Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Löbauban virágzik a Makó Centrum

Löbau, Makó - Bár a testvérvárosi portékákat árusító makói üzlet 5 éve bezárt, a németrországi Löbauban működő hasonló Makó Centrum virágzik: kisvendéglővel, mostanában borpincével bővült. A Magyarország iránti keletnémet nosztalgia, no meg a lélekben makói tulajdonos, Perbíró Anikó lelkesedése élteti.
Csak lélekben makói, valójában budapesti születésű a németországi Löbauban immár 8 esztendeje működő Makó Centrum tulajdonosa, Perbíró Anikó. A vállalkozáshoz az adta az ötletet, hogy az ottani ipari és kereskedelmi vásáron, a Konventán találkozott makói vállalkozókkal. Utóbbiak úgy kerültek a Németország keleti felén található, 17 ezres lélekszámú kisvárosba, hogy Makó és Löbau testvértelepülés.

A löbaui üzletben Makót mindenekelőtt a hagyma képviseli, amelyet itteni termelőktől, kereskedőktől szerez be Perbíró Anikó, de vannak más hungarikumok is, például szalámi, tájjellegű ízeket idéző konzerv, befőtt és többféle finom bor. Hétvégenként ül autóba, hogy beszerezze az utánpótlást magyar termékekből. Azt mondja, egyrészt a keletnémetekben Magyarország iránt még mindig élő nosztalgia hozza az embereket a boltba, másrészt az, hogy a hasonló profilú üzletek, éttermek a környéken mostanra – különböző okok miatt – bezártak.

A löbaui Makó Centrumot a lélekben makói tulajdonos, Perbíró Anikó (kis képünkön) lelkesedése élteti. A szerző felvétele
A löbaui Makó Centrumot a lélekben makói tulajdonos, Perbíró Anikó lelkesedése élteti. A szerző felvétele

A Makó Centrumra aligha ez a sors vár: a városközponthoz közeli műemlék épület korábban magyaros kisvendéglővel bővült – az ételekhez makói hagymát használnak. Mostanában nyílt a borpince is. Ez Németországban, a sör hazájában első hallásra merész vállalkozásnak tűnik, de az első tapasztalatok azt mutatják, van rá igény. A Makoer Hof, azaz a makói udvar havonta egyszer bográcsos főzéssel várja vendégeit, s volt már, hogy 200-an is összejöttek – a pörkölt mellé pedig más magyar, tájjellegű borok mellett hamarosan a lapunkban bemutatott itteni gyümölcsborokból is kortyolhatnak a löbauiak.

Az olaszországi testvérvárosban, Martinsicuróban is nyílt hasonló makói kereskedés, de ugyanúgy nem bizonyult hosszú életűnek, mint a testvérvárosok portékáit kínáló hasonló makói. A Löbauból és Martinsicuróból származó portékákat kínáló makói üzletet a helyi vállalkozói szövetség nyitotta a főtéri Bérpalotában 2005-ben. Két évig várta vásárlóit – többek között a Löbauban palackozott, makói címert is viselő Öröm sörrel, valamint a martinsicurói térségben készített biotermékekkel, például mézzel. A mintagazdasággal is rendelkező makói szakmunkásképző vezetése egy ideig fontolgatta, hogy iskolaszövetkezeti boltot nyit, amely egyben e termékek testvérvárosi üzlete is lesz, ám a dologból nem lett semmi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a Makó Expó: helyette kézművesnap lesz a hétvégén

A szervezők ezúttal szabadtéri rendezvényben gondolkodtak, ám a különböző időpontokat más rendezvények húzták keresztül. Tovább olvasom