Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Lemondtak a képviselők a tiszteletdíjukról

Pitvaros - Nem vesznek fel tiszteletdíjat a pitvarosi képviselő-testület tagjai, beleértve az alpolgármestert is – tudtuk meg az alakuló ülést követően.
Bár ez nem sok településen jellemző, Pitvaroson nem újdonság, hiszen az időközi választást követően másfél évvel ezelőtt mandátumot kapott képviselők is lemondtak járandóságukról. Radó Tibor polgármester viszont megkapja a számára törvényben megszabott havi bruttó 299 ezer 150 forintot, valamint az ennek 15 százalékát kitevő költségtérítést. Mint megtudtuk tőle, ő azért nem mondhatott le jövedelméről, mert főállásban vezeti a falut – a képviselőknek viszont van civil hivatásuk, jövedelmük.

A tiszteletdíjakat minden önkormányzat a maga költségvetéséből fedezi, így az erről való lemondás a falu számára jelent könnyebbséget. Hogy mekkora a spórolás, azt csak megbecsülni lehet, hiszen egyedül az alpolgármester tiszteletdíját rendezi jogszabály, a képviselőké testületi döntés kérdése, ennek meghatározására azonban Pitvaroson most eleve sor sem került. Radó Tibor azt mondja, ha a szokásos összegeket veszik figyelembe, akkor éves szinten nagyjából 4 millió körüli lehet a teljes megtakarítás. Ugyanakkor azt tervezi javasolni, hogy a jövő évtől minden képviselőnek legyen egy saját pénzalapja, elképzelése szerint 200 ezer forinttal, amiből – testületi jóváhagyással – számára szimpatikus közérdekű célokat támogathat.

Nem jövedelemforrásnak tekintik

– Jelöltként mindannyian úgy vágtunk neki a választásnak, hogy a képviselőségre nem jövedelemforrásként tekintünk, hanem lehetőségként, hogy tehessünk a faluért – mondja a döntés okairól a képviselők egyike, Makó Sándor. Hozzáteszi: a falu egyébként nincs nehéz anyagi helyzetben, de szeretnének okosan, takarékosan gazdálkodni, hogy váratlan helyzetben se legyen tehetetlen az önkormányzat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Héttorony-fesztivál

Dénes György épületfotó-kiállítása, az alföldi fürdőkultúráról szóló építészeti konferencia és a Hagymaházban rendezett Palya Bea-koncert szerepelt a Héttorony-fesztivál szerdai, makói állomásának programjában. Tovább olvasom