Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Majsai politikus indul a makói iskolaigazgatói posztért

Makó - Kiskunmajsa Fidesz–KDNP-s alpolgármestere is pályázik a makói József Attila Gimnázium igazgatói posztjára. Abonyi Henrik az 1995 óta dolgozó Rója István kihívója. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter választ kettejük közül.
Rója Istvánt 1995-ben a makói képviselő-testület választotta meg a József Attila Gimnázium igazgatójává. Akkor még a város önkormányzata tartotta fönn a helyi középiskolákat. 2000-ben is őt választották. Ezután Makó átadta középiskoláit a megyének. 2005-ben már a megyei közgyűlés szavazott bizalmat újabb öt évre a makói igazgatónak, egyhangúlag. 2010-ben ugyanez megismétlődött. A harmadszori újraválasztással az igazgató beállította a házi rekordot, hiszen a 117 éves intézményt ilyen hosszan még senki sem vezette: Ollexik Viktor 1960-tól 14 éven át töltötte be a posztot.

Szakértői grémium nyilvánít véleményt, de a végső szót a miniszter mondja ki arról, ki töltheti be a JAG igazgatói posztját. Illusztráció: Frank Yvette
Szakértői grémium nyilvánít véleményt, de a végső szót a miniszter mondja ki arról, ki töltheti be a JAG igazgatói posztját. Illusztráció: Frank Yvette


A megye által fönntartott középiskolák a többi intézménnyel együtt idén januártól átkerültek az államhoz. A kezeléssel megbízott kormányhivatal az összes igazgatónak felmondott, mindenhová új vezetőt választanak. Rója István nem titkolta, hogy újból pályázik. Azt, hogy ki az ellenfele, a tantestület révén a város február végén tudta meg. Lapunk a múlt héten „Néhány pártatlan makói" aláírással levelet kapott, ez arról szól, hogy a szülők és a tanárok Róját támogatják, de várható, hogy a kormánypárt berkein belül politikai döntés fog születni: úgyis Abonyi Henrik lesz az igazgató, aki tagja Hoffmann Rózsa államtitkár szakértői stábjának. A névtelen levél azt ajánlja az újságírónak, nézzen utána a külső pályázó „ügyeinek" az interneten.

Abonyi Henrik Kiskunmajsa kormánypárti alpolgármestere, emellett általános iskolai igazgató Kiskunfélegyházán. Egy évvel ezelőtt az országos sajtóban tényleg megjelent, hogy egy közösségi oldalon nagyon bizalmas hangnemet üt meg diákjaival beszélgetve. Abonyi akkor azt mondta, adatlapját feltörték, nem ő írta az inkriminált bejegyzéseket. A rendőrségen feljelentést tett az ügyben, és közleményében nyilvánvalóvá tette, politikai akció állhat a háttérben: „Támadóimban bizonyára komoly ellenérzést váltott ki az is, hogy megszavaztam a város vagyonának elherdálása miatti büntetőjogi feljelentést."

Szerettük volna megkérdezni tőle, hogyan egyezteti össze térben és időben a makói igazgatói és a kiskunmajsai közéleti munkát, de azt mondta, egyelőre nem kíván nyilatkozni. Köszönte a megértést, kinyomta a telefont.

A pályázókról a tantestület által választott előkészítő bizottság és a kormányhivatal által felkért öttagú szakértői grémium nyilvánít véleményt. A végső döntést e hónap végéig Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter hozza meg.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. Francois 2012. március 19. 13:37
  „87. carandi vidd el a te környezetedbe a másikat, vagy a te gyereked iskolájába, ott jó helye lesz! Rójáról nem járnak különböző hírek a városban! Nem úgy majsán a delikvens második pályázóról! :D :P”
 • 87. carandi 2012. március 18. 19:06
  „Hát ez egy kicsit pikáns!
  Rója köztudottan FIDESZES ,most mit gondolhat szeretett pátjáról!
  Lehet hogy nem volt elég lojális, vagy az égész egy paraszt vakítás ,és kell egy majom aki Rója mellett pályázik, ezt csak a beavatottak tudják.
  Különben meg egy másik vezető sem tragédia, csak azoknak a haveroknak akik Rója körül vannak!
  Úgy ,hogy nem kell zúgolodni, fújni a kását majd megoldódik ez az ügy is!”
 • 86. Francois 2012. március 17. 18:25
  „Bakos Andris, mivel te nem bulvársajtónál dolgozol, légy szíves ad meg a tiszteletet a fórumozóknak! :D Rám hál Istennek ez nem vonatkozik! Bár nem tudom , a Délmagyar milyen sajtó, vagy hová soroljuk! Azt sem értem Bakos András mért nem feltételezhet?! Semmi sajtó etikett nem tiltja! :D Bocs én okoskodok, mert bunkó paraszt vagyok, és megtehetem! :D”
 • 85. Loafus 2012. március 17. 14:01
  „Tisztelt Bakos úr!
  Egy bulvár újságíró bátran feltételezhet, de ön nem ilyen lapnál dolgozik. Az okoskodása sem helyes, mert akár több szóból is állhat a nick név eredetileg, de önöknél egybe kell írni és ettől függetlenül is bármilyen nevet adhatok magamnak, akár megtévesztőt is.
  Mindenesetre én pedig azt feltételezem, hogy az önök adatvédelme problémás, így most már erre is figyelek.
  Sajnálom, hogy ennyire eltértünk a témától és azt is ha esetleg rosszul feltételeztem önről ilyet.”
 • 84. triatlonos 2012. március 17. 08:37
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Ketté szeretném választani a történetet, egyszer a politikai alapon történő vezetőcsere - aminek a körvonalai látszanak -teljesen elitélendő! Másodszor a minőségi oktatás, amit a hozzászólók feszegetnek - joggal -szintén érdekes dolog. Mivel a pedagógus hivatás az, amihez nem kell semmilyen alkalmassági feltétel - a maradék elv alapján - mára kialakitotta azt a helyzetet, hogy a tanárok harmada megszállott, rendelkezik pedagógos "vénával", a második harmada munkának tekinti, elvégzi tisztességesen, de nem adja bele a szivét, és a maradék harmad pedig ALKALMATLAN! Most jön a vezető szerepe, hogyan tud válogatni a felhozatalból. De itt is igaz a mondás, hogy "lakva ismeri meg", és sokszor novemberre már ki is derűl, hogy a harmadik harmadból választott. A "régi bútordarad" már érdekesebb téma, mert a cseréje nehéz, pláne akkor, ha hamarabb került oda, mint a vezető.
  Továbbá nagyon lényegesek az egyébb szempontok is. Ha ehhez még hozzáveszem az utóbbi évek liberális oktatáspolitikáját, és a tanulók motivációjának csökkenését, akkor ember legyen a talpán a "diri", aki evezni tud ezen a vizen. Ezt csak olyan ember tudja csinálni, aki az első harmadba tartozó "megszállott" - Rója Pista ilyen!”
 • 83. bakosandras 2012. március 16. 22:11
  „Úgy okoskodtam, hogy ez valami latin név lehet. Ha -us, akkor férfi. Ha nő lenne, Loafuna lenne, vagy Loafina. Nem?”
 • 82. Loafus 2012. március 16. 16:00
  „80. Kedves szumurri!
  Szeretném leszögezni,részemről nem "elvárás", hogy vérfrissítés legyen és főleg nem azzal a módszerrel ahogy
  ez most kinéz, de ha egy tanerő alulról sem súrolja az iskola átlagos színvonalát, az nagy károkat okoz az intézmény megítélésében . Persze olyan is lehetséges, hogy azért nem lehet valakit elbocsájtani mert van valakije, aki valahol valaki.”
 • 81. Loafus 2012. március 16. 14:27
  „77. Kedves Bakos úr! Miből gondolja, hogy úr (értsd férfi ) vagyok ?Talán utánanézett ? Várom válaszát!

  Nem személyeskedtem, így konkrét példákat sem soroltam bizonyos tanárokról,
  mert az ott tanulók szülei ezt pontosan tudják . Azonban ezekről nem tudni vagy
  tűrni, az a vezető felelőssége. Itt nem az igazgató úr emberi vagy pedagógusi kvalitásairól van szó.
  A vérfrissítés pedig néha (általánosságban ) nem árt, ezzel bizonyára Ön is egyetért”
 • 80. szumurri 2012. március 16. 11:37
  „Kedves Loafus!
  Kérem tippelje meg, mennyibe kerül egy (1 db) 20 éve tanító, egyetemet végzett, határozatlan időre kinevezett tanerő elbocsátása úgy, hogy jogilag minden rendben megy és nem kötnek ki a munkaügyi bíróságon!
  A forintban tippelt összeg mellé még írja fel egy JAG méretű iskola éves költségvetését, majd a két számot ossza el egymással.
  Érthető, hogy miért nem megy olyan könnyen az Ön által - nem minden alap nélkül - elvárt vérfrissítés?”
 • 79. szumurri 2012. március 16. 11:29
  „Kedves dédi8 (21.)!
  Ne vegye sértésnek, de nem válaszolt a 29. hozzászólásra....”
 • 78. csmano 2012. március 16. 09:36
  „Laufos ÚR!
  nyilván tisztában van a mai fizetési helyzettel, ha két pedagógusnak van két iskolás gyereke, akkor a keresetük nem éri el az aktuális minimálbért.
  Ezek után nem meglepő, hogy nem a fiatalság legjava rohan tanárnak dolgozni, illetve az érettebb korosztályba is erősen differenciálódnak a képességek.
  NEM AZT MONDOM, HOGY EZ MINDEN TANÁRRA IGAZ, DE sajnos a tendencia ez, ha elmegy egy jó pedagógus, helyére nagyon sok esetben, már csak egy középszerűt lehet kapni, aki délután nem a holnapi tanítással törődik, hanem egy kis mellékkeresetet fog keresni, hogy fel tudjon öltözni rendesen, hiszen ezt várják tőle el.”
 • 77. bakosandras 2012. március 16. 06:51
  „76. Loafus úr hozzászólása mély életismeretről és bölcsességről tanúskodik. :)

  Igazgató úr bemegy az iskolába, összehívja a tanári kart, és azt mondja: kedves kollégák, döntöttem: te mégy, te maradsz, te mégy, te maradsz.
  Mi az indok? Vérfrissítés.
  Hát persze.”
 • 76. Loafus 2012. március 15. 21:20
  „Az erőből kinevezések - amelynek az esélye ez esetben valószínű - mindig ellen reflexet generálnak.
  De ne legyünk ennyire elfogultak és ne tegyünk úgy mintha a gimiben minden rendbe menne.
  A színvonal alacsonyabb mint 20-30 éve, ezt nem sokan vitatják. Sajnos több kitűnő pedagógus mellett egyre több
  a gyenge emberi-szakmai kvalitású "dolgozó", akiket ilyen-olyan okok miatt nem lehet elbocsájtani. Pedig kellene.
  És ez az igazgató felelőssége, mert neki nem a legjobb tanárnak hanem a legjobb vezetőnek kellene hogy legyen.
  Szerintem ez az erélytelenség ( ami anno a bajzás tesiórákon a tanulókkal szemben még nem volt tetten érhető ) nem tesz jót az iskola nívójának. Néha jót tesz a vérfrissítés , de nem így ahogy most tervezik Mágorinéék.”
 • 75. Francois 2012. március 15. 16:25
  „74. 3évesférfi
  És különben hogy figyelnének fel rá, nem vitatkozni akarok de a Retek Club, helyi médiák onnan ollózzák a híreket, csak ki írják a forrást, mivel mind fél a bíróságtól! :D Ezen a Blikken ne vesszünk már össze :D Engem rokoni szálak fűznek oda! :D Úgy se tudsz meggyőzni, én se téged! Így dettó.....”
 • 74. 3évesférfi 2012. március 15. 16:14
  „Nem az értelmi fogyatékosok, hanem a műveletlen néprétegek. Kár a gimnáziumot Blikk-szintre hozni.”
 • 73. Francois 2012. március 15. 15:07
  „71. bélabá "moslékkal is lehet tüzet oltani" ezt helyesen írod, és nagyon nagy tüzeket lehet vele oltani, lehet szidni vagy szapulni a Blikket tömegek olvassák, és nem csak az értelmi fogyatékosok akik itt írják! Csak nézd meg a pedofil tanárt azt se a szél fújta oda!
  72. NP1 2012.03.15. 10:45
  Tisztában vagyok a Szegedi viszonyokkal, azt hiszem lesz ott is pártkatona aki nem is olyan soká címlapon lesz, igaz nem a heti világgazdaság oldalán! :D Csak halkan jegyezném meg neked, nem sok mindent tudtatok még szegeden tenni..... vagyis én még semmit nem vettem észre.....”
 • 72. NP1 2012. március 15. 10:45
  „Francois
  Persze.
  Itt is helyi pártkatonák kaptak komoly posztokat - de a helyiek által megválasztott képviselőktől!
  Ez azért nem lényegtelen különbség!
  Azokat akik ezeket a pártkatonákat pozícióba segítették ismerjük, beszélhetünk velük, és akár le is válthatjuk őket - magyarul azért van némi ráhatásunk a dolgokra. A miniszter döntésére nincs. Ezért érzem én ezt a helyi demokrácia felszámolásának.
  Mondj egy észérvet (a politikai zsákmányszerzésen kívül), miért kell egy kisváros iskolaigazgatóját a miniszternek kijelölnie?”
 • 71. bélabá 2012. március 15. 09:47
  „Miért gondoltátok, hogy Makó kimarad a "jóból". Az egész országban pontosan ez zajlik, erre adtatok nekik felhatalmazást. Ja, hogy nem ezt ígérték. Na bumm, és akkor mi van? Nincs jelentősége a jól elvégzett munkának, a közmegbecsülésnek ha nem illeszkedsz bele a pártideológiába vagy útban vagy valamelyik ingyenélőnek. Én igazán az ott dolgozó tanárokat sajnálom mert aki szembemegy a narancsszeműekkel akkor pillanatok alatt az utcán találja magát. Ha túl akarja élni akkor kénytelen meghunyászkodni, csendben maradni.
  Ennek ellenére őszintén kívánom, hogy járjatok szerencsével, csodák talán vannak.
  A Blikket viszont sajtóként emlegetni barokkos túlzás, bár ahogy a mondás tartja: moslékkal is lehet tüzet oltani. Elképzelem ahogy valamelyik magyar celeb csupasz hátsója ( remélem így megfelel a moderálási elveknek ) mellett virít a ez az ügy. Nem szerencsés véleményem szerint.”
 • 70. mackósajt 2012. március 15. 09:01
  „Gusztustalan,hogy már az iskolákba is betört a politika. Rója István engem tanított és tanulója voltam a gimnáziumnak az ő igazgatósága alatt és azt kell mondjam,hogy a gimi igenis jó kezekben volt,van és remélem lesz is.
  Mit számít egy iskola vezetésénél,hogy az illető milyen politikai nézeteket vall, de nem hangoztat. Az Igazgató Úr egyetlen egy órán, egyetlen egy iskolai rendezvényen sem említett semmilyen politikai gondolatot. Semmi ilyen irányú befolyással nem volt se diákra, se tanárra. A szakmai munkát ő és tantestülete kiválóan végzi. És egyszerűen tök ellentmondásos az,hogy van egy olyan induló,akit saját párttársa, a miniszter helyezhet új pozícióba. Ez MAGYARORSZÁG!”
 • 69. Francois 2012. március 15. 08:27
  „67. NP1 2012.03.15. 06:21
  Mert Szegeden nem ugyan ez folyik, annyi a különbség hogy helyi pátkatonákat ültetnek mindenhová, szakértelem nélkül,mellé szegeden országosan köztudott szabad rablás folyik a közpénzekből!”
88 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a makói csatornázás

Megtartották az első, közvetlenül immáron a konkrét kivitelezés előtti szennyvízcsatornázási utcafórumot Makón. Tovább olvasom