Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Letartóztattak egy tizenöt éves makói gyereket

A rendőrség egy 15 éves makói fiút gyanúsít Pénzes Henrietta felgyújtásával. K. András hallgat, a bíróság a bizonyítékok alapján letartóztatta. A 18 éves magyarcsanádi lány állapota lapzártánkkor még mindig válságos volt.
A Pénzes család az iszonyú tragédia után. Aggódnak, de reménykedve várják, hogy Heni minél előbb hazatérjen Magyarcsanádra. Fotó: Karnok Csaba
A rendőrség csütörtök éjjel két makói férfit őrizetbe vett, kezdetben őket gyanúsították a szerdáról csütörtökre virradó éjjel Makótól néhány kilométerre történt szörnyű bűncselekmény elkövetésével. A húsz év körüli S. N.-t kihallgatása után elengedték, a 15 éves K. Andrást, Mukit azonban gyilkossági kísérlet alapos gyanúja miatt őrizetbe vették. A fiút a Csongrád megyei főügyész indítványára a megyei bíróság pénteken letartóztatta.

A rendőrség szerint K. András locsolta le gyúlékony folyadékkal, és gyújtotta fel a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henriettát Makótól mintegy öt kilométerre, majd magára hagyta. A lánynak leégett a haja, megégett az arca, végtagjai. Súlyos, életveszélyes sérülései ellenére több száz méteren, egyes információk szerint két kilométeren keresztül vonszolta magát a néptelen környéken, a gyér forgalmú földúton. Az életéért küzdött, pokoli kínok között várt segítséget. Úgy tudjuk, hat-hét órával később a királyhegyesi úton egy teherautó sofőrje reggel kilenc óra körül talált rá, ő értesítette a mentőket, akik riasztották a rendőrséget.

– Nem tudtam megállapítani, hogy fiú vagy lány fekszik a mentőkocsi előtt. A haja, az arca, a karja, a lába... Borzasztó! Mindenét égési sebek borították. A ruhája, a kis sort és a póló azonban nem égett meg – nyilatkozta lapunknak tegnap az a makói férfi, akit a mentők hatósági tanúnak kértek fel. P. J. elmondta, nemcsak őt, hanem a sok mindent látott és átélt mentősöket is megrázták a látottak.

Ezen az úton vonszolta magát Henrietta, amíg rá nem találtak. Fotó: Karnok Csaba
Információink amit P. J. kis sortnak és pólónak vélt, az fehérnemű volt, Henriettáról leégett a nadrágja és a felső ruházata is.

A 18 éves Pénzes Henrietta állapotát a makói ipari park előtt stabilizálták, rohammentővel előbb Szegedre, onnan mentőhelikopterrel Budapestre szállították.

Információink szerint a makói Bethlen utcában lakó S. N. a bűncselekmény elkövetése előtt magára hagyta Pénzes Henriettát és K. Andrást, ezt bizonyítani tudta, ezért nem vették őrizetbe. Úgy tudjuk, ő minden kérdésre válaszolt. A húsz év körüli férfi anyja tegnap nem engedte meg, hogy beszéljünk a fiával. S.-né a gyerekére utalva azt mondta, „ha valaki egy későbbi gyilkossal sétál, attól ő még nem lesz gyilkos."

A letartóztatott fiú, Muki anyjával és testvérével a makói Szende utca 48. szám alatt lakik. Apja két éve öngyilkos lett, felakasztotta magát. K. Andrást a Szende utcai házból vitték el a rendőrök, előtte átkutatták az épületet, lefoglaltak ruhákat és cipőket, azokat magukkal vitték.

Henriettának pokoli kínokat kellett átélnie
A környéken lakók azt is letagadták, hogy ismerik a K. családot. Még egyik, a mellettük lévő házban lakó unokatestvére is azt mondta, „nem nagyon ismerem, nem is szoktam beszélni vele." Voltak, akik féltek, legalábbis arra hivatkozva utasították el kérdéseinket, hogy ez olyan környék, ahol bárkivel bármi megtörténhet. Kiderült, tavaly éppen a Szende utca 48. előtt öltek meg egy férfit, késsel hátba szúrták. K. András nagyapja, a 75 éves Kolompár József, a letartóztatott fiú unokatestvére, a 26 éves Restás József, valamint a férfi felesége nem hiszi el, hogy a vékony, 40-45 kilogrammos fiú követte el a szerintük is szörnyű tettet, „pláne egyedül."

– Adná Isten, hogy a lány túlélje! Akkor majd ő el tudja mondani, hogy mi történt. Ha meghal, soha nem derül ki az igazság, nem tudja elmondani, ki tette vele – mondta a nagyapa, akinek a házát csütörtök este kilenc óra után a rendőrség átkutatta. Kolompár József azt mondta, a rendőrök Muki ruháit keresték, nem dúlták fel a házat, de mindent megnéztek, majd üres kézzel távoztak. Restás József és felesége is azt ismételgette, mint a nagyapa: Muki nem tehette, Muki nem tehette!


Nyomok a helyszínen

A Pénzes Henrietta ügyében indított nyomozást a Makói Rendőrkapitányságtól az előírásoknak megfelelően még tegnap átvette a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A nyomozók azon a helyszínen, ahol a lányt felgyújtották, rengeteg használható nyomot találtak, többek között cipőnyomokat is rögzítettek. Ezt megerősíti az is, hogy a bíróság „könnyedén" letartóztatta a kegyetlen bűncselekmény egyetlen gyanúsítottját. Számos nyom alátámasztja, hogy K. András gyújtotta fel a lányt, aki önként tartott vele. Az egyelőre nem derült ki, hogy a fiú hol vette magához a benzines palackot, és indítékairól sem tudtunk meg hiteles információkat, ugyanis nem tett vallomást.

Szeged: hiányos égési ellátás

A nagyon súlyos égési sérülést szenvedők ellátásához speciális kritériumokat szab az ÁNTSZ. Ezeknek jelenleg sajnos nem tudunk megfelelni, így egy éve az ilyen súlyos eseteket első ellátást követően budapesti égési centrumba szállítjuk – tudtuk meg Kemény Lajostól. A bőrgyógyászati és allergológiai klinika vezetője hozzátette: a súlyos betegek ellátásához speciálisan az égett betegek ellátására szolgáló intenzív háttér és egy steril, kizárólag égett betegek kezelésére alkalmas műtő kellene, amely felszereléssel együtt 400 millió forintba kerül. Ennek hiányában csak a feltétlenül szükséges teendőket, a fájdalomcsillapítást, folyadékpótlást, sebek tisztítását lehet elvégezni, majd stabilizálni, szállítható állapotba kell hozni a beteget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borzalom Makón: felgyújtották Henit

Makó határában, egy erdős-nádas területen találtak rá tegnap az összeégett Henriettára. Egyelőre nem… Tovább olvasom