Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Magyarcsanádon eltemették Pénzes Henriettát

Szombaton Magyarcsanádon eltemették Pénzes Henriettát. A 18 éves lányt a családtagokon kívül több százan kísérték utolsó útjára. Heni barátja, S. Norbert nem volt ott a temetésen, virágot küldött maga helyett.
Az egész falu ott volt a temetésen Fotó: Frank Yvette
Fekete lobogó leng a magyarcsanádi önkormányzat épülete előtt. A falu gyászol. Egy órával a brutális gyilkosság áldozatának, a 18 éves Pénzes Henriettának a temetése előtt rengetegen tartanak a katolikus temető felé. Sokan autóval vagy kerékpárral, még többen gyalog mennek. Az utóbbiak meg-megállnak, váltanak néhány szót, majd újra elindulnak.

– Nem a református temetőben búcsúztatják Henit! – mondja egy középkorú nő az önkormányzat parkolójából kikanyarodó és mellette fékező autósnak. – Ott akarták, de a magas talajvíz miatt nem engedte meg az ÁNTSZ. Menjenek tovább, csak egyenesen, nem téveszthetik el. A falu végén, jobbról, a katolikus temetőben lesz a temetés – teszi hozzá.
A gyanúsított tagad

Pénzes Henrietta meggyilkolásával egy 15 éves makói fiút gyanúsít a rendőrség. K. Andrást már a kegyetlen bűncselekmény elkövetésének napján őrizetbe vették, a bíróság másnap letartóztatta, amit október végéig meghosszabbítottak. K. András eddig kétszer tett vallomást, ám a bűnösségét részben alátámasztó bizonyítékok ellenére tanúként és gyanúsítottként is tagadta, hogy ő gyújtotta fel a 18 éves lányt.  
Felül a biciklijére és elindul. Alig tűnik el, néhány fiatal lány ér mellénk. 18 évesek, mint a július 20-án Makótól néhány kilométerre benzinnel lelocsolt és felgyújtott, majd sorsára hagyott Pénzes Henrietta. Azt mondják, osztálytársai voltak Heninek, most mennek, el akarnak búcsúzni tőle. Egyre többen haladnak el mellettünk, mindenki a temetésre igyekszik. A középkorú nő jól magyarázott az autósnak, tényleg nem lehet eltéveszteni: Magyarcsanád Nagylak felőli végén, jobbról van a temető, balról a ravatalozó. A forgalmat rendőrök irányítják.

Fél tízkor, harminc perccel a szertartás kezdete előtt már százak állják körül a ravatalozót. Szinte az egész falu itt van. Több tucatnyian valami miatt nem mernek vagy nem akarnak közelebb menni, távolabb, az út szélén vagy a környező házak előtt állnak és várnak. A gyászolók koszorúkat, virágcsokrokat vagy egy-egy szál virágot tartanak a kezükben.

A gyászszertartás pontosan kezdődik. A koporsónál álló szülők arcán
S. Norbert koszorút küldött

Sokan kíváncsiak voltak, hogy S. Norbert, Henrietta makói barátja, elmegy-e a temetésre. A 27 éves férfi a fővárosi Szent István Kórházban nem látogatta meg a haláláig válságos állapotban lévő lányt, és a szülőknél sem érdeklődött Heni állapota felől. S. Norbert nem ment el a temetésre, mert nem tudta, hogyan fogadnák a lány családtagjai, koszorút küldött maga helyett. 
ugyanaz a leírhatatlan fájdalom látszik, mint július 20-a óta minden találkozásunkkor. Mellettük Henrietta nővére, Diána és öccse, Arnold áll, valamint a nagyszülők és a rokonok. A pap arról beszél, hogy vannak olyan halálesetek, idős, beteg családtag elvesztése, amit ha nehezen is, de el lehet fogadni, de amikor egy fiatal lányt meggyilkolnak ... az megmagyarázhatatlan, elfogadhatatlan, a tízparancsolat által is tiltott főbűn.

– Uram! Miért engedted ezt? – kiált fel a pap, de hiába próbál bibliai idézetekkel vigaszt nyújtani, Pénzesné és nagyobbik lánya összeroppan.
A búcsúbeszéd és a közös ima után a gyászmenet elindul a 43-as út másik oldalán fekvő temető felé. A rendőrök leállítják a forgalmat.

A gyászolók egy része kívül reked. Onnan figyelik, amint a koporsót leengedik, onnan hallgatják, amint a sírgödörbe lapátolt földdarabok hangosan koppannak a koporsón, onnan nézik, amint a fejfát leszúrják.

– Köszönjük azoknak a barátoknak, ismerősöknek és ismeretleneknek, akik Henikét utolsó útjára is elkísérték – mondta a temetés után Pénzes Sándor és felesége.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bartók zenéjét is megfestették

Bartók Béla muzsikáját hallgatja a makói művésztelep egyik alkotója, miközben a zene hangulatát… Tovább olvasom