Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Lázár és Hende a makói Petőfi-szobornál

Makó - Az ünnep előestéjének legrangosabb eseménye Makón a Jobb Makóért Egyesület által a Petőfi parkban szervezett hagyományos '48-as ünnepség volt, amelynek ünnepi szónokai Lázár János parlamenti képviselő, a miniszterelnökséget vezető államtitkár, illetve Hende Csaba, a honvédelmi tárca vezetője voltak.
Lázár János egyebek közt arra emlékezett, hogy 1848-ban a makói és a vásárhelyi gazdák azt jegyezték fel Bibliájuk lapjaira március 15-én: most született meg a magyar szabadság, s azt mondta, az akkori hősök példamutatásából kell nekünk is erőt meríteni ahhoz, hogy végigmenjünk az általunk választott úton. Kossuth Lajost idézve a mának is üzent: "Ha most bátrak leszünk, Magyarországot a poklok kapui sem fogják megdönteni."

Lázár és Hende a makói Petőfi-szobornál. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 300 év vérbe fojtott forradalmainak emléke nem kell, hogy keserűséget hozzon a szívünkbe, hiszen a 48-asok, 56-osok hősiessége végül meghozta eredményét.
A honvédelmi miniszter külön megdicsérte a Szent István Egyházi Általános Iskola diákjait, akik a szakadó esőben is előadtak néhány részletet műsorukból - szavalatokkal, palotás és verbunkos tánccal tisztelegtek 1848-49 hősei előtt. Hende Csaba többek között arról beszélt, ma az a feladatunk, hogy visszaszerezzük a nemzet önrendelkezését. A válságot csak együtt lehet legyőzni; a keserves munka és áldozatvállalás első sikerei már látszanak az adóssághegyek eltüntetéséért vívott harcban - utalt a devizahitelesek megsegítésére és az önkormányzatok adósságrendezésére.

Figyelmeztetett arra, óriási erők mozdultak meg annak érdekében, hogy ez a küzdelem elbukjon és az ország az adósság fojtogató csapdájában maradjon. Hangsúlyozta ugyanakkor: a kormányzat ragaszkodik a méltányos, igazságos, arányos közteherviseléshez, a nemzet akaratából megválasztott Országgyűlés alkotta Alaptörvényhez és az életünkről való szabad döntés jogához.

Az ünnepségen, amely koszorúzással zárult, a rendkívül zord időjárás ellenére is több mint 200-an vettek részt.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. kakukkfű 2013. március 22. 22:30
  „A tudom az IP címed az inkább Francuáz barátunk mondókája, bár még sosem jött be neki. Talán egyszer, utoljára.
  Bár erre esélye nincs.”
 • 28. scott1 2013. március 22. 17:58
  „"tudom az IP címed - megtalállak" :) - Valóban ilyeneket szoktam írni? Akkor legalább egyetlen egy ilyen hozzászólást idézz már tőlem! Hiteltelenebb már úgysem leszel... Vajon miért is nem fogsz találni ilyet tőlem?
  Szájtépés? Hőbörgés? És mit tartasz te szájtépésnek, hőbörgésnek? Hogy azt mertem írni, hogy nem lesz leváltva a gimi igazgatója és felesleges a hangulatot szítani és utcai demonstrációkat szervezni?
  Vagy azért lennék "nethuszár", mert alaptalanok mertem nevezni azokat a vádakat, hogy a kormány bezáratja a kórházat és ezáltal kiírtja a város lakosságát mert nem a fideszes polgármester jelölt győzött a városban? Vagy mert azt mertem írni, hogy egy település fejlődése elsősorban nem azon múlik, hogy van-e saját ogy. képviselője?
  Vagy az agyontámadott javaslataink munkahelyteremtésről, fiatalok helyben tartásáról, helyi vállalkozók helyzetbe juttatásáról... ami nagyjából meg is egyezett annak a 2010-es polgármesteri kampányával akit meg is választottak? Ennyit a javaslatokról...
  Én elhiszem neked, hogy ezek miatt már szálka vagyok a szemedbe, de vissza se kérdezek, hogy mi alapján állítottátok mindezeknek az ellenkezőjét, amikor szinte semmi de semmi nem jött be belőle utólag... persze, írhatnék jelzőként én is hőbörgőket, nethuszárokat, szájtépőket de ezt meghagyom annak akinek más nem marad!”
 • 27. Lokálpatrióta 2013. március 22. 13:57
  „26! Úgy érzed az elégedettség szól belőlem? Ennyire ismersz? Kedves Scott1 a fene nagy szájtépésen és mások kioktatásán, személyeskedésen kívül mondd mit tettél? Mit tettél azért hogy változtass ezen vagy változzon bármi helyi vagy országos szinten? Mit tettél azon kívül hogy folyamatosan a fórumon hőbörögsz? Hányszor álltál táblákkal, zászlókkal a téren, mert nem tetszett a rendszer? Hányszor emelted fel a hangod az arcoddal, neveddel együtt valami ellen vagy valamiért? Mikor mozdultál ki a szobádból csak azért, hogy végre változtass valami? És te és a hasonló nethuszárok kértek számon másokat? Honnan veszed a bátorságot ehhez? Már látom a válaszod, hogy "tudom az IP címed - megtalállak" :)
  Csak hogy tisztázzuk: amit a Fidesz eddig tett: szégyen, amit Búzás és a makói súlytalan képviselők az már majdnem bűn... jelenleg azon vagyok, hogy nem lesz kire szavazni, mert nem látom azt a csoportot, azt az embert, akiben látnám azt, hogy tudja merre van ebből a gödörből a kivezető út! Országos szinten egyáltalán nem, helyi szinten remélem rendszerváltás lesz végre...
  Te meg tégy végre valami hasznosat a közösségért! Ha ennyire határozott elképzelésed van a dolgokról, akkor keress a világnézetednek megfelelő csoportot és légy ott hasznos része a társadalomnak!!!!”
 • 26. scott1 2013. március 21. 10:37
  „24!
  Azt akarod mondani, hogy valami hasonló helyzetbe kerülnek a makóiak, mint amit a Makó környéki települések is átélhettek az országgyűlési képviselőikkel kapcsolatban???
  Azt akarod mondani, hogy ezután más lesz? Miben lesz más? Megáll az országos szintnél is magasabb elvándorlás, mert nem makói lesz a képviselő, az átlagbérek leszakadása? Esetleg a messze az országost meghaladó munkanélküliség? Megtorpan az üresen maradt, eladhatatlan házak megállíthatatlannak látszó szaporodása... Én megértem, hogy ez téged megrémít, hiszen Te mindig is nagyon megvoltál elégedve azzal, ami itt történt!
  És legvégül ajánlom figyelmedbe azt, hogy az ország más részein miként is tudnak fejlődni települések, melyek nem rendelkeznek saját ogy. képviselővel!”
 • 25. grafika88 2013. március 20. 16:55
  „24. igazat írtál !
  mágoriné biztosan a fokhagymát pucolja, mert most van az elrakás ideje. Sok a meló.”
 • 24. Lokálpatrióta 2013. március 20. 13:04
  „Mágorinénak vége - ö befejezte, a Fidesz pedig már rég lemondott róla. Miért menne ki? Hogy aszisztáljon Lázárnak, aki majd jövöre indul a választáson? Ha nem tünt volna fel kedves makóiak ez már a jövö évi kampámy kezdete: <moderálva> Jankó jött, hogy elmondhassa 2014-ben, hogy bizony én itt voltam már tavaly is, kihúztalak titeket a xarból, szavazzatok rám! Jönni fog ö még augusztus 20-ra is, meg október 23-ra, meg minden olyan ünnepre ahol a Fidesz nevében beszélhet, koszorúzhat. Elpuffogtatja a kötelezö sablonokat, megemlékszik a hösökröl (esetleg szerényen magukhoz hasonlítja), majd beül a fekete audiba és hazamegy. Kb ennyiree számíthatunk majd a következö 4 évben töle - remélem birkamód megint megszavazzuk a Fideszes, demokratikus, alkotmányozó képviselöink közé és legalább anyit tesz majd értünk, mint Andrea...”
 • 23. szatocs 2013. március 17. 19:06
  „Saját képviselőnk van és mégis a szomszédból kértünk az ünnepre.Ha ellentét van a képviselő és a pm között nem ez az alkalom ahol teregetni kellene.Azért jó lett volna,ha a többi települést is felkeresné Lázár János,mert Mágoriné erre sem ér rá,de úgy látszik a képviselőnek se fontosak ezeknek az embereknek a gongjai,majd egy év múlva mikor indul a harc a voksokért lehet sérelmezni a fogadtatás elutasítását,amire azért volt már példa.”
 • 22. Qllancs 2013. március 17. 16:22
  „Én csak a diákokat sajnálom, kiket kötelezően kirendeltek abba az ítélet ídőben ! Remélem nem lesznek betegek ??Ő értük kár lenne !
  Mágoriné HOL van ?? tényleg ??? lehet, hogy a fokhagymát pucolja? ,mert ugye munka van.
  Búzás meg gondolom, udvariasságból van ott, vég jó pofát, hiszen lázár 50 % adósságot vállalt át ..a mi dolgozó emberek adójából !
  Gondolom nem akar átkeresztelkedni ??
  Nekem volt több ismerősöm, aki mindig olyan párt tagja volt ..akik éppen hatalmon voltak !”
 • 21. Francois 2013. március 17. 12:34
  „Na azért ez se tréfa, mit is mond! :) http://www.youtube.com/watch?v=GuKxC4JnNAQ és ez volt a hab a tortán , a lakosság adó emelése! :)”
 • 20. Francois 2013. március 17. 12:27
  „Brian élete! :) Látod 19. scott1, már a Rómaiak is tudták mi fog Makón történni! :)”
 • 19. scott1 2013. március 17. 11:58
  „Nagyon tetszik az, ahogy a fiatal értelmiségért aggódtok, de a "Mit tettek értünk..." kérdésről, ezáltal rólatok, nekik csak a Monty Python klasszikusa jut az eszükbe!

  http://www.youtube.com/watch?v=J2Bx19qJ_Vs

  Most már csak azt kellene leosztanotok egymást között ki is Reg, Francis, Loretta... vagy Stan :DDDDDDDDD”
 • 18. Egyolvasó 2013. március 17. 11:32
  „Nevezhetjük bárhogyan, de nevezzük meg azt is, hogy mit tett a Makóért, vagy a 7. számú választókerületért.”
 • 17. Francois 2013. március 17. 10:05
  „Egyébként mennyi az árfolyam a bérbeírásokért?! Prémium vagy csak egyszerű munkahely féltés?! :)”
 • 16. Egyolvasó 2013. március 17. 09:08
  „13. grafika88 2013.03.16. 21:17
  Lehet, hogy megszunnyadt azért nem látod. Pedig ott van, ha máshogy nem, lelkiekben biztos.:)”
 • 15. Francois 2013. március 17. 08:38
  „12. grafika88 2013.03.16. 21:11 Már csak azért nem húzok el mert én nem érdekből vagyok itt! Másik nem fikázok csak tényeket közlök, harmadik itt a 14-hozzászólóbol 4-személy a valós a többi bér nick! Na ezért vagyok itt! Nem elhúznom kell, tényeket közölj mit tett a városért?!”
 • 14. dareky 2013. március 17. 06:46
  „Döbrögi uramat áthatotta a kor szelleme? Vagy keresi a helyét a mai Magyarországon? A Milla és a DK mellett a FIDESZ-hez is dörgölődzik? Ezért ment ki a Petőfi parkba az ünnepségre? Mert nem őszinte meggyőződésből, az biztos!!!! De Döbrögiségéhez híven az ispánjával tartatja az ernyőt maga fölé!!! Jöjjön már Ludas Matyi!!!!!”
 • 13. grafika88 2013. március 16. 21:17
  „3.egyolvasó --hol látod ?? mert én átnéztem már 3 x is de nem találom.
  a gyerekek meg kötelezően voltak kint.

  lázár mit keres Makón ??? <moderálva> Senki nem kíváncsi rá !

  11. Mikor húzol el már a p...ába ????”
 • 12. grafika88 2013. március 16. 21:11
  „francois .. te miért nem húzol már el ???? MIT fikozol állandóan ????”
 • 11. Francois 2013. március 16. 18:40
  „Egyébként itt a sok ész osztó közt mondjon már valaki olyat amit Buzás tett 18-év alatt a városért?! Olyat amit, te, vagy , ő, vagy én vagy bármely állampolgár nem tudott volna megtenni a városért?! Várom! Hol egy szórakozóhely a fiataloknak, hol a vállalkozók támogatása, hol a fix beígért rengeteg munkahely a diplomásoknak, hol vannak a turisták?! Kerékpárút? Virágok? Kerékpárutak mindenütt épültek! Nem fejlődtünk, menekülnek a fiatalok, nincs az ingatlanoknak ára, sokan csak azért maradtak a városban mert nem tudják az ingatlanjukat eladni...... Kit szeretnétek legközelebb ogy képviselőnek?! Botkát?! :) Mennyire érdekelné őt Makó?! Ha ne adj Isten a fidesz győzne megint, legalább lenne rá esély hogy Lázár kilobbizná a sok sz...rt amit a lakosság kapott eddig....... mink van most?! Járhatatlan utak, veszteséges fürdö, üresen álló házak, vállalkozók menekülnek, megemelt adók sorolhatnánk még.......”
 • 10. olvasó1941 2013. március 16. 18:35
  „Szabó úr Igaza van egy másik makóinak mondott ujságot tlaáltam ahol most is ott van a Pitvaros feliratú nemzeti zászló elnézést,de sokáig kellet keresnem.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janicsárok jártak Nagylakon

Látványos bemutatóval kápráztatta el a napokban a nagylakiakat a nyugat-törökországi Nazilliből érkezett Nazilli Majority Mehter Band. Tovább olvasom