Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Lehajtott fejjel egy tál ételért: egyre több a rászoruló Makón

Hat hét alatt 800 adag meleg ebéddel vendégelt meg rászorulókat Makón a Heti Betevő helyi csapata. A jelentkezők száma minden alkalommal gyarapszik – a legutóbbi, múlt szombati ételosztáson már 150-en voltak a Hollósy Kornélia utcai parkolóban.
– Most jövünk negyedszer. Öt gyerekkel maradtam egyedül, nekünk ez a szombati ebéd is nagy segítség. Ha nem jöttünk volna, csak édesanyámnál tudtunk volna enni valamit – mondja a 32 esztendős Kelecsényi Krisztiánné, miközben két gyereke, Martin (7) és Vivien (10) lelkesen falatozzák a műanyag tányérból a bőséges adagot. – Nagyon finom – bólogatnak mosolyogva. Az anyuka már evett, a másik három gyerek a nagymamánál van éppen.

Lehajtott fejjel

A Makói Heti Betevő önkéntes csapata múlt szombaton hatodik alkalommal látta vendégül mindazokat, akik úgy gondolták, jólesne nekik egy tál meleg étel. A közel 50 fős csapat a Petőfi parki Kisbagoly vendéglő sátrában gyűlt össze, itt készítették elő a csomagolt ételeket – gyümölcsöt és süteményt –, az evőeszközöket, majd mindent átvittek a közeli Hollósy Kornélia utcai parkolóba. Itt egymás mellé toltak néhány asztalt, hogy akik jönnek, szép sorban haladva megkapják a főételt, a zacskóba csomagolt almát és banánt, a sütit, meg egy pohár forró teát. A nőnapra tekintettel a hölgyeknek egy- egy szál nárcisz is járt. A túloldalon fehér abrosszal leterített asztalok várták a vendégeket, akik egymást váltva költhették el az ebédet.

A menü ezúttal, mint a csapat munkáját ezúttal koordináló Gémes Tibornétól megtudtuk, sertéspörkölt volt pirított tarhonyával, amelyhez természetesen uborka és egy-egy szelet kenyér is járt. Az ételosztásra érkezők sorszámot kaptak, a gyerekeseket előre engedték. A segítők ötfős csoportokban engedték az asztalokhoz az embereket. Jó 150-en jöttek el. A tömegben ott volt jó néhány látásból ismert hajléktalan, de a többiek öltözékén is látszott, tényleg szükségük van az ingyenebédre. Mindenki türelmesen kivárta a sorát. Sokan beszélgetéssel töltötték a várakozás perceit, mások csak álltak, lehajtott fejjel.

Az ételosztásnál minden alkalommal hosszabb a sor. A szerző felvétele
Az ételosztásnál minden alkalommal hosszabb a sor. A szerző felvétele

Adni jó

– A Fair Society-díjas Heti Betevő csapatával, önkéntes társaimmal több mint egy éve osztunk Budapesten ételt a Klauzál téren a rászorulóknak – meséli a makói születésű, egy ideje a fővárosban élő Kormány Gábor, honnan jött az ötlet. Tavaly decemberben kezdték a szervező munkát. Mint mondja, az első pillanattól sok a támogatójuk: Fejsze Mara vendéglős például perselyt helyezett el az éttermében, Ferenczi Károly és a makói vadászok pedig két őzet adtak az első ebédhez. Kétféle csapat segíti a munkát: a stáb, amely közel 50 főből áll, és a kéthetenkénti ételosztásban vesz részt, valamint azok a makói családok és vállalkozók, akik adományaikkal – gyümölcs, zöldség, alapanyag, sütemény és pénz – járulnak hozzá az akciókhoz.

A felajánlók leggyakrabban névtelenek. Az osztást megelőző délelőtt két étterem – a Kisbagoly Vendéglő és az Andi Konyhája – felváltva megfőzi az ételeket, a csapat pedig az előkészítéssel foglalkozik. – Jó érzés segíteni – foglalja röviden össze a csomagolásban, osztásban rendszeresen részt vevő Víghné Zacsok Etelka nyugdíjas ügyintéző, miért csatlakozott az önkéntesekhez. Megjegyzi: a gyerekeken különösen látni, hogy hiányzik nekik a friss gyümölcs, mert nagyon örülnek neki.

Egyre többen jönnek

Az első ételosztáskor, mondják az önkéntesek, 70-80 ember jött, aztán alkalomról alkalomra többen érkeztek. Most szombaton – több mint 150 adaggal – a 800. vendégüket is jóllakatták. – Büszkék vagyunk, hogy a makói csapat a Heti Betevő első vidéki önkéntes csoportjaként – már nem csak ez az egy van – bebizonyította, hogy az együttérzés itt is nagyon sok embert tud megmozgatni egy nemes cél érdekében – mondja Kormány Gábor, aki Makón meghonosította mozgalmat. Hozzáteszi: minden segítséget szívesen fogadnak – aki szeretné velük felvenni a kapcsolatot, a Makói Heti Betevő Facebook-oldalán keresztül jelentkezhet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellfoglalják a parkolóhelyeket az ottfelejtett a gallyak

Legalább két autó helyét elfoglalják a parkolóban a makói Iskola utcán azok a kupacokba összehordott gallyak, amelyek az útszéli akácfák metszéséből visszamaradtak – tapasztaltuk a helyszínen a napokban. Tovább olvasom