Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kútvölgyié a Páger-gyűrű

Makó - A makói színészdíjat, Páger Antal kedves pecsétgyűrűjének hű mását idén Kútvölgyi Erzsébet veheti át a Hagymaházban. A színművésznő játszott együtt Téni bácsival, a villájában is vendégeskedett. Biztos benne: a díjátadón érezni fogja jelenlétét.
A Kossuth- és Jászai-díjjal már kitüntetett Kútvölgyi Erzsébet (62) érdemes művésznek adják át idén Makó színészdíját, a Páger-emlékgyűrűt. A rangos elismerést 10 éve alapította Makó önkormányzata azért, hogy tisztelegjen a makói születésű Páger Antal előtt. A díjazott Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mását kapja, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban. Hogy kinek adja át a város első embere, Buzás Péter, azt a hagyományoknak megfelelően rangos szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen fiú Páger unoka – döntötte el. Az átadást most is a színészóriás születésének évfordulóját követő emlékünnepségre szervezik – január 29-én, vasárnap lesz a Hagymaházban.

Kútvölgyi Erzsébet Budapesten született. 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és 1971-től a Vígszínház hűséges tagja. Színházi szerepei mellett több mint 60 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást, de rendezett is portré- és ismeretterjesztő filmeket, emellett szinkronszínészként is ismert. 1975-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűt, 1977-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1990-ben pedig Érdemes Művész lett. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét kapta meg, s ugyanebben az évben a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. Kossuth-díjjal 4 évvel ezelőtt tüntették ki.

Kútvölgyi Erzsébet (jobbra). Fotó: DM/DV
Kútvölgyi Erzsébet (jobbra).
Fotó: DM/DV

– Téni bácsit nagyon szerettem és tiszteltem. Nagy mesélő volt, akitől mindent meg lehetett tudni a színházról, az életről és a történelemről – emlékezett lapunknak a díj névadójára Kútvölgyi Erzsébet. Játszott vele, de már főiskolásként megismerhette. Elmesélte: ebben az időben a Rómeó és Júlia szegedi előadására készülve több napot tölthetett teljes ellátás mellett partnerével, Kalocsai Miklóssal a Páger-villa vendégszobájában. Úgy gondolja, pecsétgyűrűjének mása afféle korona színészi pályafutásán, amellyel nemcsak Páger Antal ajándékozza meg, hanem az emlékeiben még mindig elevenen élő nagy generáció többi, már eltávozott tagja is. Biztos benne: a díjátadón érezni fogja Téni bácsi jelenlétét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 perces dokumentumfilm Magyarcsanádról

A jövő holnapra halasztva – ez a címe annak a dokumentumfilmnek, amelyet a közelmúltban Magyarcsanádon forgatott Kisfaludy András. Tovább olvasom