Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Magyarcsanád Királyhegyessel és Köveggyel társulna

Apátfalva, Magyarcsanád - Nem Apátfalvával, hanem Királyhegyessel és Köveggyel társul Magyarcsanád a közös polgármesteri hivatal kialakításában – így szól a falu képviselő-testületének friss szándéknyilatkozata. Ez egyben azt is valószínűsíti, hogy Csanádpalota is hiába vár a kövegyi csatlakozásra.
Magyarcsanád képviselő-testülete úgy határoz, hogy január elsejétől Királyhegyessel és Köveggyel működtet polgármesteri hivatalt közösen, királyhegyesi székhellyel – olvasható a falu most meghozott szándéknyilatkozatában. A döntés azért érdekes, mert mint a múlt héten megírtuk, a 2000 lelkesnél kisebb települések a jövő évtől önállóan nem tarthatnak fenn polgármesteri hivatalt, társulniuk kell mással vagy másokkal, hogy ez a lakosságszám meglegyen, Magyarcsanád lélekszáma pedig mindössze másfélezres. Lett volna a falunak egy másik, kézenfekvőbbnek tűnő megoldása is a helyzetre. Magyarcsanád lényegében összeépült Apátfalvával, amelynek polgármestere, Varga Péter még sajtóközleményt is kiadott a múlt héten annak hangsúlyozására: ők szívesen együttműködnének Csanáddal.

Magyarcsanád első embere, Guba István lapunknak azt mondta, azért döntöttek így, mert a testület úgy látta, bár bizonyára Apátfalva is jó partner lett volna, a kis falvak problémái hasonlók, könnyebben együtt tudnak majd működni. Úgy vélte, a csanádiak a döntéssel nem járnak rosszul: ami az ügyintézésből nem kerül át Makóra vagy Szegedre január elsejével, azt ezután is el tudják intézni az emberek Magyarcsanádon.

Varga Péter ezzel szemben úgy gondolja, ki fog derülni, hogy a magyarcsanádi polgárok nem jártak jól, de sok sikert kívánt a hármas együttműködéshez. Mint mondta, Apátfalvát ezzel kár nem érte, ők működtetik saját hivatalukat ugyanúgy, mint eddig. A határozat ugyanakkor szerinte nem logikus, és biztos abban, hogy a magyarcsanádiak továbbra is hozzájuk járnak majd ügyes-bajos dolgaikat intézni – Apátfalván továbbra is szívesen látják őket.

A magyarcsanádi döntés egyúttal azt is valószínűvé teszi, hogy Kövegy sem a tőle alig 2 kilométerre lévő Csanádpalotát fogja partnerül választani a polgármesteri hivatal fenntartásában. Emlékezetes: a napokban Kovács Sándor palotai polgármester lapunkon keresztül fordult a nyilvánossághoz, hogy elmondja azokat az érveket, amelyek a kisváros és Kövegy együttműködése mellett szólnak. A megye legkisebb faluja hivatalosan még nem döntött.

Olvasóink írták

 • 14. 10g 2012. december 01. 21:01
  „12. WSS !

  Apátfalva és Csanádpalota egyáltalán nem ragaszkodik hozzájuk, csak egyszerűen ez az ésszerű. Járt utat járatlanért el ne hagyj. Ezt a mondást már egyszer idéztem. A nagypolitikának semmi keresnivalója sincs itt. Sajnos az érintett kistelepülések vezetői nem vették észre, hogy egyenként szalámizzák le őket. Az érdekérvényesítő képességet nézve pusztán matematikai alapon háromszor nulla még mindig nulla marad. A lényeg azonban, hogy az embereknek mi a legjobb. A sajnos azt senkit sem érdekel.”
 • 13. Miértne? 2012. november 29. 05:50
  „WSS!!
  LESÜT RÓLAD, HOGY SEMMIT SEM KONYÍTASZ A POLITIKÁHOZ ÉS NEM UTOLSÓSORBAN A TELEPÜLÉSEK ÉRDEKÉRVÉNYESÍTŐ KÉPESSÉGÉHEZ.
  -Akkor Apátfalva és Csanádpalota miért ragaszkodik annyira hozzájuk? Ez csak egy politikai kommunikáció része, semmi több. Fáj ,hogy nem látod a fától az erdőt.
  Egyébként a falut-Magyarcsanád- a döntés után korrektül tájékoztatni kellet volna.”
 • 12. WSS 2012. november 28. 17:35
  „11. 10g
  Egyébként Magyarcsanád, Királyhegyes és Kövegy a mellettük lévő nagyobb településekből csak hasznot húzott
  Akkor Apátfalva és Csanádpalota miért ragaszkodik annyira hozzájuk???
  Az aki engem egyszer lehúzott még egyszer biztos nem kellene.”
 • 11. 10g 2012. november 28. 01:28
  „9. WSS

  A három település ne tudja egyenlő partnerként kezelni egymást, mert Magyarcsanád háromszor akkora, mint Királyhegyes, vagy Kövegy, egyedül is nagyobb, mint a másik két település. Ha az érdekérvényesítő képességet nézzük a három kicsi együtt sincs annyi, mint egy nagy. Ez szerintem az igazi szalámi taktika, ami a kicsiknek árt a legjobban. A nagyokkal társulva pedig még nagyobb lehetne. Egyébként Magyarcsanád, Királyhegyes és Kövegy a mellettük lévő nagyobb településekből csak hasznot húzott, legfőképpen az intézményi társulásokból. Ezt pénzügyileg is ki lehet mutatni és a pénz beszél... Konkrétan Magyarcsanádot, Királyhegyest a csődtől mentették meg a nagyon útált nagyobb települések. Hát majd most megmenti a nagypolitika(?!)”
 • 10. bo 2012. november 27. 08:41
  „Gondolom a Királyhegyesi utat (Apátfalva felől) felújítják és szükség esetén naponta fogják tisztítani, mind a traktorok után, mind az esetlegesen lehulló hó miatt is.”
 • 9. WSS 2012. november 27. 08:01
  „A három település egyenlő partnerekként tudja kezelni egymást és nem lesz az, hogy az erősebb meg a nagyobb diktál.”
 • 8. csanádi 2012. november 26. 16:51
  „Fel vagyok háborodva, ha valamilyen ügyet el kell intézni utazak át Királyhegyesre természetesen Makó érintésével kb.1500FT buszköltség oda-vissza meg egy egész napot rá kell szánni mivel az átszállás siralmas nem mindenki engetheti meg hogy autót tartson, miért nem volt jó nekünk a szomszédos Apátfalva ,gondolom féltik a képviselő urak az állásukat, az ország ügyeiben mindig küldenek szavazó lapot a fontosabb döntésekről most miért nem lehetett megkérdezni a falu lakosságát a választható települések közül kihez szeretnének tartozni ha már nem lehet önnálló hivatal”
 • 7. Egyolvasó 2012. november 25. 15:25
  „Mi a helyzet Nagylakkal, ők kivel társulnak? Talán a romániai Nadlac polgármesteri hivatallall??”
 • 6. szentmiki 2012. november 18. 16:58
  „5. 10g,csak megerősítettél, hogy messze élsz ettől a helytől, a gondolatmeneteddel nincs is baj, de ha ezt itt kinyilvánítod véged van, bosszút állnak a családodon is, ezen a környéken a Magyarországi törvények már nem élnek. A járt úttól pedig olyan messze vagyunk, hogy egy emberöltőn belül nem érünk vissza!Ez a három település még összefoghat és megvalósíthatja amiről írsz, de itt vége van, tönkretették az emberek életét, a gyerekeink jövőjét, csak a saját és bérencei érdekeit nézve..., de legyen igazad...”
 • 5. 10g 2012. november 18. 16:32
  „Mert aki idevalósi az már mindent tud? Én nem a települések jövőjéről írtam, hanem a sarokba szorított emberek döntésképességéről, a hataloméhségről, a szándékos ferdítésekről, a féligazságokról. Arról, hogy egy tisztség betöltése, egy-egy politikai párthoz, vagy irányzathoz való tartozás nem jár automatikusan együtt bölcsességgel, körültekintéssel, előzékenységgel, tisztelettel, hazaszeretettel, szociális érzékenységgel, problémamegoldó képességgel. Ha egyetlen egy szempont vezérli politikusainkat, hogy hogyan vehetik magukhoz és tarthatják meg a hatalmat, az sosem vezet jóra. Leginkább azzal kellene foglalkozni, hogy mit kellene tenni embertársainkért, a gyermekeink jövőjéért. Ez lenne a dolga minden településvezetőnek, országgyűlési képviselőnek. Ha így cselekedne, akkor nem kellene törődni a hatalommal, mert úgyis újraválasztanák. Rossz hír: sajnos ez a nehezebbik verzió. Félni és félelemben tartani sokkal könnyebb.
  Nem akarok azzal vitatkozni, hogy ki ismeri jobban a helyzetet. Legyen elég annyi, hogy nagyon is ,,erre valósi" vagyok, a tények pedig a világ másik oldalán is tények. Még egy régi tanács: Járt utat járatlanért el ne hagyj.”
 • 4. szentmiki 2012. november 18. 12:10
  „3. 10g, mivel láthatóan nagyon nem erre valósi vagy,ők hárman összefogva a jövőjüknek a legjobbat teszik....,nagyon szomorú, hogy a helyzet ismerete nélkül hozzászóltál...”
 • 3. 10g 2012. november 18. 00:40
  „Tisztelt 2. WSS!
  Az első mondatod mindent elárul arról, hogy semmit sem tudsz arról és azokról, amiről és akikről írsz. Vannak, és mindig lesznek olyan emberek, akiket a tények sosem fognak zavarni. Attól még a tények, tények maradnak. A következő néhány mondat után kérlek, olvasd újra az újságcikket.
  Nyílt titok, hogy a Mágori Józsefné (talán magasabb utasításra) ultimátumot adott a három településnek. A három település képviselői pedig úgy gondolták, ha nem engedelmeskednek, megnézhetik magukat? Ezen a három településen több, mint kétezer ember lakik. Szerinted ők mit gondolnak erről? Ha sarokba szorítanak, a tudat beszűkül, csak az ösztönök maradnak. Ez az egész történet nagyon szomorú. Mint egy lakmuszpapír megmutatja napjaink nyomorúságát. Félünk. A mától, a holnaptól, a tegnaptól, egymástól, magunktól, a hatalomtól, mindentől. Ismerős érzés? Jó érzés? Szeretnénk, ha a gyermekeink is éreznék? Ha az utolsó kérdésre nemmel válaszoltál, akkor van remény.
  Bárcsak mindenhol gondolkodnának - érted, mire gondolok...!?”
 • 2. WSS 2012. november 17. 19:21
  „Elég ciki lett volna az mszp-vel társulni! Királyhegyesen egy kicsit másképp gondolkodnak.”
 • 1. szentmiki 2012. november 17. 13:20
  „Milliárdszor jobban járnának...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói telediagnosztika

Tegnap hivatalosan is befejeződött az az összesen 1,7 millió eurós magyar–román projekt, amelyben korszerűen felszerelt telediagnosztikai rendszer épült ki a makói kórházban. Tovább olvasom