Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Makó - biciklis szemüvegen keresztül

Makó - Nem csak a kerékpárutak hosszával mérhető, mennyire biciklisbarát egy város – ez volt a tanulsága annak a másfél órás biciklis barangolásnak, amit Makón tett három ellenzéki politikus és a szegedi kerékpáros aktivista, Csüllög Imre. Utóbbi szerint érdemes kerékpáros-gyalogos övezeteket is kijelölni a városban.
Elismeréssel szólt a makói kerékpárutak hosszáról, az új utak burkolatáról és a rézsűkről Csüllög Imre, az Országos Kerékpáros Klub szegedi szervezetének aktivistája, aki tegnap Orosné Spák Hedvig és Márton Imre ellenzéki képviselő, valamint Tóth Attila, a Városépítők Társaságának egyik tagja kíséretében járta be a makói kerékpárút-hálózat jelentős részét másfél óra alatt. Ugyanakkor hangsúlyozta: az, hogy mennyire biciklisbarát egy város, nem elsősorban ezen mérhető le.

Makón egyébként két esztendővel ezelőtt még mindössze 3,5 kilométer hosszú kerékpárút volt. Rá egy évre 329 millió forintból újabb 9,2 kilométer létesült, és 2010-ig azt tervezik, hogy összesen közel 23 kilométernyi lesz.

A Szegedről érkezett fiatal kerékpáros évente 10 ezer kilométernyit teker. Ezzel a tapasztalattal a háta mögött azt mondja: szerinte sokszor jobb, ha a kerékpárosok az autókkal egy úton közlekednek, mert akkor a kereszteződésekben nem hirtelen találkoznak – a legtöbb baleset ugyanis épp az ilyen szituációkból adódik. Makón sok helyütt hiányoznak a kereszteződéseknél a megfelelő táblák és az átvezető szakaszok. Márton Imre ezekre is szeretné felhívni az illetékesek figyelmét. Megfontolásra ajánlja a jövőre nézve Csüllög Imre azon javaslatát is, amely szerint – nyugati példákat követve – ki lehetne jelölni csak kerékpárral, illetve gyalog és kerékpárral használható övezeteket. Konkrét példaként megjegyezte: a Posta utcára be kellene engedni a bicikliseket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman sérültek meg egy éjszakai balesetben Magyarcsanádon

Három sérültje van annak a balesetnek, ami a 43-as számú főúton, Magyarcsanád belterületén történt pénteken hajnalban. Tovább olvasom