Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Lámpás átkelők lesznek a 43-ason

Makó - Apátfalván két zebrát és nyomógombos közlekedési lámpát telepítenek, de a nagy forgalmú 43-as út mentén fekvő többi település is forgalomlassító berendezéseket akar fölszerelni. Tavaszra el is készülhetnek mindenütt, mert a közelmúltban végre kiírták az ezzel kapcsolatos pályázatot.
Apátfalván már készül az a pályázat, amelyből forgalomlassító berendezéseket szeretnének létesíteni a 43-as főútvonalnak a falut kettészelő szakaszán. A kiírás hosszú várakozás után nagyjából egy hónapja jelent meg, és október végéig kell beadni az anyagokat. Ötszázmilliós országos keretről van szó, amelyből egy-egy település legfeljebb tizenötmilliót nyerhet el, maximum három beruházásra. Apátfalva emiatt kénytelen az eredetinél szerényebb célokat megfogalmazni: nem készülhet el a forgalomlassító szigetekből álló falukapu a község bejáratánál, és nyomógombos lámpával felszerelt átkelőből is csak egy lesz, no meg két zebra – a két zebrát a két buszmegállónál festik fel, a lámpával védett átkelőt pedig az ABC-nél alakítják ki – tudtuk meg a polgármestertől, Varga Pétertől.

A községvezető egyébként a 43-as főútvonal által érintett települések szövetségének elnöke is egyben, ugyanakkor – mint megtudtuk tőle – a szövetség nem közösen pályázik az érintett települések számára; minden falu maga írja meg a saját anyagát. Varga Péter információi szerint már készül Deszk és Klárafalva pályázata is, Deszk kettő, Klárafalva pedig egy lámpával védett zebrát akar kialakítani. Jelentkezik a felhívásra Makó is. Varga Péter úgy számol, a pályázatokat gyorsan, egy-két hónap alatt elbírálják, aztán jöhet a közbeszerzési eljárás, tavasszal pedig már avathatják az új létesítményeket. Ugyanakkor addig is igyekeznek biztonságosabbá tenni a közlekedést ahol csak lehet – mindenekelőtt a gyalogosok számára. Deszken már évek óta segítik az átkelést reggelente, iskolába menet a polgárőrök, idén tavasz óta azonban Apátfalván és Makón is segítik a zöld mellényesek az átjutást. Apátfalván hamarosan közlekedésbiztonsági napokat is tartanak, mindenekelőtt a gyerekeknek.

Varga Péter ugyanakkor úgy véli: mindez csak enyhíti a veszélyt, de nem szünteti meg. A legtragikusabb a kerékpárosok helyzete, akik az M43-as első, Szegedtől Makóig tartó szakaszának elkészülte után még kevésbé lesznek biztonságban, hiszen Nyugat-Európából jövet Apátfalva lesz az első hely, ahol nem védett úton közlekedhetnek az autók. Éppen ezért benyújtottak egy kilencvenmilliós kerékpárút-pályázatot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás Péter vitanapot javasol Makón

Makó - Az utóbbi napokban több nyilatkozatot is megfogalmaztak a makói ellenzéki képviselők Buzás… Tovább olvasom