Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Lomtalanítás: aki gyorsabb, azé a zsákmány

Makó - Fűnyíró, magnó, szék, cipő, kismotor - néhány dolog azok közül, amelyeket kiraknak lomtalanítás idején az utcákra. Az útmenti színes szemétkupacokban megbúvó kacatok hasznavehetetlen holmiknak tűnnek, pedig értékük forintban mérhető.
„A vörösrézért 1050, a sárgáért 700, a vasért 60 forintot adnak kilónként!"- ecseteli Mircsov Dávid, Makó egyik legszebb utcájában, az egyik szemétkupac előtt, amit lomtalanításra tettek ki az ottlakók. Most ez a terület van soron, édesapjával, nagybátyjával és annak fiával járják az utcákat, kerékpáron. Jókora csomagot gyűjtöttek már össze, a kormányon szatyrokban halmozódik a begyűjtött áru: merőkanál, edények, csupa olyan dolog, ami pénzzé tehető a MÉH-telepen.

Lomtalanítás: aki gyorsabb, azé a zsákmány - GALÉRIA

A legnagyobb zsákmány éppen akkor érkezik, mikor ott vagyunk: egy régi grillt hoznak ki az utcára, a csapat két tagja futva indul a zsákmányért: aki hamarabb éri, az viszi. Később egy kis elektromos motor is előkerül. Kiderül; csak az aksija rossz, még használható. Boldogan dobják fel a csomagtartóra, a néhány perce egy másik ház előtt felszedett fűnyíró mellé. A másik kerékpár is roskadozásig rakott, a csomagtartó nagy részét egy régi faszánkó foglalja el. „Viszem haza a kislányomnak, Zsanettnak!"- mondja csillogó szemekkel Dávid édesapja.

Este fél nyolc van, még világos, több utánfutós autó is elhalad mellettünk, amíg beszélgetünk. „A konkurencia!"- mutatnak rájuk. Kérdésemre, hogy szoktak-e másokkal veszekedni, vagy esetleg durvább helyzetek is akadnak-e, azt felelik: volt már rá példa. „De mindenki tudja: aki gyorsabb, azé a zsákmány."- fogalmazzák meg az íratlan szabályt.

Lomtalanítás: aki gyorsabb, azé a zsákmány - GALÉRIA

„Húszezret szedtem össze eddig!"- mutatja a gyűrött papírbankókat igazolványtartójának egyik rekeszében Dávid édesapja. Mindannyian közvetlenek és barátságosak. Jönnek, pakolnak, mennek. A lom a senki földjére kerül, amikor kiteszik elszállításra. Törvényesen elvihető.
Az utcák egy másik arcukat mutatják lomtalanítás idején. Idegenek jönnek-mennek, nézelődnek, méregetik az árut, viszik, amit lehet, otthagyják, ami értéktelen. Marad a műanyag, a textil, a javíthatatlan ócskaságok, a faágak. Fogy a vas, a fém, a még használható és rendbe hozható. Jönnek és néhány percen belül mennek.

A másik utcából ötven közeli férfi kanyarodik ki elénk, púposra rakott kézikocsival. Tetején üres műanyag flakonok, értéktelenek, abban - mondja - csupán vizet visz az útra magának. Mellette üres sörös dobozok, ezekért már jár néhány forint az egyik helyi áruházban. Alatta bicikligumi, egy rossz radiátor, magnó, vascsövek. Azok a legértékesebbek.
Tibor nem alkalmi gyűjtögető. - Máskor is járom az utcákat, már ismernek. Tudják, megbízható vagyok, beengednek, ha van fölösleges holmijuk, én meg elhozom. A legértékesebb a fém, azt a MÉH-ben adom le - magyarázza.

Lomtalanítás: aki gyorsabb, azé a zsákmány - GALÉRIA

Nehéz belőle kihúzni mit is gyűjtött, nem bízik bennünk. Többször megkérdezi, hogy tényleg újságírók vagyunk-e. Visszakérdezünk, szokták-e bántani, elzavarni, fenyegetni? Azt mondja nem, de azért érdemes odébb állni, ha balhét sejt az ember, mert ilyenkor farkastörvények uralkodnak az utcán.

Ő máskor is jár-kel potyapénzt remélve a városban. Szerinte vagy nagyon korán, vagy este hét, nyolc óra fele érdemes körbejárni a várost, mert akkor pakolnak ki az emberek. „Amit tudok, megjavítok, amit nem azt leadom."- meséli. „Ez a kép nagyon megtetszett."- mutat az egyik keretezett festményre. „Most találtam, rendbe teszem és elajándékozom, szeretem a szép festményeket. Talán a nővéremé lesz."

Olvasóink írták

 • 12. 80sFan 2012. május 16. 16:06
  „A szomszédunkban is szétcincálták a szemetet, de az ASA munkatársai itt összeszedték azt is, holott ez nem lenne kötelességük. Arról nem ők tehetnek, hogy a gubisok mindent szétszednek.”
 • 11. Racoon 2012. május 11. 20:44
  „Tegnap este szépen kipakoltam a lomot a ház elé. Zsákokban, dobozokban. Reggel elmentem dolgozni. Délután jövök haza, és a ház előtti terület tele volt szétszórt szeméttel. Gondolom a guberálók szedték szét, a kukások pedig nem vitték el. Köszönöm ASA! Próbáltam hívni őket, de nem vették fel a telefont. Összeszedtem a szemetet, amit aztán majd apránként a kukába rakok. Itt a környékünkön ez több helyen is előfordult. Arra gondoltam, az itt hagyott szemetet célszerű lenne az ASA vezetőjének előkertjébe szórni. Talán neki sem esne jól, és elgondolkodna szolgáltatásuk minőségén.”
 • 10. anuvuk 2012. május 11. 19:03
  „Mér engedik ezt a fajta balkáni lomizást?,- sokkal kulturáltabb lenne, hogyha a lomis autó cirkálna hangjelzéssel!!
  Az az érték amit összeszednének, bőven fedezné a fuvardíjat és nem lenne ez az undorító helyzet!
  A tároló helyen, normális körülmények között, szétválogathatnák a lomot, nem csinálnának kuplerájt a környezetben!”
 • 9. pog 2012. május 11. 08:43
  „T. 3..tőled biztosan..”
 • 8. Kisg 2012. május 11. 08:12
  „Nem azé a lom, aki a leggyorsabb, hanem akik többen vannak és erőszakosabbak... Szegeden legalábbis. Nem szégyen, néha én is körülnézek, ha lomtalanítás van - ami az egyik embernek lom, az a másiknak érték. Én csak magamnak szoktam kutakodni, néha kincseket lehet találni. Pár éve már nem lehet a lomkupacok közelébe menni. Körülveszik az utánfutós cigányok, akik elhajtanak mindenkit, aki nem oda való. Volt, hogy turkáltam - elsőként -, jöttek, egyszerűen elzavartak. Farkastörvények bizony.”
 • 7. Horthyszobor 2012. május 10. 17:25
  „Dicsak mi van itt???”
 • 6. papika56 2012. május 10. 15:30
  „Egy gond van csak , hogy az ASA 1 nappal a lomtalanítás előtt jelezte. Met a vasárnap bedobott újságban olvastam --este. Mit lehet már akkor tenni?? Hétfőn korán jönnek a kukáért !”
 • 5. GuettaDavid 2012. május 10. 15:22
  „Vélemény: Van a dorozsmai úton Méh telep a régi teleppel által az Ereco Zrt.
  http://www.ereco.hu/szeged.html

  Egyébként meg jól jár velük az ASA, nem kell annyi szemetet átvinni Vásárhelyre. A rossz dolog ezekkel a csávókkal, hogy például a fóliazsákot kiszakítják és ha nem találnak benne valami hasznos dolgot úgy hagyják kifordítva a zsákokat.”
 • 4. vélemény 2012. május 10. 13:27
  „Szegeden van valahol MÉH telep, vagy csak fémkereskedők vannak?
  A Dorozsmai úti régen megszünt.
  Papírt akartam leadni pár éve, ami végül az egyik szelektív hulladékudvarban kötött ki.”
 • 3. kiokushyn 2012. május 10. 12:26
  „pog 10:16
  Legalább a képen láthatók dolgoznak az elvitellel és pici pénzt is csinálnak belőle. Ezt is irígyled?”
 • 2. macs 2012. május 10. 10:29
  „Miért baj, ha az emberek így próbálnak némi jövedelemre szert tenni. Egyébként, ami nekem lom, az lehet, hogy másnak érték.”
 • 1. pog 2012. május 10. 10:16
  „A képek ön magukért beszélnek...ez igazi könnyű pénz kereset...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operettfesztiválra készül a Hagymaház

Bár még jó másfél hónap van az idei fesztiválig, Makó máris operettlázban ég. Tovább olvasom