Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Lakást kínálnak, hogy megmentsék az óvodát

Nagylak - Veszélybe került Nagylak utolsó intézménye, az óvoda: két család elköltözése miatt a minimálisan előírt alá csökken a gyereklétszám. Az önkormányzat bérlakást is adna azoknak az óvodáskorú gyereket nevelő szülőknek, akik készek lennének a faluba költözni.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A nagylaki óvodába a rendszerváltás előtt 40-50 gyerek járt. Most mindössze 8, de úgy tűnik, hamarosan ez a létszám is megfogyatkozik: 2 család személyes okokból elköltözni készül a faluból, így annyi óvodás sem marad, amennyi az új oktatási törvény értelmében minimálisan szükséges a fenntartáshoz. Az óvoda a falu utolsó megmaradt intézménye, így az önkormányzat mindent megtett a megőrzése érdekében: tavaly például a 2,4 milliós állami normatíva mellé 5,8 millió forintot adtak – mondja a polgármester, Gyarmati András. Emellett a régi, de otthonos épület folyamatos karbantartására, felszerelésére is rengeteget költöttek, még új játszóteret is építettek mellé.

Hamarosan 8 fő alá csökkenhet az ovisok száma. A szerző felvétele
Hamarosan 8 fő alá csökkenhet az ovisok száma. A szerző felvétele

Az apátfalvi óvoda tagintézményeként működő nagylakiban egyébként 2 óvónő és egy dajka dolgozik. Az, hogy rövidesen 8 fő alá csökken a létszám, két hete derült ki. A falu első embere azért fordult a nyilvánossághoz, hogy elmondja, az önkormányzat kész bérlakást is biztosítani óvodáskorú gyermekeket nevelő családoknak, ha Nagylakra költöznének. Három ilyen, lakhatóvá tehető otthon van a faluban, komfortfokozatuktól függően 4-9 ezer forintos havi díjért. A határidő szorít, a képviselő-testületnek a törvény értelmében május 31-éig kell döntést hoznia arról, fenn tudja-e tartani az óvodát vagy sem. Az utóbbi döntéstől Gyarmati András azért fél, mert úgy gondolja, ha csak átmenetileg is lakatot tennének rá, az végleg megpecsételné a sorsát: máshová szoknának át a gyerekek, s később sem lesz meg a minimális létszám.

Olvasóink írták

 • 4. Egyolvasó 2013. április 22. 10:58
  „Lassan Makó is ilyen programot kell majd hirdetni, hogy legyenek fiatalok a városban.
  Egy bölcsőde már bezárt!”
 • 3. valo 2013. április 22. 07:46
  „ez mind jo es zsep de melo nicsen iten környeken sehol 2-3 ebernek faluba mindentt szabad.”
 • 2. scott1 2013. április 19. 06:44
  „Lassan azért rájöhetne már valaki, hogy az az 500 fős falú egy 11 ezres város nyugati területein fekszik...”
 • 1. pachakuti 2013. április 18. 21:34
  „Tarnabod is lakást adott a "nagycsaládosoknak" az iskola megmentése érdekében. Pár év elég volt. Mára megnézhetik magukat és a falut is, ha van rá bátorságuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wass Albert szobrot avattak

Wass Albert szobrot avattak vasárnap Csanádpalotán, a 67-es Csárda előtti téren.
Tovább olvasom