Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Leapadt a dísztó, aggódnak a halakért

Leapadt a dísztó, aggódnak a halakért
Makó - Bokáig ér a víz Makó egyetlen dísztavában, ahol aranyhalak élnek. A helyiek aggódnak, mi lesz, ha jön a fagy. A város cége intézkedik.
Bokáig érő vízben vergődnek a Petőfi parki dísztó aranyhalai – jelezte lapunknak több makói olvasónk a napokban, és volt, aki megjegyezte: nincs meggyőződve arról, hogy ilyen alacsony vízállás mellett az állatok át tudnak telelni, ha jön a nagy hideg, és befagy a víz. Megnéztük, és kiderült: valóban nagyon kevés víz van a tóban, ráadásul az is tele van falevelekkel, szeméttel.

A park népszerű pihenőhely, van itt játszótér, futópálya és vendéglő is, utóbbi szabadtéri étkezője épp a parton van. A tóban főleg – igen nagy számban – aranyhalak élnek, de korábban mocsári teknősöket is lehetett itt látni.
 
A tóban most alig van víz. A halak tavaly is így teleltek. Fotók: Szabó Imre
A tóban most alig van víz. A halak tavaly is így teleltek. Fotók: Szabó Imre

Ez a város egyetlen dísztava. Korábban is voltak vele gondok: idén nyáron arról írtunk, hogy vize az alga túlszaporodása miatt bezöldült (2015. június 30.: Bezöldült a tó a makói Petőfi parkban), majd miután cikkünk nyomán lecserélték a vizet, arról, hogy vandálok dobálták tele szeméttel, a szétvert padok, szemetesek darabjaival (2015. július 5.: Nem tetszett a vandáloknak a megújult tó).

Nagy Nándor, a parkot karban tartó városgazdálkodási nkft. igazgatója lapunknak azt mondta, a tóban azért kevés a víz, mert a meder bélelését biztosító fólia elöregedett, szakadozott, ezért a víz elszivárog. Megígérte, hogy a vízszintet hamarosan ellenőrzik, és ha szükséges, töltenek rá, bár megjegyezte: a halak tavaly is alacsony vízállás mellett teleltek át. A fólia és a tó felújítására idén tavasszal kerülhet sor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születése óta infúzióval táplálják Martint

Születése óta infúzióval táplálják Martint
Még csak 14 hónapos a maroslelei Nózsi Martin Sándor, de egy ritka betegség miatt máris annyit szenvedett, amennyit a legtöbben öregkorunkig sem. Tovább olvasom