Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Magyar narancsot találtak az ellenőrök Makón

Makó - Öt esetben szabtak ki élelmiszer-ellenőrzési bírságot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága pénteken reggel, Makón, a városi piacon.
Öt esetben szabtak ki élelmiszer-ellenőrzési bírságot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága pénteken reggel, Makón, a városi piacon. A zöldség- és gyümölcsárusítók ellenőrzése során, legtöbb esetben az áru származási országának megjelölése hiányzott vagy szabálytalan volt, így például „magyar" narancsot és citromot is találtak az ellenőrök. Csongrád Megye egész területén folyamatosan szűrik az „álőstermelőket", ezzel párhuzamosan pedig ellenőrzik a piacon lévő áruk eredetét, származását és a permetezési naplókat.A Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az ellenőrzés során tapasztalt legkirívóbb szabálytalanság az volt, hogy egy kereskedő az általa eladásra kínált narancs és citrom származási országnak Magyarországot tüntette fel, az olasz termesztésű szőlőt, pedig szintén magyarként árulta. Egy őstermelő nem tudta igazolni az almája származási országát és minőségi osztályát sem. Találtak árust, aki olyan paradicsomot kínált, amelyen sem származási ország, sem minőségi osztály nem szerepelt, másutt zöldpaprikát árultak jelölés nélkül. Minden esetben élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására került sor.A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága a köznyelvben csak „álőstermelőként" ismert kereskedőket kutatja. A kereskedelmi tevékenységet folytató őstermelők között sok olyan akad, aki nem a saját földjén megtermelt árut kínálja, tehát az adózási kiskapukat megtalálva más áruját továbbértékesítik. Előfordul, hogy a tisztességtelen magatartást tanúsító kereskedők bizonytalan helyzetbe hozzák az őstermelőket és mesterségesen leverik az árakat. Az alacsony árak miatt az őstermelők kénytelenek saját áruikat olcsóbban adni, ami veszélyeztetheti gazdaságuk fennmaradását. Az adózást kikerülő, ugyan őstermelőként regisztrált, de a piacon nem a szigorúan vett saját árut kínáló kereskedők esetén az Igazgatóság tájékoztatja a Nemzeti Adó és Vámhivatalt valamint Földművelésügyi Igazgatóságokat további eljárás lefolytatásának érdekében.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője, Dr. Hódi László a piacokon árusító termelők számára javasolja, hogy az őstermelőként kizárólag saját előállítású termékeiket árulják, amelynek származása, termőhelye nyomon követhető. Minden egyéb árusítás kereskedelmi tevékenységnek minősül. A növényvédelmi felügyelők és a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök folyamatosan ellenőrzik a permetezési naplót, az áruk jelölését, származását és kérhetik az őstermelői igazolvány felmutatását. Az ellenőrzések kiemelt célja a tisztességes kereskedelmi magatartást folytató termelők és kereskedők, valamint a végső fogyasztók, a vásárlók érdekeinek védelme.

Zöldség-gyümölcs forgalmazással, a minőségi szabványokkal, a jelölésekkel kapcsolatos információkért a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság munkatársaihoz fordulhatnak a 62/535-740-es telefonszámon.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. HollóJuci 2012. november 23. 21:23
  „Kedves hozzám szólók! Én rá merem írni a nevem meg mindent amit kell. Sőt rá is van írva szabályosan. De egy nyugdíjas portékáján sem látom ugyanezt.Meg az is érdekes, hogy néhány embert mindig kihagynak az ellenőrzésből. Akár a növényvédősök akár a NAV-ok jönnek. Persze érdekes módon a viszonteladókat hagyják ki. A piacon összeárul kis pénzecském egy részét meg már gyógyszerre költöm. Nyugger meg csak álmomban leszek szerintem. Egyébként lehet jönni kipróbálni egy napomat főleg nyáron. Reggel 4-től este 9-ig.”
 • 47. 3évesférfi 2012. november 22. 22:17
  „44. HollóJuci: Írjad csak szépen rá, ha úgy van. Nem kerül semmibe, az igazat mondod, akkor meg mit méltatlankodsz? Ráírod, oszt kész, jónapotkívánok.”
 • 46. nagypappa 2012. november 22. 04:20
  „HollóJuci 2012.11.21. 20:45

  Remélem Te is leszel nyugger és piacon összeárult pénzecskédet nem gyógyszerre és orvosra költőd hanem az unokáidra.
  A mars téri piacon a nyuggerek részére (nagyon bölcsen) negyed asztalnyi helyet ingyen biztosítanak.

  Ha nem vennéd észre szisztematikusan, apródonként ellenőriznek: nem rohanják le egyszerre az összes östermelőt, álőstermelőt. Őszintén? Nagy baj, hogy vállalnod kell a neved azért amit megtermeltél, becsomagoltál?
  Úgy vélem Te is jobban bízol a Magyar áruban, főleg, ha látod, hogy a termelő vállalja a nevét is. Nem beszélve arról, hogy a viszonteladók nehezebben tudnak visszaélni a jelölt kereskedelmével.”
 • 45. MARGARÉTA11 2012. november 22. 02:46
  „Kedves MACS! Várlak szeretettel a nagybani piacon !!!”
 • 44. HollóJuci 2012. november 21. 20:45
  „Na még ennyi okost, mint itt! Magyar az árum, sőt még ráadásul én termelem az áruimat lassan már 20 éve. A jelölésről meg annyit, hogy a kedves illetékesek (köszi Sanyika) úgy informáltak, hogy csak nagybani piacon kell ráírni a származási helyet és minőségi osztályt. De ha belegondolunk ez is nevetséges magyar őstermelőnek, magyar árura ráírni, hogy magyar országról származik. De érdekes csak néhányunkat ellenőriztek. Nem mindenkit ám. Az idős néniket és bácsikat érdekes módon soha senki nem ellenőrzi. Pedig ha tudnátok kedves okosok, hogy nagy része(akinek nem inge...) szegeden szerzi be. Mármint a nyuggerekre gondoltam.”
 • 43. nagypappa 2012. november 21. 15:21
  „41. macs 2012.11.21. 13:58
  Mint utaltam is rá, a külföldhöz képest a támogatás módja és mértéke rendkívül eltérő. Pl. van valakinek pár hektár sovány homokon földje, beveti rozzsal. Ezt elszórja műtrágyaszóróval és esetleg lehengerli. Felveszi a földalapú támogatást.
  Utána amit Isten áld!
  Következő évben már csak annyi a dolga, hogy a silány termést mint vetőmagot visszatárcsázza a földbe. Felveszi a földalapú támogatást.
  Ha parlagon hagyja ekkor kb háromszor kell tárcsáznia, hogy a földet tisztán tartsa.
  NA... az ilyeneket nem lenne szabad támogatni. A támogatást annak adni aki valamilyen eredményt mutat fel.”
 • 42. dara 2012. november 21. 15:01
  „Ti mind rossz megközelítésből irogattok itt! Ez nem magyar narancs, hanem az utolsó választásról megmaradt Fidesz jelkép, amit nem használtak el a 66 százalékra.”
 • 41. macs 2012. november 21. 13:58
  „38. nagypappa,
  kösz a választ! :-)
  Engem nagyon érdekelne, miért sokkal drágább a magyar termék, mint az import. OK! elfogadom, hogy osztályos árút hoznak be, ez látszik a minőségen is, de látszik az áron is. Azt elfogadom, hogy Marokkóban olcsóbban tudnak télen paprikát, paradicsomot termelni, mert nem kell fűteni, de a többi árúval mi van?”
 • 40. patito 2012. november 21. 08:54
  „Az a baj hogy ez a "zöldségtermelő" ma is holnap is kifog nyitni az árút el nem kobozták az üzlete nem zárták be akkor minek ellenőriznek, azért a pár tízezerért amit kirónak rá, vígan kipöngeti és jót nevet!”
 • 39. Egyolvasó 2012. november 21. 07:03
  „Az a baj, hogy van ilyen zöldségféle is, pl.: hagyma, fokhagyma, sárgarépa, gyökér stb. ami csak akkor látott Magyarföldet amikor átlépte az államhatárt a behozatalkor.”
 • 38. nagypappa 2012. november 21. 04:26
  „36. macs 2012.11.20. 19:44

  Egyetértek.
  Egyesek úgy állítják be az import árút, hogy ilyen meg olyan,de mindenképpen szar.
  Nyilván egy Pl. Hollandiában termelt földieper a szállítás miatt nem olyan ízletes mint a hazai. De biztos lehetsz benne, hogy a doboz alján ugyanolyan a termék mint a felső sorban. Ott is vannak élelmiszer, növényvédelmi ellenőrök akik komolyan veszik a szakmájukat.
  Azt vallom, az import lehetőségét nem szabad alábecsülni. Árkorlátozó szerepe van.
  Pl. Burgonya. Mint mostanában is a krumpliból kevés termett. a hazai termelő gondolkodás és arcpirulás nélkül elkérne akár 200 Ft-ot is kg-jáért. De ha ilyen magasra teszik az árat, gazdaságos behozni az import "szemetet". Hogy miért gyenge minőségű az import árú? Mert a kereskedő az olcsóbb kategóriájú árun tud nagyobb árréssel tovább adni.
  Természetesen a bőrömön érzem a hazai termelők gondjait, de azért nem kell ezt annyira túl lihegni.
  Mint a világon mindenütt nálunk is támogatják a mezőgazdaságot, sajnos nem biztos, hogy a támogatás módja legjobb a módszer.
  De akik a termékértékesítési láncban részt vesznek, azoknak ténylegesen és egyenlő mértékben részt kell vállalni a közterhek viseléséből. Ennek viszont egyértelmű árfelhajtó szerepe van. Vásárolni meg mindenki olcsón, ha nem ingyen szeretne.”
 • 37. Ganxta 2012. november 20. 23:42
  „10. KamuNeni 2012.11.19. 23:19

  Te magadtól vagy ennyire hülye vagy nekifutásból?

  Mit szólnál, ha a te földedről ellopott árut árulnák a piacon? Akkor is ilyen lelkesen bólogatnál?”
 • 36. macs 2012. november 20. 19:44
  „35. MARGARÉTA11,
  kérlek avass be a titokba! :-) Mindig izgatott, hogy honnan lehet tudni, ránézésre, hogy melyik a magyar és melyik a külföldi?”
 • 35. MARGARÉTA11 2012. november 20. 15:02
  „NP1 Sajnos egy pár kapzsi ember miatt le van járatva az ország , és a gazdák,termelők jó híre! De mivel naponta találkozom a munkám kapcsán ezekkel az import illetve a hazai zöldség-gyümölcs félékkel ,tudok különbséget tenni az itthon termelt ,vagy behozott árú közt! A " KINTI" árú 50% szemét , vagy legalább is selejt ! Mi sem vagyunk azért teljesen hibátlanok persze, de úgy gondolom hogy talán a répát, burgonyát ,gyümölcsöt nem festik meg a termelőink.Egyébként meg a hússal kapcsolatban,teljesen egyetértek önnel!!!!”
 • 34. macs 2012. november 20. 14:02
  „NP1,
  :-DDDDDDDDDDDDD”
 • 33. NP1 2012. november 20. 13:42
  „MARGARÉTA11 2012.11.20. 12:30
  "Szerintem ha az import salátából,paprikából kivonják a vegyszert nem is marad belőlük semmi." - ezzel ellentétben a Jó Minőségű Magyar Marhahúsból ha kivonnák a színezéket maradna a Jó Minőségű Magyar Sertéshús.....vagy valami...”
 • 32. DMagóg 2012. november 20. 13:30
  „31.qrumpli 2012.11.20. 13:10: "Miéééééééééééééééééé? A Fidesz az Magyar narancs?"
  Nem feltétlenül, de legalább nemzeti! (Csak, hogy igazad legyen.)”
 • 31. qrumpli 2012. november 20. 13:10
  „Miéééééééééééééééééé?
  A Fidesz az Magyar narancs?”
 • 30. DMagóg 2012. november 20. 13:06
  „Magyar Nemzeti Narancs! A közelébe sem mertek volna menni! Ám, így tényleg fennáll az áru hamis megjelölése!”
 • 29. MARGARÉTA11 2012. november 20. 12:30
  „Azt az árút kéne megvizsgálni amit a multik árulnak !! Szerintem ha az import salátából,paprikából kivonják a vegyszert nem is marad belőlük semmi!Nem mondom hogy helyes a narancsra citromra ,egyéb import vacakra rá írni hogy magyar ,de talán mindenki tudja ha vásárol hogy hol termett ! Azt meg hogy az őstermelőket ki teszi tönkre ,talán ne vitassuk. Valószínű hogy nem a viszont eladó , aki biztosan nem fogja az árakat leverni ,mert neki az nem érdeke . A termelők , kereskedők ,úgy járnak a nagybanikon , hogy egész iratgyűjteményt hordanak magukkal, igazolni hogy termelték,vásárolták, nem lopták az árút...! Talán nem a piacokon kéne az eltűnt milliárdokat keresni hanem mondjuk a minisztereknél !!!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédje szerint gázspray vakította el a hummeres gázolót

50 ezer euróért kelhetett el a hummeres gázoló videója. Látszik, ahogy Thomas B. elgázolja Kenéz Imrét. Tovább olvasom