Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kurai András: Bocsánatot kérek, nagyon sajnálom!

Letartóztatása óta még nem beszélt a nyilvánosság előtt a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta felgyújtásával, megölésével és más bűncselekményekkel gyanúsított Kurai András.
A fiatalkorú Muki a szegedi börtönben adott interjút lapunknak, édesanyja jelenlétében. Fotó: Schmidt Andrea
Lőrinczy György főügyész engedélyével először szólal meg a nyilvánosság előtt a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta felgyújtásával, megölésével és más bűncselekményekkel gyanúsított Kurai András. A július 20-ától a Szegedi Fegyház és Börtönben előzetes letartóztatásban lévő, 15 éves makói fiú édesanyja és ügyvédje jelenlétében két napja azt mondta, még most sem tudja felfogni, hogy mit tett, nem akarta meggyújtani a lányt, megérdemli a büntetést, bocsánatot kér a lány szüleitől, hozzátartozóitól és az emberektől. Az interjú végén közölte, ez volt az első és az utolsó alkalom, hogy a nyilvánosság előtt beszél a történtekről.

– Javaslom, vegyük sorba, mi történt július 20-án hajnalban. Mielőtt elkezdené, árulja el, mit érzett, mire gondolt, amikor a királyhegyesi úton, a bokrok között ott hagyta a meggyújtott lányt, és Makó felé tartott?
– Végig az járt a fejemben, hogy úristen, mit csináltam! Nem tudtam felfogni, hogy mit tettem. Nem akartam meggyújtani! Belobbant a benzingőz, én meg nagyon megijedtem. Menekültem! Minél előbb, minél messzebbre akartam kerülni onnan.

– Nem fordult meg a fejében, hogy segítsen a minden bizonnyal pokoli kínokat átélő lányon?

– Nagyon megijedtem...

– Miután hazaért, és a házukban megjelentek a rendőrök, beszélt erről valakivel?

– Nem. Egyszerűen nem hittem el, hogy ez megtörtént. Mai napig nem tudtam feldolgozni.

A búcsú pillanatai. A vádak alapján akár tizenöt év szabadságvesztésre is ítélhetik. Fotó: Schmidt Andrea
– Az megfordult a fejében, hogy megúszhatja? Reménykedett abban, hogy nem jönnek rá, ki a tettes?

– Nem bíztam én semmiben, higgye, higgyék el, fel sem fogtam az egészet!

– Egyik pillanatról a másikra megváltozott az élete: börtönbe került, néhány napon belül megvádolják, és várhatóan hosszú éveket tölt a rácsok mögött.

– Elvettek anyámtól, a testvéremtől, a családomtól...

– Ezt pontosítsuk: nem elvették, hanem egy szörnyű bűncselekmény elkövetője, illetve gyanúsítottja, emiatt tartóztatták le és csukták börtönbe.

– Igen, ez így van.

– Árulja el, mivel vette rá Pénzes Henriettát, hogy hajnalban, kihalt területre menjen magával?

– Azt mondtam neki, megkeressük a barátját, aki horgászni ment.

– Ügyvédje kérésére nem mehetünk bele részletekbe, így arról sem beszélhetünk, hogy a fizikai különbségek ellenére hogyan sikerült megkötöznie Henriettát. Az ügynek számos kényes pontja van, például nem került elő a lány mobiltelefonja és az ékszerei sem lettek meg. Mit tud ezekről?

– Nem tudom. Semmit nem vettem el tőle. Nem tudom, hol van a telefonja, és azt sem, hol vannak az ékszerei.

Gyanúsítottból vádlott lett a makói fiú

A Csongrád Megyei Főügyészség aljas indokból, különösen kegyetlen módon elkövetett emberöléssel, erőszakos közösüléssel és kifosztással vádolja a fiatalkorú Kurai Andrást. A vádiratot tegnap nyújtotta be a Csongrád Megyei Bíróságnak a vádat képviselő Lőrinczy György főügyész, aki utána sajtótájékoztatón ismertette, hogy az ügyészség álláspontja szerint mi és miért történt július 19-éről 20-ára virradó éjszaka. Lőrinczy György szerint Pénzes Henriettának azért kellett meghalnia, mert a vádlott leütötte, és megerőszakolta. A főügyész kijelentette, ha a bíróság azonosul a váddal, akkor akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik Kurai Andrást, ha csak részben fogadja el a vádiratban foglaltakat, akkor 13 vagy 10 év börtönt szab ki.

– Lassan már öt hónapja van börtönben. Itt, a rácsok mögött beszédtéma, hogy miért és milyen ügyben tartóztatták le
?
– Igen, tudják, beszéltem róla. Nem részletesen, de engem is kérdeztek, és én is kérdeztem másokat. Én is válaszoltam, ők is.

– Milyen hírek jutottak be a börtönfalakon át? Egyáltalán: tudja azt, hogy a közvélemény hogyan fogadta erről a szörnyű bűncselekményről szóló híreket?

– Kevés hír jutott el hozzám. Sokáig semmit nem hallottam.

– Úgy tudom, először nem akarta elhinni, hogy a lány meghalt.

– Mert nem gondoltam, hogy meg fog halni. Nem hittem, hogy ez lesz a vége. Sőt meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen súlyos sérülései lesznek, az meg pláne, hogy bele fog halni. Nem akartam.

– És amikor a rendőrök megmutatták a felismerhetetlenségig összeégett testről készült képeket?

– Nagyon megdöbbentem. Nem akartam elhinni, hogy ez... hogy ilyen történt. Most is nehéz elhinni. Nem is tudom felfogni. Ülök a cellámban, és rengeteget gondolkodom. Újra és újra megjelenik előttem a helyszín, látom a képeket. Álmodni nem álmodom róla, alig alszom, csak töprengek, vívódok.

– Megbánta, amit tett.

– Igen! Nagyon megbántam. Mindent megtennék, ha vissza lehetne csinálni.

– Gondolt arra az elmúlt napokban, hetekben, hogy levelet ír Henrietta szüleinek?

– Többször is... Majd egyszer írok. De most még nagyon nehéz. Megírom nekik, hogy nem akartam meggyújtani a lányukat, az egész véletlen volt. Bocsánatot fogok kérni tőlük, és azt is megírom, hogy nagyon sajnálom. A család többi tagjától is bocsánatot fogok kérni. És az emberektől is.

Figyelmeztetés és kérés

Lőrinczy György, a Csongrád Megyei Főügyészség vezetője, a vád képviselője, az interjú engedélyezésével együtt arra figyelmeztette Kurai Andrást és szegedi ügyvédjét, Tombácz Tamást, hogy ha a nyilvánosságra kerülő beszélgetés olyan részleteket is tartalmazna, amelyek eddig, nyomozati szakban nem hangzottak el, azok adott esetben felhasználhatók a vádnál. Tombácz Tamás védő ezért azt kérte, mindenre kiterjedő, apró részletekről ne faggassuk a 15 éves fiút.

– Az üggyel kapcsolatban a szűkebb és tágabb környezetemben élők is ugyanazt a kérdést tették fel, amit most én is megkérdezek: miért?

– Miután kettesben maradtunk Henivel, az ő beleegyezésével, az ő kezdeményezésére közösültünk. Kicsit később azt kérdezgette, mi lesz, ha ezt elmondja a barátjának, akitől én nagyon féltem. Norbi korábban engem nagyon megvert, és a nővéremet is bántotta. Féltem tőle, féltem attól, hogy bosszút áll, és a testvéremet és anyámat megöli. Norbi nálam sokkal idősebb és erősebb. Meg akartam Henit ijeszteni, azt akartam elérni, hogy hallgasson. Eszembe jutott, amit néhány napja láttam a tévében. A filmben egy lányt megkötöztek, lelocsolták benzinnel, és azzal fenyegették, hogy ha beszél, felgyújtják. Én is ezt akartam. Otthagytam megkötözve, bementem biciklivel Makóra, elhoztam a motort, közben találtam egy műanyag flakont, vettem benzint, visszamentem és lelocsoltam. Csak sajnos az öngyújtó szikrájától belobban a benzingőz.

– Mire számít? Felkészült arra, hogy várhatóan hosszú éveket tölt majd börtönben?

– Erre szerintem nem lehet felkészülni. Tudom, hogy amit elkövettem, az súlyos bűn, el fognak ítélni. A büntetést megérdemlem, de szeretnék esélyt kapni, hogy bebizonyítsam, nem vagyok az, amit gondolnak rólam.

– Még nem fejezte be az általános iskolát sem, hatodikos. A börtönben lesz ideje tanulni, sőt szakmát is szerezhet. Belevág?

– Igen, mindenképpen szeretnék tanulni.

– A közvélemény egy része az elmúlt hónapokban ugyanolyan halált kívánt magának, mint Henriettáé volt. Megérti ezeket az indulatokat?

– Megértem.


Három hónap története dióhéjban

2006. július 20. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye: Ma, a délelőtt folyamán Makó külterületén egy 18 esztendős lány sérelmére ismeretlen tettes vagy tettesek súlyos bűncselekményt követtek el. Adataink szerint a lányt feltehetően éghető anyaggal leöntötték, majd meggyújtották. A mentők állampolgári bejelentés alapján érkeztek ki, és a fiatal nőt súlyos égési sérülésekkel szállították el. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya megkezdte az ügyben a nyomozást.
Néhány órán belül kiderült, a súlyosan megégett lány magyarcsanádi, 18 éves, a neve Pénzes Henrietta.
A rendőrség már a bűncselekmény napján őrizetbe vett egy 15 éves makói fiút, Kurai Andrást. Őt gyanúsították a közvéleményt megdöbbentő, szörnyű bűncselekmény elkövetésével. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztésére a bíróság másnap letartóztatta a környezetében Mukiként is ismert hatodikos általános iskolás diákot.
2006. augusztus 8-án a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság újabb sajtóközleményt adott ki, mely szerint a „makói ügy magyarcsanádi sértettje elhalálozott". A közlemény kitért arra is, hogy már nem különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének, hanem emberölés megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás Kurai András ellen. Az egyedüli gyanúsított fiú hosszas hallgatás után október 18-án részletes beismerő vallomást tett. Magára vállalta, hogy egyedül gyújtotta fel a magyarcsanádi lányt, de azt cáfolta, hogy megerőszakolta és ki is rabolta volna Pénzes Henriettát. 

Olvasóink írták

 • 3. B.L 2008. október 03. 15:38
  „hazudik össze-vissza!! az összes ilyen ember akasztófát érdemel.
  15 év?? és a lány szüleinek hány év míg ezzel az egésszel meg békélnek??”
 • 2. t.réka 2008. február 11. 08:23
  „a cikk jó volt.sajnálom a lányt.de kurai andrást is sajnálom, hogy hosszú évekig börtönbe kell maradnia egy meggondolattlan cselekmény miatt.szerintem már ő is nagyon bánja”
 • 1. Németh Veronika 2008. február 05. 13:19
  „szerintem ő hibás de nem csak ő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfestik Honvéd utcáit, szegénységét

Füzesgyarmat után Makó Honvéd városrészének jellegzetes utcáit festené meg Szántó János makói és… Tovább olvasom