Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Makó - Piacon maradni bármi áron

Makó - A világgazdasági válság első jele az volt Makón, hogy a gumigyárból elküldöttek közül többen azonnal jelentkeztek dolgozni Mágoriék zöldségfelvásárló telepén. Ez azért érdekes, mert az ide korábban kiközvetített munkanélküliek zöme amikor meglátta, mi lenne a feladat, inkább elköszönt. A munkaadók szerint végül utóbbiak fogják jobban megsínyleni a válságot – ha elmélyül.
A legfontosabb az, hogy az ember foggal-körömmel ragaszkodjon az állásához: ez az intelem olvasható leggyakrabban a Hogyan éljük túl a világgazdasági válságot? típusú újságcikkekben. A munkahely megőrzése viszont nem csak a dolgozón, még csak nem is a teljesítményén múlik – ez meg a válság első keserű tapasztalata. Szembesült ezzel a 48 esztendős makói Forrai Rozália is, akinek október 31-éig szólt volna a szerződése a gumigyárral, és 28-án, csütörtökön háromnegyed kettőkor közölték vele: ezúttal nem hosszabbítják meg a korábban is 2-3 hónapokra kötött megállapodást. Azért esett neki különösen rosszul ez az eljárás, mert a cégnél mindig világosan mérték a teljesítményt, és az ő esetében ezzel nem volt gond. Volt olyan kolléga, aki kevesebbet bírt, mégis maradt, mert többe került volna az elbocsátása.

A makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. az egyik legjobban fejlődő üzemnek számít Makón. A cégnél azonban már októberben azt nyilatkozták, hogy januárhoz képest 80-nal kevesebb embert foglalkoztatnak, és ha nem lesz pozitív fordulat, akkor további leépítések várhatók. A cég – lévén autóipari beszállító – elsőként érezte a recesszió hatásait. Mindez persze nem vigasztalja az elbocsátottakat. A 14 éves fiát nevelő Rozália – akinek élettársa kamionozik – rövid idő alatt úrrá lett elkeseredésén, hirdetést adott föl. – Eredetileg élelmiszer-eladó vagyok, de tizenöt éves korom óta mindig dolgoztam, most sem akartam munka nélkül maradni, ennyi – indokolta, miért döntött úgy, hogy eljön a telepre dolgozni, kiskönyvvel. Egy másik kolléganőjét is felvették a jelentkezők közül, de az nemsokára más munkát talált egy üzletben.

Forrai Rozália (jobbról) fokhagyma-csomagolás közben. Tizenöt éves kora óta dolgozik, most se bírta tétlenül pár napnál tovább. Fotó: Karnok Csaba
Forrai Rozália (jobbról) fokhagyma-csomagolás közben. Tizenöt éves kora óta dolgozik, most se bírta tétlenül pár napnál tovább. Fotó: Karnok Csaba

A zöldségfelvásárló telep is a piacról él, ahogyan a gumigyár. Mágori Józsefné azt mondja, ők már tavasszal érezték, hogy valami készül, mert csökkent a kereslet. Ezzel együtt működnek, és szükségük is van munkás kezekre. A mostani helyzet az ő szempontjukból azért érdekes, mert míg korábban az ide kiközvetített munkanélküliek zöme inkább nem vállalta az itteni munkát, azok, akik frissen vesztették el az állásukat, és nem akartak kikerülni a munkaerőpiacról, nem válogattak: örültek, hogy egyáltalán kis könyvvel elhelyezkedhetnek. – Nemrég egy rendezvényen azt mondta nekem valaki, hogy ez nem válság, ez semmi; én azt feleltem neki, várja ki a tavaszt – mondja Mágori Józsefné.

Lapunk november elején azt írta, Csongrád megyében még egy munkáltató se jelentett be csoportos elbocsátást, miközben a nyugat-dunántúli régióban már akkor 1300 embernek ígértek lapátot. Ez lett volna a pillanatnyi előnye a mi szempontunkból annak, hogy a kilencvenes évek közepe óta nem nálunk, hanem ott telepedtek le a nagy munkaadók. Azóta a helyzet annyiban változott, hogy a vásárhelyi Alföld Porcelángyár Edénygyár Zrt. egyszerre hatvan embert bocsátott el.

A megkérdezett munkaadók szerint mi végül mégis jobban meg fogjuk szenvedni a válságot – ha elmélyül – mint a dunántúliak. Mert nálunk nem teremtődött olyan tiszta helyzet, mint a Dunántúl több településén az ezredfordulóra, hogy akik akartak, tényleg elhelyezkedhettek. Nálunk sokan vannak a munkanélküliek között olyanok, akik nem adták fel a reményt, hogy egyszer saját szakmájukban, vagy a kínáltnál több pénzért helyezkedhetnek el legálisan. Az ő tragédiájukat tudományosan úgy szokás megfogalmazni, hogy ahogy telik az idő, egyre nehezebb visszatérni a munka világába. Az igazi vesztesek tehát nem a gumigyári munka után fokhagymát csomagoló asszonyok, hanem azok, akiknek majd egy nehezebb helyzetben lesz muszáj lejjebb adniuk az igényeiket.

Olvasóink írták

 • 10. cibuka 2009. január 02. 14:13
  „Hol kapható az a 24 órán belül belül láthatatlanná váló tinta,amivel az M6-os pálya épitésén pecsételnek a kollégák?? (egy tisztességes vállakzó)”
 • 9. gyurcsány007 2008. december 17. 14:50
  „Okosok be jelentitek hogy el veszlett a kiskönyv kaptok másikat,a kutya nem fogja nézni hány napot dolgoztatok!Egyébként arra is kíváncsi lennék hogy fogja a kormány az elektrónikus le jelentést meg oldani,laptop kint a földeken,érdekes lessz mikor Juliska meg Pista bácsi 60-70-80-évesen számítógép tanfolyamra jár!!!!!!!Vagy ez is egy multikkal szervezett akció vegyétek parasztok a laptopot meg az adatcsomagokat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. martini57@freemail.hu 2008. december 16. 14:51
  „Ez igy mind igaz. De akkor tessék a kormánynál reklamálni, és ne a vállalkozót hibáztatni!
  A multikról meg ne is beszéljünk. Itt meg lehet Búzásnál reklamálni! Mi a fenének ekkora városban
  ennyi multi? És ennek még nincs vége! Tavaszra itt a következő. De remélem, hogy most már egymást teszik tönkre! A makói kereskedőket már tönkre tették.
  Búzásnak semmi sem szent. Nem érdeke a helyi vállalkozók foglalkoztatása. Vidékről járnak Makóra dolgozni.
  (kerékpár út, újvárosi rendelő)”
 • 7. greencat 2008. december 16. 01:28
  „Kiskönyvvel egy vállalkozónál 90 napot lehet dolgozni. Ha egy másiknál is dolgozik akkor is csak 120 napot dolgozhat egy évben egy ember. Ami nagyon kevés és még csak táppénz sem jár, ha lebetegszik az ember, arról nem is beszélve, hogy szabadság sem jár! Ezért kellene bevonni már azokat a könyveket! Jelentse be a vállalkozó a munkásait, de a kormány is adhatna egy kis adókedvezményt a vállalkozónak, hogy tudjon több embert foglalkoztatni! Ha már a kormány beengedi a multikat és 5 év adókedvezményt adnak nekik, akkor ezt egy magyar vállalkozóval is megtehetnék, akik így több órabért is tudnának fizetni (talán) és több embernek is lenne munkája!”
 • 6. martini57@freemail.hu 2008. december 15. 22:39
  „Ez igy is van. De hol van itt már munkahely! A vállalkozó meg majd nem tudja fizetni utánnunk a járulékokat.
  Igy majd oda se kellünk. K....a jól járunk!!!”
 • 5. greencat 2008. december 15. 10:27
  „A vállalkozónak biztos nem jó, de a dolgozónak legalább lenne bejelentett rendes munkahelye! Jah, hogy többet kell adózni meg tb-t fizetni, meg nyugdíjjárulék is több lesz?! Na és?”
 • 4. martini57@freemail.hu 2008. december 15. 08:19
  „Miért is lesz az jó?”
 • 3. greencat 2008. december 14. 23:52
  „Majd csak betiltják már azt a könyvet!:)”
 • 2. lacipapa68 2008. december 14. 18:53
  „Könnyen pofázik az,aki az emberei felét feketén foglalkoztatja...”
 • 1. greencat 2008. december 13. 21:56
  „Jah, csak az a fránya kiskönyv ne lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láma, emu és póniló reklámozza a boltot

Makó - Aki Bendegúz láma kedvéért kanyarodik le a 43-asról a parkolóba, az a boltba is bemegy, de aki csak vásárolni jön, az is megnézi Vass András jószágait Apátfalva mellett. Tovább olvasom