Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Kukaháború kezdődött Makón

Bár elvileg nem volna szabad, Makón a Szegedi utca egyik házának lakói a szemeteskonténereket a ház Páva utcai frontján tárolják. A hulladék bűze megkeseríti a szemközti szomszéd életét, az időnként elszabaduló tartályok még a környéken parkoló autóknak is nekiütköznek. A közös képviselő már többször szólt a lakóknak, tartsák be az előírást, eddig eredménytelenül.
A Páva utcai házak lakóinak sok kellemetlenséget okoznak a büdös konténerek, képünkön Győri Ferencné. Fotó: Schmidt Andrea
Átható bűz érezhető a Páva utcai kapubejáróban, pedig a szag forrása az út túlfelén díszeleg: éjjel-nappal három konténer áll Makón a Szegedi utca 9–13. számú, negyvenöt lakásos tömbház oldalánál, a családi házakkal szemközt. A kukák tárolásáról jogszabály rendelkezik, az utcán semmiképpen sem tarthatóak. A furcsaság azonban az, hogy a Szegedi utcai ház esetében még a hely is megvan, ahol a három konténert szabályszerűen raktározni lehetne.

– Nézze: kibetonozták, és még egy acélkorlátot is hegesztettek az aljához, hogy ne szabadulhassanak el, sőt oda is láncolható mindegyik – mutatja meg a tárolót az utcán hagyott szemetesekkel éppen szemközt lakó Mészáros András, aki azt is elmondta: még csak nem is a szagtól szenvednek a legjobban. A kerekeken guruló tartályok ugyanis nem egyszer elszabadulnak, előfordult, hogy a 43-as főútra is kigurult egy, komoly balesetveszélyt okozva. Kellemetlenebb volt azonban, amikor a mázsás tömeg nekiütközött a házuk előtt parkoló autójuknak.

– Szerencsére nem okozott feltűnő sérülést, mert éppen az autómat védő egyik gumibaknak csapódott a konténer, de az egyik szomszédunk sokkal rosszabbul járt, az ő kocsijának egyik ajtaját behorpasztotta az elszabadult szemetes. Pedig egyszerű lenne a megoldás: használni kéne az erre elkülönített beállót – mondta a férfi, aki még hozzátette: nem kellemes élmény a hajnali szemétürítés sem, hiszen az elszállításért felelős cég onnan viszi el a hulladékot, ahol a konténert találja – egyébként ez is megoldható lenne a szemközti ház udvaráról is.

Az ott lakóktól még megtudtuk: évek óta küzdenek ezzel a problémával, számos levelet küldtek már a hivatalokhoz ebben az ügyben, még a polgármesterrel is beszéltek a kukákról, mindenütt a Páva utcaiaknak adtak igazat. Arra is volt példa, hogy a konténereket szabályszerűen tárolták, ám valaki, vagy valakik másnap reggelre mindig visszagördítették azokat a családi házak elé.

– Engem egyáltalán nem zavarna, ha a kiépített tárolóban lennének a kukák, persze sokaknak kényelmesebb, ha azok az utcán állnak. Úgy sejtem, hogy van valaki a házban, aki elhatározta, nem maradhatnak a konténerek a tárolóban, és ő húzza ki azokat – mondta a házban élő Győri Ferencné.

Mari Mihályné, a tömbház közös képviselője sem érti, hogy miért tesznek így a lakók. Lapunknak elmondta: már többször is tudomásukra hozta, hogy a konténereket ott tárolják, ahol az elő van írva. Ő nem lakik abban a házban, de az egyetlen lehetséges megoldásnak azt tartaná, ha a tárolót használnák, hiszen így csak idő kérdése, hogy az egész közösséget megbüntessék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyanúsított családja mellett egész Nagylak

Immár négy gyermeket nevel az a nagylaki édesanya, akinek férjét a tavalyi, makói kettős gyilkosság… Tovább olvasom