, egyes sírhely megváltása ugyanennyi időre 20 ezerbe, a dupla pedig 30 ezerbe. Az újraváltás díja megegyezik az eredetileg fizetendő díjakkal.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2013. március 26. 17:52
    „Már olyan drága bármilyen temetés ..inkább hamvasszák a halottat és urnába haza viszik. Ott a nagyi a polcon. Egy templomi mise és hazaviszik az urnát. Voltam ilyenen most már 2 X is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhviasszal készül a makói hímes

Családi foglalkozás keretében, népi hagyományok szerint festettek tojást a hétvégén a makói múzeumban. Tovább olvasom