Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Kutyagumi a fűben és a járdán

Makó - Bölcsőde, óvoda, iskola környékén is hagynak a hajnalban sétáló kutyák ürüléket a járdán, ami veszélyes – hívta fel a figyelmünket az egyik makói intézmény dolgozója. Tetten érni, bírságolni nehéz, az ürülékgyűjtő zacskó viszont olcsó. Már ha megveszi a kutya gazdája.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

– Megdöbbentő, mennyi kutyaürülék marad reggelre a fűben, de a járdán is a hajnali sétáltatók után a Kálvin tér környékén – hívta fel lapunk figyelmét az ottani általános iskola karbantartója, a fű nyírásával is foglalkozó Kaszián András.

A probléma nemcsak bosszantó, közegészségügyi vonatkozása is van, a kutyagumi ugyanis fertőző baktériumokat, bélférgeket is tartalmaz. A környéken bölcsőde, óvoda, iskola is van, és félő, hogy a gyerekek a cipőjük talpán ebből az épületbe is behoznak. – Nekem is van kutyám, de nem értem, mások miért nem képesek gondoskodni a tisztaságról – mondta.

A járdát ily módon szennyezők rendre szoktatására a közterület-felügyelőknek van lehetőségük, bírságot is kiróhatnak – legalábbis elméletben. Makón azonban, mint a városházán megtudtuk, eddig nem szabtak ki bírságot kutyaürülék hátrahagyása miatt. Ennek minden bizonnyal az a fő oka, hogy ezt csak abban az esetben lehetne megtenni, ha a gazda a tettenérést követően el is ismeri, hogy ami a járdán van, az az ő kutyájától származik – ez pedig elég valószínűtlen. A kiszabható bírság 5-től 50 ezer forintig terjedhetne.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

Ha már a pénznél tartunk: érthetetlen, miért nem gondoskodik mindenki a kutyagumi összeszedéséről, miközben az erre alkalmas zacskó még csak nem is drága. Az egyik helyi állateledelbolt vezetője, Kádár Gabriella lapunknak elmondta: náluk a legolcsóbb darabja mindössze 20 forint. Legalább hatféle van belőle, az ár minőségtől függően változik, egy-egy 100 darabos készlet költsége 500-tól 1100 forintig terjed; elegáns tartót is lehet hozzá kapni, ami a pórázra vagy az övre csatolható. Szoktak is vásárolni belőle, főként a főtéri, lakásban tartott kutyusok gazdái – ám úgy tűnik, nem mindenki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz mozi Makón: a Hagymaház nagytermében vetítenek júniustól

A makói és környéki filmrajongóknak júniustól nem kell a megyeszékhelyre utazniuk, ha moziélményre vágynak. Tovább olvasom