Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Learatták a fekete-tengeri nádat Magyarcsanádon

Magyarcsanád- Először arattak a Fekete-tenger partjáról származó, fűtésre alkalmas nád, az arundó magyarcsanádi ültetvényéről a napokban - tájékoztatta lapunkat a polgármester, Farkas János.
Megírtuk: a huszonnyolc hazai település közül Magyarcsanád az egyetlen Csongrád megyei, ahol – egyelőre egy hektáron – termesztik ezt a növényt. A jövőre felépülő új művelődési házban már olyan kazán lesz, amiben a nád brikettjével lehet majd tüzelni, és ha marad belőle, fa helyett ezt fogják osztogatni a szegényeknek szociális tüzelőként (2016. február 16.: Olcsón fűt a különleges nád).

Az arundó palántáit, összesen 10 ezer darabot üvegházból kapták és a rekultivált szeméttelep melletti területen ültették el tavaly nyáron. Közmunkások gondozták, bár sok feladat nem volt vele, ugyanis a vegetációs időszakban gyorsabban nő, mint a gyom, napi 4-5 centit. Mivel csak néhány hónapja volt a növekedésre, 130-140 centis lett, de jövőre már nagyjából két és fél méterre is megnőhet.

Mint megtudtuk, a faluban őszre épül fel az a kisüzem, amelyben az arundót faszénné égetik, és brikettet készítenek belőle. Persze nemcsak energianádat, hanem mindenféle fanyesedéket, kukoricaszárat és egyebeket is fognak ide szállítani nagyjából 50 kilométeres körzetből. Az évi 2 ezer tonna fabrikettet előállító üzem 4 embernek ad majd munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 éves nevelt lányát és 10 éves nevelt fiát kényszerítette szexre

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szexuális erőszak és életveszélyt okozó testi sértés… Tovább olvasom