Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Magyarcsanádon arab háziorvos rendel

Szeged - Egzotikus helyen, Libanonban született a magyarcsanádiak háziorvosa, a negyvenéves Aboul-Hosn Hussein. Azt mondja, a helyiek barátságosan fogadták, megszokta a falut. Tudomása szerint rajta kívül a megyében egy arab háziorvos dolgozik – Abdul Rahim Mindszenten praktizál.
Szinte tökéletesen beszél magyarul, pedig nem ez az anyanyelve a magyarcsanádi háziorvosnak, Aboul-Hosn Husseinnek – ugyanis Libanonban született. A negyvenéves arab férfi hozzáteszi: hazájának ugyanakkor mégsem Libanont, hanem Dubait tartja, hároméves korában oda költözött a család; építész édesapja otthon dolgozó édesanyjával ma is ott él. Hussein doktornak egyébként hét testvére van, és érdekes, hogy az egyik bátyja is Magyarországon végezte el az orvosi egyetemet. Ő maga Szegeden szerzett diplomát. Egy ideig laboratóriumban dolgozott, azután mentőorvos lett, majd háziorvosi állást vállalt a Békés megyei Tótkomlóson, később Lőkösházán. A Szegeden élő orvos két évvel ezelőtt azért pályázta meg ehelyett a Magyarcsanádon megüresedett állást, mert ez közelebb volt lakásához.

Hussein doktor vizsgál – a rendelővel is elégedett A szerző fotója
Hussein doktor vizsgál – a rendelővel is elégedett.
A szerző fotója

Hussein doktor azt mondja, a csanádiak hamar befogadták. Bár a megszólalásán nemigen érződik, hogy arab, a bemutatkozáskor természetesen mindenki elcsodálkozott – ám rossz tapasztalata nem volt, mindenki kedvesen érdeklődött nemzetisége, hazája felől. A faluról ő is jó véleménnyel van, egy dolgot leszámítva: szerinte csapnivaló a közbiztonság. Ezt tapasztalatból mondja, épp két hete törték fel a kocsiját. Magyarországon jól érzi magát. Úgy véli, a megélhetéshez szükséges jövedelme megvan, a munkája érdekes, mindig új tapasztalatokat szerez, és mostanában már a honvágya is múlóban van – végül is 22 éve él Magyarországon.

Csongrád megyében egyébként tudomása szerint egyetlen arab háziorvos dolgozik rajta kívül, a mindszenti Abdul Rahim. Ismerik egymást, olykor beszélnek telefonon, de igazából nincsenek szoros kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 10. hempike 2008. december 06. 13:27
  „Le vagyok döbbenve ettől a sok rosszindulattól ami a magyarcsanádi emberekből árad.Nem szégyellik magukat eggyes emberek(tisztelet a kivételnek).Undoritó a véleményük és megnyivánulásuk.Én elég sokszor járok a rendelőbe,és soha nem ért negativ élmény,sőt...és soha nem távoztam c vitamnnal vagy meleg tea javaslattal.Ezek a mondatok mind a rosszindulat szüleményei...tudja akinek szól!Sandwitch,kiváncsi vagyok te mikor vennéd meg más ember gyógyszerét????”
 • 9. BrigAnti005 2008. december 02. 13:51
  „Nem érti...! :)”
 • 8. eladó 2008. december 02. 13:22
  „Sandwich!Te sem kapsz ingyen semmit a boltban és gondolom munka után a családod hazavár.”
 • 7. Sandwitch 2008. december 02. 12:03
  „Egyetértek az előttem szólókkal!!
  Aki az orvosi hivatást választotta, annak kutya kötelessége 24 órában a rendelőben ülni, ha csak egyedül praktizál egy faluban. Elvégre a betegség nem csak rendelési időben támad. Ha épp nincs beteg, akkor lehet a szakmai tudás szintentartása érdekében tanulni, új gyógyszerek hatásait tanulmányozni, stb.
  Mindezt természetesen INGYEN, vagy legalábbis minimálbérért!! Sőt...javasolnám, hogy ha szegényebb embertársainknak nincsen pénze gyógyszerre, esetleg még munkája sincs és nem kap táppénzt, azt a gyógyulás érdekében az orvos finanszírozza!!!!”
 • 6. eladó 2008. december 02. 09:39
  „Hálátlanok vagytok, hogy egy ilyen tapasztalt,nagy szaktudású orvost bántotok.Velem mindig kedvesen viselkednek a rendelőben.Jó szakember, magánéletében hűséges férj és odaadó családapa!”
 • 5. monikalia 2008. december 01. 16:15
  „Nem tudom de nem olyan régen egy nagyon jó háziorvosa volt Magyarcsanádnak aszt hiszem hogy mindenkinek ez a véleménye Dr Nágel Istvánról nagyon sok embert gyógyított aki a gyerekek gyógyításához is értet”
 • 4. fleto666 2008. november 30. 19:49
  „Nem lesznek háziorvosok?! Hát igen ők is egy nap alatt akarnak meggazdagodni ,egy kis faluban ez nehéz bár én ismertem falusi háziorvost tisztességes becsületes volt,isten nyugosztalja szegényt, de őszintén ki ismer itt olyan orvost aki nem a pénzt tartja szem előtt ,bár erről nem ők tehetnek igazán hanem sok hülye beteg akik lökik a pénzt ész nélkül,azért ismerek Makón tisztességes házi orvost is ,szerintem örülni kellene ha külföldi is az illető hogy el vállalta a praxist!”
 • 3. lacipapa68 2008. november 30. 18:19
  „Tisztelt "1makói"!Elmondanám neked,hogy a helyettesítő orvos egy óra hossza alatt több érdemi munkát végzett,mint a jelenlegi doki.Most négykézláb mászhatsz be a betegségtől a rendelőbe,akkor is csak azt kapod a pofádba,hogy szimulálsz.A nejem kezdődő tüdőgyulladására kizárólag C-vitamint javasolt,súlyos mandulagyulladásos beteget pedig egyszerűen kizavart a rendelőből,hogy "otthon sok meleg teát igyon",mert csak náthás.A nickedből ítélve nem csanádi vagy,így hát ne tudd jobban,milyen itt a gyógyítás színvonala.”
 • 2. 1makói 2008. november 30. 18:00
  „Ha tréfának szánta - nickname mögé bújva - a hozzászólását, hát elég otromba ...

  Az emberek jelentős része - az 1. számú beíróval ellentétben - valószínűleg tisztában van azzal a ténnyel, amit a Magyar Orvosi Kamara elnöke nyilatkozott nemrég, mégpedig hogy jó eséllyel 5-10 év múlva nem lesznek háziorvosok a kisfalvakban.
  A magyarcsanádiak örüljenek, hogy van háziorvosuk, és nem egyórás helyettesítő orvos rendel, mint a korábbiakban.
  Ahhoz pedig, hogy egy orvos szaktudását kétségbe vonja, Önnek legalábbis orvosprofesszornak kellene lennie, amit a hozzászólása színvonala alapján kétségbe vonok...”
 • 1. lacipapa68 2008. november 30. 09:42
  „Igen kiváló orvos,hiszen tőle mindenki "egészségesen" távozik.Ha gyanútlanul betéved hozzá egy beteg,kihajítja azzal az indokkal,hogy az illetőnek "nincs semmi baja sem".A súlyosabb esetekre azért felírja a C vitamint.Talán ezért is pártolt át az emberek jelentős része a szomszédos falu háziorvosához...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a makói Hagymakutató Állomás

Makó - Megszűnt a makói hagyma fajfenntartásával, a vetőmag előállításával foglalkozó Hagymakutató… Tovább olvasom