Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Láposodó földek Makó határában

Most jég borítja Makó közelében azokat a földeket, amelyeken a láposodás jeleit vették észre nemrég a gazdák. Ezekről a helyekrőI már le sem folyik a víz, gyakorlatilag évek óta művelhetetlenek. A folyamat a szakember szerint visszafordítható, ehhez azonban jól működő vízelvezető rendszerre lenne szükség.
Hó helyett jég borítja a földet, néhány helyen a vetést is. Fotó: Gyenes Kálmán
Jókora területek fehérlenek Makó határában – hó helyett megfagyott belvíztócsák, -tavak borítják, néhány helyen az őszi vetést is. Minden korábbinál nagyobb terménykárra számítanak idén a környékbeli gazdák, ugyanis tavasszal, a fagyott vizes területek felolvadásával újra gondok lehetnek a területek megművelésével – véli Nagy-György József, a makói önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnöke.

– Noha most még nincs jelentős belvízkár, nyomasztó jelenség, hogy már az év elején megjelentek a vízzel elborított területek. Sajnos van olyan szántó, amelyet már sokadik esztendeje gyakorlatilag megművelhetetlenné tesz a belvíz – súlyos károkat okozva ezzel a termelőknek –, fogalmazott az elnök, aki még hozzátette: a tavalyi, rendkívül súlyosnak nevezhető vízkár hatásai nem múltak el. Sok helyen még a vízzel elborított területeket sem tudták mentesíteni, és a talaj víz-telítettsége a 100 százalékot közelíti. A probléma megoldását a vízelvezető csatornák kitisztítása jelentené, de sok helyütt még nem rendeződtek a műtárgyak tulajdoni viszonyai sem. Makón ígérik, hogy a városi önkormányzathoz tartozó átfolyókat, amint az időjárás engedi, kitisztítják.

Hiányzik a hótakaró

A belvízzel borított területek felfagyása mellett komoly gondot okozhat, hogy a jelentős hidegben nem borítja hótakaró az őszi vetést. Kovács Mária, Makó falugazdásza arra hívja fel a figyelmet, hogy a hótakaró éppen a mínusz tíz fok alatti hidegtől óvná meg a növényeket. A fagykár valódi mértékéről egyébként csak az olvadás után tudnak majd a szakemberek megközelítően pontos becslést adni.

– A természet visszaveszi azt, ami az övé – mondta az egyik jókora vízzel borított, Makó közeli földterület tulajdonosa, Kovács Edit, aki immár az ötödik „vizes" esztendőre számíthat. Ugyanis épp ennyi esztendeje, hogy a tocsogók miatt nem tudja művelni húszhektáros gabonaföldjét. – Korábban hosszú éveken át aszály pusztított, senki sem gondolta, hogy ilyen gondokkal fogunk szembesülni, ezt a problémát azonban meg lehetne oldani, ha megfelelően működne a csatornarendszer. A ránk eső kötelezettséget fizetjük, a víz mégis áll a földünkön. Családomnak ez évente több mint félmillió forintos kárt jelent, és látványosan mocsarasodik el a termőföldünk. Ezt jelzik a vízinövények és a vadkacsa jelenléte, sőt bíbic is fészkel nyaranta a tocsogókban. Mivel a fel-feltörő víz kimossa a trágyát, félő, hogy visszafordíthatatlan lesz a földünk láposodása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zombori Diána újra a lován

Újabb sikerekkel igazolta tehetségét a kiszombori Takács Diána, aki személyes konfliktusok miatt… Tovább olvasom