Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Lelei falunap: a megyés püspök még tizenegyest is hárított

Maroslele - A maroslelei falunapokat idén az oltári jelzővel illették – és nem csupán a vasárnapi szentmise, illetve a templomi koncert miatt: a falu focicsapata a parlament együttese mellett idén először a magyar katolikus válogatottal is megmérkőzött.
A maroslelei falunapokat idén az oltári jelzővel illették – és nem csupán a vasárnapi szentmise, illetve a templomi koncert miatt: a falu focicsapata a parlament együttese mellett idén először a magyar katolikus válogatottal is megmérkőzött. A két vendégcsapat is összemérte erejét, és bár a képviselők négygólos vereséget mértek az egyház válogatottjára, Kiss-Rigó László megyés püspök tizenegyesvédéssel vétette észre magát a kapuban.

Maroslelén régi hagyománya van annak, hogy az országgyűlés labdarúgó-válogatottja a falunapon barátságos mérkőzést vív a helyi focicsapattal – tudtuk meg Martonosi Györgytől, aki ezúttal nemcsak polgármesterként, de a parlamenti együttes kapitányaként is nyilatkozott lapunknak. A csapat ugyanis nemcsak jelenlegi, de volt honatyákból is áll – Martonosi György pedig az előző ciklusban a makói térség fideszes egyéni képviselője volt –, no meg országházi dolgozókból. A csapat összetétele pártszíneket tekintve vegyes, ám itt a szocialista és a fideszes lelkesen passzol egymásnak – avatott be a különös csapat mindennapjaiba az MSZP-s honatya, a Békéscsabáról érkezett Molnár László. Mint az egykori profi labdarúgó fogalmazott: a sport átjárósáv a pártok között, és jó lenne, ha minden képviselő focizna. A csapat egyébként nem edz, de minden héten játszik; legutóbb Magyarkanizsán lépett pályára.

Fokhagyma, rock és foci

A lelei falunapokon a péntek a mezőgazdaságé volt: a fokhagymakiállításon közel két tucat gazda mutatkozott be, a térségi gazdatalálkozón pedig közel hatszázan vettek részt, harminc bográcsban főtt nekik az étel. Szombaton nap közben helyi művészeti csoportok léptek fel, este pedig megtelt a falu főtere, a Karthago együttes adott koncertet. A vasárnap sportnap volt: a parlamenti válogatott a katolikus válogatottat 4–0-ra, a hazai csapatot 3–0-ra győzte le, végül a leleiek 2–2- t játszottak a katolikus válogatottal. 
A hazaiak mindenekelőtt a parlamenti csapatra fenték a fogukat. Nem csoda: tavaly 3–2-re kikaptak. Hogy mennyire vették komolyan a találkozót, nem egyértelmű, hiszen amíg a két vendégcsapat az első meccset vívta, a leleiek békésen falatoztak, gulyást ettek – de egy barátságos meccsbe ez is belefér. A társaság egyik oszlopos tagja, Megyeri Zsolt körzeti megbízott azt mondta: bár nem játszanak bajnokságban és mindenki csupán hobbiból focizik, azért hetente háromszor két órát edzenek. Akik egyébként nem voltak sokan: a szinte nyáriasan meleg idő ellenére jó, ha harminc-negyvenen összegyűltek a falu széli pálya körül – igaz, sok rokon, barát és ismerős is eljött kíváncsiságból.

A lelei szurkolók talán máskor is csendesek, de az is lehet, megilletődtek, amikor a pályára vonult meggypiros, címeres mezben a katolikus válogatott tizenegye. A csapat, mint a kapusként posztoló Kiss-Rigó László megyés püspöktől megtudtuk, ezúttal egy alkalmi gárda volt, amelyben barátok és kispapok is szerepet kaptak, hiszen vasárnap délelőtt, érthető okokból, kevés pap ér rá focizni. Kiss-Rigó László egyébként – mint korábban megírtuk róla – szenvedélyes labdarúgó, fiatal korában igazolt focista is volt. Bár csapata nem szerepelt igazán fényesen, ő megvillantotta tudását: bravúros módon tizenegyest hárított a parlamenti csapat ellen, amit a lelei közönség lelkes tapssal honorált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a külföldi beteg a makói kórházban

Makó - Egyelőre havi kétmilliós bevételt hoz a makói kórháznak, hogy a közeli határ túloldaláról,… Tovább olvasom