Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Levegőnek nézik a magyar-román határt

Románia uniós csatlakozásával megélénkült a személyforgalom – de nem csak a hivatalos. Egyre több határsértőt fognak a magyar oldalon, és sokan közülük csodálkoznak, amikor a határőr kérdőre vonja őket; azt mondják, most már Románia is az unió tagja, miért ne jöhetnének ott, ahol nekik teszik?
Románia uniós csatlakozásával megélénkült a személyforgalom – de nem csak a hivatalos. Egyre több határsértőt fognak a magyar oldalon, és sokan közülük csodálkoznak, amikor a határőr kérdőre vonja őket; azt mondják, most már Románia is az unió tagja, miért ne jöhetnének ott, ahol nekik teszik? Az átkelőn át is többen jönnek – gyalog vagy kerékpáron – Nadlacról Nagylakra. De próbálkoznak román papírokkal moldovaiak, bolgár iratokkal törökök is.

Teljesen megváltozott az utak és a határátkelő képe Nagylaknál: a folyamatosan áthaladó forgalom ellenére sosem látott sorokban állnak az átlépésre váró kamionok, közöttük pedig nem ritka látvány a gyalogos és kerékpáros utas, sokan vásárlás, rokon- és ismerőslátogatás, vagy egyszerűen csak világlátás céljából kerekednek fel a határ túlfeléről.

Iratok nélkül

Akadnak, akik személyi iratok nélkül vágnak neki a zöldhatárnak, mondván, úgyis egy szövetség tagjai vagyunk. Természetesen addig, amíg a schengeni határ itt húzódik, nem enyhülhet az ellenőrzés szigora, így a könnyelműek fenn is akadnak a rostán.

– A közelmúltban öt esetben is román állampolgárságú határsértőt fogtak a határőreink, a legtöbb áttévedőt valószínűleg román kollégáink fogják el, erről azonban nincsenek statisztikáink – mondta Kunos Gyula, az orosházi Határőr Igazgatóság szóvivője, aki ennél aggasztóbbnak nevezte, hogy az öt mellé huszonkét más esetben hamis okiratokkal átlépni szándékozót is fel kellett, hogy jegyezzen a határőrizeti szerv. Az uniós tagság így a csalók számát is megnövelte. Mindemellett a gépjárművel, autóval vagy kamionnal érkezők között is egyre többen szeretnék kihasználni a jelenlegi helyzetet: jellemzően román iratokkal moldovai, bolgár papírokkal pedig török állampolgárok akarnak átjutni a határon – amit továbbra is szigorúan őriznek. Ennek ellenére a román oldalon élők engednek az EU-által biztosított szabadságnak, és mind többen látogatnak ilyen-olyan indokkal a határ túlfelére.

Munkát keresnek

– Munkát néztem Nagylakon, de nem találtam semmit, így most indulok is vissza – magyarázta Iosif Rezes, a Nadlacon élő kőműves, aki – keresmény híján – gyalog vágott neki a határnak. Elmondta: legtöbb ismerőse és szomszédja hetente átjár autóval-kerékpárral, vagy éppen gyalogosan a szomszédos Nagylakra, ismerősökhöz, vagy csak bevásárolni.

– Igazából a legtöbb dolog nem olcsóbb Magyarországon, és most ccsalódnom kellett a munkalehetőségben is, de amint úgy jön ki, megint visszajövök – tette hozzá a férfi.

Gyarmati András, Nagylak polgármestere is egyértelmű forgalomnövekedésről számol be – és ez alatt nem a falujának határában elviselhetetlen mennyiségben dübörgő kamionokra gondolt. Mindennapos tapasztalat, hogy kerékpárral, vagy gyalogszerrel barátokhoz, rokonokhoz érkeznek az innen alig több, mint két kilométerre eső Nadlacról.

Közös csatorna?

– Gazdasági fellendülést nem hoz ez az élénkülés, hiszen bevásárolni inkább a városi hipermarketekbe jönnek át Romániából, de a kulturális kapcsolatok mellett a politikai is egyre konkrétabb, gyakorlatiasabb formát ölt. Megtudtuk: Nadlac polgármestere a minap felajánlotta, kezdjék meg közösen a csatornaprogramjukat – ami egyedülálló, határon átnyúló együttműködés lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul az állandó kiállítás Makón

Az ország múzeumai közül idén a makói nyerte a legtöbb pénzt, negyvenkétmillió forintot a kulturális… Tovább olvasom