Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Londoni abroncshal Vásárhelyen

Makó - Kisgyermekkora óta látogatja a vásárhelyi Őszi Tárlatot, most pedig már kiállító ott a makói Nadobán Nóra, a város egyetlen fiatal, diplomás festőművésze. A kiállított kép modelljét a londoni halpiacon találta.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Azt, hogy Nadobán Nóra kitől örökölte művészi tehetségét, nem nehéz kitalálni: édesapjáról, Nadobán László népi iparművészről és szobrászról már többször írtunk – legutóbb azt, hogy egyik zsűrizett szobrát szülővárosának ajándékozta. Nóra azt mondja, mindig is érdekelte a rajzolás, a festés. A József Attila Gimnáziumban rajz fakultációra járt, diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen kapta, de az Erasmus-programnak köszönhetően Londonban is tanulhatott. Azt mondja, a festészet az alkotás öröme miatt a szenvedélye, az élete.

A vásárhelyi tárlatra az Abroncshal című képpel, diplomamunkájával jelentkezett. A festmény a londoni időszak alatt született. Mindig is érdekelte őt a halak ábrázolása, jó néhány ilyen témájú alkotása van, ez úgy született, hogy a londoni halpiacon járva akadt meg a szeme a különleges mélytengeri állaton. Órákon át buszozott a piacig, mint meséli, visszafelé senki sem ült mellé a buszon. A halat aztán egy darab latexre helyezte, s ezen a – mint mondja – fetisisztikus, szexuális tartalommal felruházott modern anyagon festette meg. Amúgy nem szereti a halas ételeket, modelljét sem fogyasztotta el, miután megfestette. A kép nem kapott díjat, de Nóra azt mondja, meg is lepődött volna, ha mindjárt az első képével nyer. Ilyesmire kevés a példa, már maga a részvétel is nagy megtiszteltetés. Volt már jó néhány kiállítása, Londonban is bemutatkozott.

Számos látogató tekintetét vonzza az Abroncshal az Őszi Tárlaton. Fotó: Imre Péter
Számos látogató tekintetét vonzza az Abroncshal az Őszi Tárlaton.
Fotó: Imre Péter

Nóra édesapjának – erről is többször írtunk – egyik szívügye az ipartörténeti jelentőségű egykori makói Ford-lerakat épülete, amelynek falát, igaz, alig kivehetően, ma már műemléki értéket képviselő reklámfeliratok és képek díszítik. A Népi Iparművészeti Kft. tulajdonában lévő ingatlanra a közelmúltban költött is 1,6 milliót, hogy a falat a további felvizesedéstől, pusztulástól megóvja, ugyanakkor a restaurálása továbbra is megoldatlan. Nóra nemrégiben felvetette: ehelyett, mivel úgynevezett szekkókról, azaz száraz felületre festett ábrákról van szó, lehet, hogy jobb lenne újra felfesteni a képeket, betűket korabeli fotók alapján. Ehhez megvan a szaktudása, festőművészi diplomája, s egy tanára, aki a témával külön is foglalkozott, segítséget is ígért hozzá. Hogy sikerül-e végül összehozni a dolgot, egyelőre nem tudni – Nóra mindenesetre nagyon lelkes, és azt mondja, ennyire közel még sosem állt a Ford-fal az újjászületéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízből egy ember adja át helyét a buszon

Átadják-e helyüket az utasok a buszon? Erre az egyszerű kérdésre kerestük a választ: az eredmény… Tovább olvasom