Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Makó a bank iskolapéldája

Makó - Hosszú vizsgálat és alkudozás előzte meg a 2,5 milliárdos makói kötvény kibocsátását. A versenyben nyertes pénzintézet bécsi szakértőkkel is megvizsgáltatta: fizetőképes-e a város. Makón egészséges költségvetési szerkezetet találtak, a bank iskolapéldaként mutatja a makói eredményeket.
Két pénzintézet, a City és a Raiffeisen Bank ajánlata közül kellett választaniuk Makó képviselőinek a legutóbbi testületi ülésen, ahol maratoni, csaknem ötórás tárgyaláson fogadták el a 2,5 milliárdos hitel feltételeit. Megtudtuk: a folyamatos egyeztetések eredményeképpen több millió forintnyi költséget sikerült lealkudni, de még így is lesz olyan esztendő a következő két évtizedben, amikor a kamatokkal együtt 211 millió forintot kell a tárgyalási folyamatban nyertes pénzintézetnek, a Raiffeisennek visszatörlesztenie.

– A lehető legszigorúbb ellenőrzésen esett át a város gazdálkodása, mielőtt ajánlatot tettünk, a hazaiak mellett bécsi szakértőket is bevontunk az értékelésbe, és meglepő eredményre jutottunk. Mivel csak tavaly 80-90 kötvényt jegyeztünk önkormányzatoknak, jó néhány település gazdálkodását áttekintettük, és furcsa volt, hogy Makón egészséges költségvetési szerkezetet találtunk, a cégen belül iskolapéldaként mutatjuk be a makói eredményeket – fogalmazott Kerekes Roland, a Raiffeisen Bank üzletágvezető-helyettese.

Családi példa

A makói adósság mértéke – egy család példáját alapul véve – olyan, mintha havi nettó 100 ezer forintos jövedelem mellett egy háztartás 600 ezer forintos hitelt venne fel. Buzás Péter polgármester szerint ez racionális pénzügyi döntés, és nem jelenti a város eladósodását.

Megtudtuk: Makónak eddig mindössze 50 millió forintos beruházási hitele volt, és a működéshez nem kellett kölcsönt felvennie. Makón a 2,5 milliárdos kötvénykibocsátást a nagyszabású fejlesztések indokolták, indokolják.

– Elsőre talán nagyon soknak tűnik a 2,5 milliárd forintos hitel, de ez a minimális önerő, ami szükséges a fürdő megépítéséhez, az ipari park bővítéséhez és a városközpont-rehabilitációhoz – mondta lapunknak Buzás Péter polgármester, aki hozzátette: kollégáival kiszámolták az eladósodottság mértékét. A város adósságrátája még a szerződéskötést követően sem haladja meg a 4,3 százalékot. Makónak az első években 12 havonta 75 millió forintot kell kigazdálkodnia a törlesztésre – amellett, hogy a város évi mintegy 5 milliárdos költségvetéssel számol.

Olvasóink írták

  • 2. Okos 2008. július 15. 11:17
    „Most akkor jó ez a hitel nekünk vagy se?”
  • 1. András99 2008. július 15. 09:33
    „Hajrá. Csak induljon már el valami végre, mert meghal ez a város, ha minden így marad. Remélem az ellenzők mennek el inkább külföldre aláírást gyűjteni a fiatalok meg maradnak itthon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koreai öröm a makói piacon

Makó - Ezekben a napokban rendezi meg a Makói Video- és Művészeti Műhely az ifjúsági filmes műhelyek… Tovább olvasom