Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Lux Antal jelképei a makói múzeumban

A régi grafikai alkotótelep tagjaként ismerkedett meg Makóval a Berlinben élő képző- és videoművész, Lux Antal (képünkön), akinek a felesége is makói. Jelképek című kiállítása most látható a József Attila Múzeumban.
Lux Antal Budapesten született, majd 1956-ban, mindössze huszonegy évesen Németországba vitte szabadságvágya. Választott hazájában művészeti tanulmányokba kezdett; tehetsége és mindig újat kereső természete rövidesen amerikai ösztöndíjhoz juttatta. Már Európa-szerte ismert képzőművész volt, amikor 1980-ban csatlakozott az akkori makói grafikai telep alkotógárdájához. A Kocsis Imre Munkácsy-díjas festőművész vezette társaságnak köszönhetően évekig visszatérő vendége volt a Maros-parti városnak. Korábban nehéz volt megbarátkoznia azzal, hogy Budapesten német állampolgárként, Berlinben magyarként tartották számon, de itt mindig jól érezte magát. Felesége makói, rendszeresen járnak ma is haza, itteni barátai gyakran vendégeskednek berlini otthonában, így kapcsolata a várossal mindmáig élő.

Festményeivel és grafikáival – munkásságának kezdete óta – a világ változásaira reagál. A folyton kísérletező művész alkotásai többnyire absztrakt kompozíciók, gondolatainak megfogalmazását sajátos, egyedi stílus jellemzi. Képei vizuális közlések, jelek, amelyek tartalmát a nézőnek saját magában kell felismernie. Műveit Párizstól Londonig, Berlintől New Yorkig a világ számos nagyvárosában láthatta már a közönség. Művészi eszköztára a festék, a grafikai eljárások és a plasztikai megoldások megismerése után, tovább bővült: a nyolcvanas évek elején megismerkedett a filmezéssel. Ebben a művészeti ágban is
újat keresett: a videotechnika kínálta lehetőségekkel kezdett kísérletezni.
1982 óta Tokiótól Hannoverig számos nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat, manapság pedig már leginkább a zsűritagok között találkozhatunk a nevével. A kezdetek óta ő az elnöke a Zoom to Europe elnevezésű ifjúsági filmes találkozónak is, amit a Makói Video- és Művészeti Műhely szervez, mi több, szoros kapcsolatban áll a videofilmezés itteni megszállottjaival.

A József Attila Múzeumban most látható tárlata, amely egy hónapig várja az érdeklődőket, egész életművébe betekintést enged. A kiállításnak otthont adó intézmény ebből az alkalomból egy katalógust is megjelentetett, amely német és magyar nyelven egyaránt összefoglalja, ismerteti Lux Antal munkásságát és Jelképek című anyagát. A közel harminc esztendő, amióta életének részévé vált a Maros-parti város, egyébként megérlelt egy fontos döntést az idén hetven esztendős művészben: bár korábban kozmopolitának mondta, ma már makóinak vallja magát.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásotthalmi focisták kapták az év postása címet

Két makói kézbesítő, Brakszatórisz András és Kondacs János lett idén az év postása. A díszes… Tovább olvasom