Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Lesi a hó fogságában rekedt

Makó - A Lesi városrészben élő közel száz makói embert szinte elzárta a hó a külvilágtól, az utakról nem tisztítják a havat. Nem is tudnák – sehol sincs szilárd burkolat.
A Lesi városrészben élőknek eddig volt türelmük, mostanra azonban megfogyatkozott, mint a tüzelőjük vagy az állatoknak szánt takarmány. Lesi a Maros-töltéshez legközelebbi makói városrész; eredetileg csak hobbikertek voltak itt, ám idővel komplett lakóházak épültek – jó százan laknak itt, köztük idősek, kisgyermekes családok. Amikor kiönt a folyó, a belvíz a fő problémájuk, meg a sáros út. Most megint el vannak zárva a külvilágtól, ezúttal a hó miatt. Volt, hogy a tűzifát terepjáró hozta az egyik sarokra, onnan pedig ölben cipelték az udvarra, de a Lúdvári utcából a minap egy idős bácsit is gyalog, hordágyon kellett kivinni a pár száz méterre álló mentőhöz.

Orovecz Sándor maga lapátolja a havat az úttestről is. Fotó: Szabó Imre
Orovecz Sándor maga lapátolja a havat az úttestről is.
Fotó: Szabó Imre

Úgy láttuk, néhány utcában valamelyest eltisztították a havat – vélhetőleg a lakók –, de még a Lesit a város többi részével összekötő Vasút soron is nehézkes a közlekedés. Jöttünkre több szomszéd is összegyűlt a Lúdvári utcában. Papp Lajosné, Kovács Sándor és Orovecz Sándor ugyanazt panaszolta: úgy érzik, magukra hagyták őket, pedig télidőben még a tanyán élőket is ki szokták szabadítani a hó fogságából. – Ugyanúgy fizetünk kommunális adót, mint a többi makói. Azt gondolom, ezért cserébe joggal várjuk el, hogy legalább a hó elkotrásáról gondoskodjon az önkormányzat – összegzett Pappné, aki szerkesztőségünket megkereste.

A felvetésre a városházán azt a választ kaptuk, hogy Lesi hivatalosan nem lakóterület, de egyébként sem tudnák a hókotrást megoldani. Mivel az utaknak nincs szilárd burkolatuk, a kotróautó könnyen tönkremenne. 

Olvasóink írták

 • 16. Silvio_Dante 2012. február 19. 15:19
  „Kedves black69!

  Gondolom úgy hiszi, hogy karosszékből néztem a havazást. Sajnos el kell keserítenem, nem ezt tettem. Minden hajnalban keltem s igyekeztem a saját házam előtt eltakarítani a havat, valamint az udvarunkat is rendbe tenni. Volt, hogy ezt 6-7 alkalommal is megismételtem, s mellette időt szakítottam arra is, hogy idős nagymamám előtt is és az udvarában is eltakarítsam a lehullott havat. Igaza van makoilakos86-nak, mindenkinek igyekeznie kellene saját környezetét rendben tartani, s így sokkal járhatóbb utakat kaptunk volna. Van még mit tanulnunk, főleg azt, hogy az eredményekért tenni is kell valamit!
  Igazán akkor lehetne panaszkodni, ha a 40 cm-es hó miatt elakadt járművekkel lett volna tele a 43-as, vagy teljesen elrekesztette volna a makóiakat a külvilágtól a hó. Akkor azt hiszem beszélhettünk volna problémáról, így viszont csak le kell szűrni a tanulságokat az "akciócsoport" tagjainak, s legközelebb talán mindenki majd csettint egyet, hogy "Ez igen!"
  Remélem azért Ön azok közé az emberek közé tartozik, aki mindent megtett azért, hogy a háza, lakóingatlana előtt akadálymentesen tudjanak az emberek közlekedni.”
 • 15. makoilakos86 2012. február 19. 10:23
  „Hogy miért is csak a városközpontban takarítják a közmunkások a járdákat? Talán azért mert ezen a területen van sok olyan intézmény amelynek "nincs lakója", esetleg mert a közterületet takarítani kell ? A város külső részein mindenki kertes házban lakik , vállalva ennek környezetnek az előnyeit és hátrányait is. Érdekes, hogy van aki teljesen eltudja takarítani a saját portája előtt-mellett a havat , sőt még a hozzá tartozó kerékpárutat is feltakarítja mert tisztában van vele, hogy ezzel nem csak másnak tesz jót hanem saját magának is! Egyszerű a képlet, nem háborogni kell hanem össze kéne fogni ! Ha mindenki szánna az életéből pár percet a hóeltakarításra akkor a városban mindenhol járható járdát, kerékpárutat kapnánk. Csak hát van aki lusta megfogni a hólapátot, helyette inkább otthon a meleg székecskéjéből telefonál és panaszol...
  Az is szép látvány mikor az idős néni eltakarítja a havat saját maga elől, míg a fiatalabb emberkék nem! Lehet a régi generáció jobban tudta mi az ,hogy tegyünk magunkét és a többiekért valamit?!
  Közintézmények: gondoskodhatnának saját maguk a környezetükben található hó eltakarításéért, nem kéne ölbe tett kézzel várni a csodát.
  Racoo: "Minden nap a Kávin utcai rendelő előtt megyek el kocsival. Még jó időben is kevés a parkoló, de most hó 30 cm hó fedi az egészet, a betegek az utat elállva parkolnak." - helyette van a Kálvin utcán és a Hold utcán is rengeteg helye ahol lehet parkolni. (Régen még ez sem volt) Problem?
  Utak: mivel ez a hó nem egyszerre esett le az égből majd csak egy sima hókotrás nem elég neki így valószínűleg nem fognak a nap 24-48 órájában a gépek folyamatosan közlekedni hiszen ez kurva sok pénzbe kerülhet. Eldúrták a havat majd várni kellett de ezt követően megint el lett dúrva. A tél velejárója a síkos, havas útviszony. Nem véletlenül mondják el mindig, hogy "aki teheti az ne üljön autóba". ÉN is jártam autóval és tudtam közlekedni de ennek ellenére inkább pihentettem az autómat.
  Lesi városrészhez meg annyit fűznék, hogy ők is tudták mikor oda költöztek ,hogy mire vállalkoztak! Tisztában voltak vele ha jön a hó vagy az árvíz akkor ennek milyen hátrányai vannak. Ott is össze kellett volna fogni és ha mindenki eltakarítja a maga 15 méteres szakaszán a járdát és utat akkor nem is lenne miről beszélni. Mert bizony ha én ilyen helyzetben lennék akkor felkeltem volna időben és az utat is takarítottam volna. Mivel a városban lakom így csak körülbelül 20 méter járdát és 10 méter kerékpárutat tisztítottam meg és láss csodát nem esett le a karika gyűrű az ujjamról, nem panaszkodtam :)

  black69: a "muszály" még mindig pontos "j" :) "muszáj.."”
 • 14. kakukkfű 2012. február 18. 19:24
  „Ma jártam arra a lesiben, és minden utcában a töltésig, sőt, a töltés alatt az utcák között is el van tolva a hó!
  Nyilván olvasta a hozzászólásokat "illetékes elvtárs"!”
 • 13. black69 2012. február 18. 13:27
  „Silvio_Dante

  És mondjuk azon túlmenően , hogy elsétálsz a boltig gondoltál már arra, hogy hogyan jut el mondjuk a tejcsi vagy a papa a boltba mire felkelsz????

  Nem gondolom azt, hogy egyszerű velük közlekedni igaz nem hókotró,de hasonló méretű járművel közlekedem.
  Sztem megegyezhetünk abba, hogy a hóeltakarítás egy rakás k..ki a városba és az országba.
  Tudod vannak olyan helyek a világba, ahol nem úgy készülnek a havazásra , hogy összeül a testület, hanem folyamatosan dúrják és szélesítik az utat, hogy legyen hova dúrni a következőt.Persze azok mit sem tudnak a havazásról.:XD Itt M.O-n van igazi havazás 15-20 cm hó miatt válságstábot kell létre hozni, és azt jól meg kell tanácskozni mi is legyen.Ezt nem tartod viccesnek????21. századba 30 cm hó feladja a leckét???
  Persze lehet hivatkozni az anyagiakra, de mondjuk történnek olyan felesleges dolgok a városba aminek a költségét ilyenre lehetne fordítani.Vagy szerinted nem????Minden ok???”
 • 12. Silvio_Dante 2012. február 18. 12:42
  „Kedves black69!
  Én sem a központban élek, de mint minden városban a központ takarítása a lényeg. A többi helyen ezért nagyobb a lakók felelőssége. No meg a közintézményeké, hogy saját környékükön a hóeltakarítást megoldják.
  Hogy ki mennyi adót fizet nincs összefüggésben a hóeltakarítással.
  Igazad van, mivel nincs autóm, így nem kellett azzal járnom egy percet sem. De ha lett volna is inkább a tömegközlekedést választom, még akkor is ha így korábban kell kelnem.
  Senki és semmi nem lehet tökéletes, de úgy gondolom mindig tanulnunk valamit...
  Egyébként ne gondold, hogy a hókotrókkal olyan egyszerű közlekedni.”
 • 11. black69 2012. február 18. 12:16
  „Tisztelt Silvio_Dante

  1.Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted csak a belvárosból járnak dolgozni, iskolába orvoshoz?????
  2. A belvárosiak több adót fizetnek???
  3. Ja és gondolom neked , mint "lakónak" nem sokat kell autóval közlekedned muszályból.

  Tisztelt Lavazzo

  Én szivesen vállalom, mert kiváncsi lennék rá mondjuk legalább az iskolák, óvodák kórház parkolóit és környékét miért olyan nehéz letakarítani????
  Vagy pl. mi olyan nehéz mondjuk a sarkokon hátramenetbe kapcsolni, hogy talán ki lehessen fordulni.”
 • 10. Lavazzo 2012. február 18. 09:49
  „Elösször is a hókotrók nem km-er alapján vannak fizetve, a másik két részre van osztva makó, és a harmadik olyan ír kommentet akinek abszolútt semmi fogalma sincs a dologról. aki gondolja szívesen elviszi a kolegám egy terület síkosságmentesítésére.”
 • 9. Silvio_Dante 2012. február 16. 16:46
  „Érdekes, mennyi okos, és bölcs ember él Makón. Nézzük akkor a tényeket. Mint lakó magamra nézve kötelezőnek tartom a házam előtti terület tisztán tartását és ebbe beletartozik a lehullót hó eltakarítása is. Aki, akik erre nem hajlandóak szerintem nem 30 ezret, hanem 100 ezret kellene hogy fizessenek, talán akkor képesek lennének megemelni a hólapátot.
  Nem tudom, hogy Önök tisztelt előttem hozzászólók, látták-e azt, hogy hogyan dolgoztak a közmunkások azon, hogy járható legyen a város, legalábbis a központi rész. Igyekeztek mindenütt teljesíteni a kötelességüket, de 20 emberrel nem lehet csodát tenni. Egyébként az, hogy a mai napra a városközpontban majd minden utcán balesetmentesen lehet közlekedni CSAK NEKIK KÖSZÖNHETŐ! Szeretném majd hallani a köszönő szavakat is, nem csak az elmarasztalásokat!
  Az utak takarítása, és a belvároson kívül eső kerékpárutak takarítása ténylegesen tökéletlen volt. Ezek okait a felelősök biztosan tudják, s szerintem megteszik a megfelelő lépéseket. De sajnos van, hogy ami elromolhat, az el is romlik... s van, hogy több dolog is egyszerre.”
 • 8. makovaros 2012. február 16. 13:52
  „Idén legalább már láttam Hókotrót, tavaly még azt sem.
  Szerintem legjobb lenne ha a egyéni vállalkozók helyet átvenné a Nonprofit kft. Vagy szigorúbban ellenőrizni őket.

  Másik a járda nem takarításról és a a miatti büntetésről: Azért se büntetnek ha valaki az utcára engedi a szennyvizet illetve a mégis akkor is csak 30000 ft-re, Aki meg engedi az többnyire gazdag zsebből odaadja. Pedig ha ezt emelnék 500 000-re komoly bevétele lenne a városnak.”
 • 7. makói44 2012. február 16. 10:13
  „sajnos vigyáznak a vállalkozok hogy a semmiért is járjon a pénz.Ahol csak tehetik nem dolgoznak arra hivatkozva hogy nem fér el a gép.Ezt akkor is tudták amikor elvállalták a körzeteket de a pályáztató a hibás mert nem nézte meg a gépparkot.A lakótelepeken Ráday csak úgy lehet közlekedni ha előtte lapátolnak,még most is 20 centiméter hó van súrolja az autó alját.Ezért kell a súlyadót fizetni az autó után,hogy ne lehessen közlekedni.Még szerencse hogy egy pár vállalkozó jól keres de semmit nem tesz hogy megoldodjon a közlekedés”
 • 6. Racoon 2012. február 15. 13:34
  „Gondolom ezek a hódúrók kilométer pénzt kapnak. Ha elsőre eldúrja akkor kevesebbet kap. Ha félmunkát végez, másnap is kell kotorni ugyanott. Az is felháborító, hogy a közintézmények parkolóiban senki sem tolja el a havat.
  Minden nap a Kávin utcai rendelő előtt megyek el kocsival. Még jó időben is kevés a parkoló, de most hó 30 cm hó fedi az egészet, a betegek az utat elállva parkolnak. Ez a télre való felkészülés meg röhej, max. a barátnőjének vesz egy nercbundát.”
 • 5. Francois 2012. február 15. 13:34
  „És abból mi igaz, hogy a vállalkozók akik eltakarították volna , éveken keresztül később kapták meg a pénzüket ezért nem vállalták?! Vagy ez kacsa?!”
 • 4. apa22 2012. február 15. 13:15
  „Úgy látom itt is ugyan az a probléma, mint Maroslelén! Vigyázzatok,mert ti is szégyenlistára kerültök igazatok ellenére! Értsétek meg,amíg valaki nem hal meg egy ilyen utcában, kései orvosi ellátás miatt,addig senkit nem érdekel! Lehet utána sem.”
 • 3. vip007 2012. február 15. 12:09
  „Volt felkészülés, volt válságstáb, vannak gépek, és mint már pár napja írtam, még láttam dolgozni is hódúrókat is. (Ne kövezzetek meg)
  Én a problémát ott látom, hogy hiába a sok előkészület, ha végül olyan emberek hajtják a gépeket, akik magasról tesznek arra, hogy jól legyen elvégezve a dolguk. Miért nem lehet őket ellenőrizni? Miért nem lehet normálisan elvégezni a munkát? Ugyanannyi időbe telik. Summa-summarum, több sebből, több szinten vérzik ez az egész hódúrósdi.”
 • 2. hajosinas 2012. február 15. 09:57
  „Ahol szilárd burkolatok vannak a városban,ott sem lehet közlekedni az utakon.Pedig nagyon hangoztatja az önkormányzat minden évben,hogy felvan készülve a télre.Az idén még válságstábot is létrehoztak, kik időben üléseztek is a havazás megérkezése előtt.Nevetséges amit művelnek ebben a városban az illetékesek.Leesik a hó, aztán néhány nap múlva amikor már nemlehet hókotróval eltávolítani az útburkolatokról a havat, akkor "végigszalad" egy tolólapos IFA, meg egy MTZ a város egyes utcáin felemelt tolólappal.Na ez aztán a hatékony intézkedés.A gyalogjárdák még három nap múlva is járhatatlanok voltak a városban.De ha az ingatlan tulajdonosa nem takarítja le a járdát, azonnal ott lapul a póstaládájában a bünti csekk 30000 Ft-ról.Úgy tűnik ,hogy erre készültek fel leginkább csekkel és nem a hóeltakarításra.Persze ez könnyen megy, hisz csak az adófizetők pénzéből be kell szerezni a csekkeket, amit aztán ki lehet osztani nekik.Közben hangzatosan elmondjuk minden évben ,hogy a város vezetése felkészült a télre.Persze, vásároltak maguknak új nagykabátot ugye!? Erre a feladatra is kellene egy jó szakember a városban, esetleg még megfelelő gépparkot is célszerű lenne erre beszerezni, melyeket tárgyidőszakban, megfeleleő képzettségű közmunkásokkal három műszakban lehetne működtetni.Na persze ez csak egy laikus javaslat a sok lehetőség között,hogy ne lehessen rámfogni hát tessék javaslatot tenni, ne csak méltatlankodni.Számomra úgy tűnik nincs is e probléma megoldására semmi nemű komoly szándék már évek óta azok részéről kik ebben illetékesek lennének.De a tisztelet díját mindenki felveszi pontoosan, időben az adó forintjainkból.”
 • 1. tavasz12 2012. február 15. 08:18
  „Sajnos ez van. Jó pár évvel ezelőtt szó volt róla, hogy szilárd burkolatot kap a Vasút sor... Most legalább azt el tudná takarítani a kotróautó - már ha lett volna valami az ígéretből.
  Mi lesz, ha olvadni kezd ez a rengeteg hó? Oda se bejutni, se kijönni nem lehet csak nyakig sárosan. A megépített ún. csatornák? Több autó volt eddig benne, mint amennyi vizet elvezetett.
  Azért márciusban befizetem a kommunális adót, mert törvénytisztelő makói polgár vagyok.
  Adok. Kapok? ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukában a postaláda

Végül a szemetesben kötött ki az a postaláda, amiről két hete írtuk: valaki origamizott a fém dobozzal. Tovább olvasom