Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Lázár: Minden vidéki kórházra szükség van

Az állam fogja kifizetni a makói kórház helyett azt a 477 millió forintot, amellyel az intézmény még előző fönntartójának, a Csongrád megyei önkormányzatnak tartozik - mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn Makón.
A politikus emlékeztetett, hogy a megye segítsége nélkül a kórház nem tudott volna talpon maradni. Ismét kérte a városi önkormányzatot, ebben az adósságrendezésben működjön együtt vele - szerinte a képviselő-testületnek még nem volt ideje arra, hogy erről tárgyaljon.

Lázár János a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó osztályvezető főorvosaival, főnővéreivel, szakszervezeti vezetőivel és Kallai Árpád főigazgatóval tárgyalt, a következő uniós ciklusra tervbe vett itteni beruházásokról tájékozódott. Mintegy 4 milliárd forintból fogják fejleszteni a kórházat, ez a régi főépületet, az új tömböt és a járóbeteg-rendelőt érinti, a fekvőbeteg-ellátásban az alapszakmák - szülészet, nőgyógyászat, sebészet, belgyógyászat, intenzív ellátás - infrastruktúráját. Több lehetőséget kap Makó a járóbeteg-ellátás és az egynapos sebészet terén. A következő egy évben a betegforgalom megmutatja, jó döntés volt-e integrálni a makói és a vásárhelyi kórházat. Ez eddig jó lépésnek mutatkozott, de ha a betegek érdeklődése csökken, az azt jelenti, mégse ez a jó út: akkor szét kell választani a két intézményt, ez nem lehet presztízskérdés - mondta Lázár. Szerinte lezárható az a vita, amely mindegyik politikai családon belül zajlott arról, hogy szükség van-e a vidéki kis kórházakra. A következő kormánynak nem gyengítenie, hanem erősítenie kell ezeket a vidéki intézményeket, és kivétel nélkül mindegyiket meg kell őriznie. - Súlyos hiba volt abban bízni az elmúlt huszonöt évben, hogy ha a betegeket és erőforrásokat kiemelt centrumokba csoportosítják, akkor az egészségügy minden gondja megoldódik - mondta Lázár.

Az ország hátrányos helyzetű vidékein - például a Tiszántúlon - az ellátást a betegekhez minél közelebb kell biztosítani. Bárki is alakítson kormányt április után Magyarországon, kiemelt feladata lesz a háziorvosi és a járóbeteg-ellátás, valamint a kis vidéki kórházak támogatása.

Kérdésünkre - lát-e esélyt arra, hogy a két kórház összevonásának vitás kérdéseit egyszer személyesen is megbeszélje a makói önkormányzat vezetőivel - azt mondta, jó, hogy a városi képviselő-testület rendszeresen foglalkozik a kórház ügyével. Reméli, az önkormányzat lehetőségei megengedik, hogy az intézményt működésében, fejlesztésében támogassa. Szívesen tárgyal a testülettel, ha meghívják, a legutóbbi ilyen alkalomra - ahol "főigazgató úr hősiesen küzdött és helytállt" - azért nem ment el, mert nem kapott meghívót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrőbusszal a rák ellen

Szombaton a József Attila Gimnázium udvarán mutatták be a Magyar Rákellenes Liga szűrőbuszát. Tovább olvasom