Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Magánlevelek az utókornak

Már eddig is sokan ajánlottak fel a makói levéltárnak padláson porosodó, raktárakban megsemmisítésre váró személyes dokumentumokat – fél éve hirdették meg, hogy ezeket szívesen fogadják. Méltó módon, szakszerűen őrzik őket az utókornak, egyszer akár tanulmányok, kötetek forrásaivá is válhatnak.
A makói levéltár a megyében egyedülálló módon, budapesti példát követve fél évvel ezelőtt tett közzé felhívást: mostantól személyes hagyatékokat – fényképeket, naplókat, levelezéseket – is szívesen fogad gyűjteményébe. Az igazgató, Urbancsok Zsolt főlevéltáros úgy tájékoztatta lapunkat, a felhívás komoly visszhangra lelt, sokan ajánlottak fel személyes jellegű dokumentumokat az utókor számára. A legértékesebb ezek közül talán egy egykori makói gyár komplett fotógyűjteménye, amelyet a megsemmisítéstől egyik volt vezetője mentett meg, de hasonlóan érdekes egy egykori tanácstag személyes dokumentumainak teljes kollekciója. A régi városháza patinás épületének legfelső szintjén működő makói levéltárban továbbra is szívesen fogadják a hasonló felajánlásokat.

Megírtuk: a levéltár dokumentumai között, amelyek az élükre állítva, egymás mellé rakva 2 kilométert tennének ki, eddig kevés volt a magánjellegű. 15 térségbeli településről – önkormányzatoktól, intézményektől, hivataloktól – érkeznek ide iratok. A felhívást azért tették közzé, mert a történelemtudományban egyre fontosabb a személyes források vizsgálata. Bár manapság sok dokumentum születik, a hivatalosakból a múltat sosem lehet teljesen megismerni: arról, hogy miként élnek az egyszerű emberek, ezekből kevés derül ki. Az eddig befutott személyes anyagokat már fel is dolgozták, és az ígéreteknek megfelelően méltó módon őrizik őket. Kutathatók 30 évvel az érintettek halála után lehetnek – akkor akár tanulmányok, kötetek forrásaivá is válhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanád vármegye régi képeslapokon

Kuriózumnak számít a makói képeslapokból álló könyvsorozat harmadik kötete. Az eddig még nem publikált makói lapok mellett a környező települések képeslapjai is belekerültek.
Tovább olvasom