Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Külföldiek is érkeznek a Kukorica-útvesztőbe

Kiszombor - Még csak alig több mint egy hete kezdődött Kiszombor legnépszerűbb fesztiválja, a Kukorica-útvesztő, de máris majdnem ezren látogatták. A Makóhoz közeli falu nevezetessége kiváló kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
– A Veterán motoros klubbal jöttünk Zomborra, úgy hallottuk, nagyon jó móka a kukorica labirintus, mindenképp ki akartuk próbálni – árulta el Szántó Bíbor szombat délután az Útvesztő bejáratánál. Nemcsak ők voltak ezzel így, ott jártunkkor sok család látogatott ki a Kiszombor melletti kukoricásba. Endrész Erzsébet, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vezetője elmondta, évről évre bővül a látogatók száma. - Eddig 850-en keresték fel a labirintust, ez egy hét alatt mindenképpen nagy szó a tavalyi háromezer látogatóhoz képest - vélekedik.

Külföldiek is érkeznek a Kukorica-útvesztőbe - GALÉRIA

Az útvesztőbe adománybelépővel lehet bejutni, amelyből a Kör a falu kulturális programjait finanszírozza, továbbá a jövő évi Kukorica-labirintus is ebből az összegből valósul meg. Szombatonként különböző családi rendezvényekkel várják az érdeklődőket. Legutóbb tanyás napot tartottak, ahol nyúlsimogatásra, lovaglásra, kecskesajt kóstolásra volt lehetőség, valamint számos mezőgazdasági gépet is bemutattak.

2012 a Rotunda éve Kiszomboron, éppen ezért választották a híres körtemplomot a labirintus alakjaként. A rotunda az 1200-as években épült románkori építmény, melyben ma már esti imádságokat, keresztelőket, zenés esteket tartanak. – Európában összesen négy ilyen körtemplom van, ebből egyik a miénk, így mindenképpen ismertebbé akartuk tenni – mondja a főszervező. Endrész Erzsébet hozzátette, több ötletük volt az alakra, de a Kör tagjai egyhangúan a Rotundára szavaztak.

Külföldiek is érkeznek a Kukorica-útvesztőbe - GALÉRIA

Az egyre színvonalasabb fesztivál megszervezésén bizony nemcsak néhány fős csapat dolgozik. Idén már 55-en segítik a Honismereti Kör munkáját, közük szervezeti tagok, pártolók és önkéntesek. Ők szemetet szednek, fotóznak, ugyanakkor a háttérmunkából is kiveszik a részüket. – Fontos, hogy mindenütt hallassuk magunkat, éppen ezért a hirdetés a legnagyobb feladatunk. Az ismert közösségi portálon is feltűnünk, ez ma már elengedhetetlen – vélik a főszervezők, akik elárulták, egy országos napilap is felfigyelt rájuk.

A labirintust mi is kipróbáltuk, és egy élvezetes nyári programban volt részünk. Csapatunk mintegy félórás bolyongás után talált ki az útvesztőből, ami átlagidőnek számít, és mindössze csak egyszer tévedtünk el. Utunk során sok helyen száraz, rövid kukoricaszárakkal találkoztunk, bizonyára itt sem kedvezett a nyári szárazság. A melegben javasolt folyadékkal útnak indulni, amelyet a szervezők is biztosítanak, épp úgy, mint a térképet.

A kukorica-útvesztőről adatokban

Az útvesztő 4 hektár területen helyezkedik el, hossza 4,5 kilométer, legrövidebb útvonala 1,3 kilométer. Balázs Zoltán, szervező elárulta, a labirintus alaprajzát milliméter papíron tervezték meg, majd májusban, amikor a növény elérte a 20-30 centimétert, kapával vágták ki a szükségtelen kukoricákat. Az utóbbit öten, három délután alatt végezték el. Az idei a nyolcadik alkalom az útvesztő életében, ám korábban nem itt, hanem a ferencszállási Kukutyinban rendezték meg. A labirintus alakja évente változik, volt már bölény, griff és T-modell is. A már hagyománnyá vált labirintusban nemcsak a helyiek és a közeli települések lakói vettek részt. Jártak már itt románok, de érkeztek brazil, finn és japán vendégek is, akik nyári tábor keretein belül látogattak ki Zomborra.

Olvasóink írták

 • 4. Beske2 2012. július 27. 13:36
  „Egy kis kiegészítés a cikkhez: A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör 24 fős tagsága és rengeteg pártoló tagja éves hagyományőrző programjai megtartásához dolgozik az útvesztőben kb. két hónapon keresztül. Sok önkéntes fiatalunk is van, akik támogatnak bennünket munkájukkal.
  A külső támogatók megtekinthetők az utveszto.com oldalunkon, nos, ők vagy VIP-jeggyel, vagy tiszteletjeggyel rendelkeznek, azzal köszönjük meg a sok-sok támogatásukat. A tagok pedig családtagjaikat valóban behozhatják ingyenesen az útvesztőbe.”
 • 3. WSS 2012. július 26. 08:07
  „A fürdőnél olcsóbb és nem került milliárdokba.”
 • 2. profil13 2012. július 25. 19:24
  „Hát én nem fogok menni ilyen helyre,kb 3évig jártam ki és bele fáradtam hogy a pénztárosok ismerösei ingyen be engedik,vagy ha felnőtt akkor diák jegyet fizet.Én ki fizetem a teljes jegy árat más pedig ingyen be ment.Egy kicsit szemétség!!!”
 • 1. Kircsi 2012. július 25. 14:43
  „Azért már 3-4 éve Kiszomboron tolják.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz sebességkorlátozás a Kölcsey utcában

A múlt heti forgalomszámlálást követően sem tartja indokoltnak a sebesség korlátozását a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a makói Kölcsey utcában. Tovább olvasom