Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Makó 7,8 milliót költ a vérszívók irtására

Makó - A szúnyogok száma egyelőre átlagosnak mondható Makón és a Maros-parton – van, aki elfogadja ezt, mások elégedetlenek. A városban 7,8 millióért irtják idén a vérszívókat.
Sok-e a szúnyog? – Makón minden évben ez a késő tavasz és a nyár egyik kulcskérdése. Gyakran sok, hiszen közel van a városhoz a folyó, és ilyenkor nem csak a Maros-parti üdülőövezet sínyli meg a vérszívó rovarok invázióját. Tegnap a folyóparton jártunk, hogy megtudjuk, ebből a szempontból hogyan indul a szezon. Egy óra alatt alig néhányat kellett agyoncsapni – ám az ott pihenőkkel beszélgetve kiderült, mint minden, az is relatív, hogy ennyi szúnyog sok vagy kevés.

Szabó András például, aki gyerekkora óta jár ki a Maros-partra, és évtizedek óta van ott nyaralója, sokallja a szúnyogokat. Naponta jár ki, és úgy tapasztalta, az első jó idő óta vannak vérszívók. Hozzátette: ahhoz képest azért elviselhető a helyzet, mint amikor kiönt a folyó, olyankor ugyanis egyfolytában használnia kell a riasztóspray-t. A tavalyihoz képest a mennyiségük átlagos. Úgy vélte, a hatékony irtáshoz az kell, hogy havonta legalább egyszer a földön és a levegőből is permetezzenek. Gottl Frigyesné, aki egy folyóparti üdülőben múlatta az időt, ezzel szemben azt mondta, a sikerhez az kell, hogy a szezon elején pusztítsák el az állomány magját. Úgy emlékszik, idén már volt is egy permetezés, és szerinte most még nincs olyan sok a szúnyogokból. Emlékei szerint három éve valóságos invázióval kellett szembenézniük.

Szabó András szerint már ideje lenne az újabb irtásnak. Fotó: Dobó Dolli
Szabó András szerint már ideje lenne az újabb irtásnak.
Fotó: Dobó Dolli

Makón idén eddig valóban egyszer volt szúnyogirtás – tudtuk meg Rózsavölgyi Vilmostól, a szegedi Agro Aero 200 Kft. vezetőjétől. A városban hagyományosan ez a cég veszi fel a harcot a vérszívókkal. A cég most is hasonló kondíciók mellett vállalta el a munkát, mint tavaly: az irtást a város 1300 hektáros területén végzik, plusz a Maros-parton, szórják a permetszert a levegőből és kocsiról is, mégpedig annyiszor, ahányszor a csapdákkal figyelt szúnyogszám ezt szükségessé teszi. Mindezt 7,8 millió forintért teszik. A vegyszer is ugyanaz, mint a tavalyi – a szintetikus piretroid csak apró rovarokra veszélyes. Annak megjóslására, hogy idén később lesz-e Makón szúnyoginvázió, nem vállalkozott Rózsavölgyi Vilmos.

Szerte a megyében irtanak

A szentesi önkormányzat idén 4,5 millió forintot költ a szúnyogok irtására, ami 4 légi és 4 földi permetezés ára, Csongrád pedig 2 milliót. Hódmezővásárhelyen nem előre megszabott összeget különítettek el, alkalmanként fizetik az irtást, amelyre szükség szerinti számban kerül sor, ezért most még nem lehet tudni mennyit fognak rá költeni – tavaly 4, 8 millió volt a végösszeg. Szegeden idén 110 millió forint a szúnyogirtás keretösszege.

Olvasóink írták

 • 10. H.Sára 2009. június 14. 00:19
  „kedves M@M elnézést ha már nem szabatosan fogalmaztam a lényeg az hogy maga ne őrődjön bitlisz bácsival
  szerintem jófej de majd ha össze futok vele akkor mondom hogy pattanjon fel ide és lesse meg mike írnak róla :=)nekem nincs vele semmi bajom”
 • 9. M@M 2009. május 21. 19:22
  „Kedves H. Sára!
  Kérem szedje össze a gondolatait! Nem volna hátrány, ha szabatosan fogalmazna! Bandi meg védje meg magát............ha akarja! Mert ki ellen is volt jogerős bírósági ítélet???”
 • 8. H.Sára 2009. május 20. 21:46
  „(Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja.)Nah akkor ez már annak számít hogy a M@M nevű regisztrált személy már sértegeti Szabó Andrást ( bitliszt)és akkor meglehetne nézni az ő IP címűket ha már sérteget ennyit róla”
 • 7. redstar 2009. május 17. 14:03
  „5.napiszar
  ...és el is vesztené a pert....”
 • 6. M@M 2009. május 16. 15:23
  „Ennél jobban már nem lehet lerontani!!!!!!!”
 • 5. napiszar 2009. május 16. 14:35
  „És ha most Bandinak lenne egy kis okossága be perelhetne titeket,hírnév rontásért!”
 • 4. bo 2009. május 16. 12:34
  „Az ilyen vérszívók ellen a zyklon-B a leghatásosabb.”
 • 3. M@M 2009. május 16. 08:29
  „Inkább Bitlisz Bandit kéne kilűnni!!!! Kevesebb lenne a városban a betörés, meg a rablás!!!!!! A nagytudású "szabóujságíró" megint darázsfészekbe nyúlt!!! Kedves DM ,"tanult" kollégájuk igazi -szoc.lib.-hozzáállást tanúsított azzal, hogy egy bűnözőt szólaltatott meg! Azt is meg kellett volna kérdezni Banditól, hogy a "svéd" diákokat ki menedzseli be az egyedülálló öregek lakásába?????? A hátsó ajtón...............Gratula!!!!! Bravóóóóóó”
 • 2. redstar 2009. május 16. 08:05
  „Jól értem?7,8 millióért kilövik a politikusokat?!BESZÁLLOK!!!
  :-))))”
 • 1. csutka 2009. május 15. 22:16
  „Szerte a megyében írtják a vérszívókat. És ott fönt a parlament környékén is kellene már tenni valamit a vérszívók ellen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a múlté a rántott szelet krumplival

Makó - Mészáros máj tarhonyával, rántott camembert áfonyaöntettel és párolt rizzsel – ezek az ételek is szerepelnek a makói vendéglátóhelyek menüsorában. Tovább olvasom