Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Magyarcsanádi hídálmok

A folyó várhatóan magas vízállása miatt nem épül két napra pontonhíd a hónap végén a Maroson Magyarcsanádnál. A majdani állandó híd tervezése viszont újabb állomáshoz érkezett: az előzetes tanulmányterv után várhatóan uniós támogatást kap az engedélyes tervek elkészítése is.
A falu polgármestere, Farkas Jánosné az egykori híd közelében. Fotó: Gyenes Kálmán
Régi álmuk a magyarcsanádiaknak, hogy ismét híd kösse őket össze a határ túloldalán álló Csanáddal. A második világháborúig vasúti és közúti összeköttetés is volt a két település között, ma már azonban csak a pillérek vannak meg. A hidat annak idején aláaknázták, ám nem szándékosan robbantották fel: villám csapott a töltetekbe – meséli a falu polgármestere, Farkas Jánosné a folyóparton, az egykori híd csonkjaihoz közel. Farkas Jánosné azt mondja, polgármesteri munkájának megkoronázása lenne, ha sikerülne elérni a híd helyreállítását. Ezzel újraélednének a kapcsolatok a bánsági térséggel, Magyarcsanád pedig ismét fontos közlekedési csomóponttá válna – mondja.

Ez azonban egyelőre még odébb van, bár biztató előjeleket már látni. A magyarcsanádiak ezek sorát szerették volna növelni azzal, hogy megkérték a minisztériumon keresztül a honvédséget: a hónap végén, búcsúnapkor építsenek egy hét végére pontonhidat a Marosra, és két napig legyen itt ideiglenes határátkelő. Bár az elképzeléssel az illetékesek rokonszenveztek, most kiderült, hogy nem lesz, nem lehet belőle semmi: a szakemberek a folyó akkorra várható magas vízállása miatt nem vállalják a munkát. Ennek persze nem örül Farkas Jánosné, ugyanakkor mégsem keseredett el. A napokban ugyanis megtudta, hogy a híd újjáépítésének folyamata megint előrébb haladt egy lépéssel: az ugyancsak uniós támogatással elkészült tanulmányterv után most zöld utat kapott az engedélyes tervek elkészítése, ennek pályázatát is befogadták. Ezt követően, ha a pályázat támogatásban részesül, már csak a konkrét kiviteli terveket kell kidolgozni, s kezdődhet a munka.

Hogy erre mikor kerül sor, az egyelőre bizonytalan – a polgármester mindenesetre azt reméli, fontosságára való tekintettel a beruházás bekerül a Nemzeti fejlesztési tervbe, és így néhány éven belül megvalósulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dörrent a fegyver, szólt a vadászkürt

Jó időben és jó helyen volt a megyei vadásznap: a Makó melletti Maros-partra több ezren látogattak… Tovább olvasom