Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Makó a Makó családi nevű emberek városa

Makó - A település neve személynévből ered – minden bizonnyal ezzel magyarázható, hogy jó néhány Makó családnevű ember él a városban. Büszkén viseli ügyvédnő, egykori serdülő országos bajnok birkózó és ifjúsági kick-box-világbajnok is.
Különlegesnek számít a megye városai közül Makó abból a szempontból, hogy vannak lakói, akik a város nevét -i toldalék nélkül mondhatják saját családnevüknek. A település neve eredetileg személynév volt: a XIII. század második felében Makó bán volt a vidék földesura, miatta lett Makófalva a település. Neki azonban – mint Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgatótól, helytörténésztől megtudtuk – biztosan nem élnek leszármazottai sem itt, sem máshol, a család ugyanis a mohácsi vész idején kihalt.

A Makó név egyik viselője, Szirbikné Makó Tímea ügyvéd például a felvidéki Hidasnémetiből költözött ide. – A szegedi egyetemen tanultam, akkor ismerkedtem meg Szirbik Csabával – ő most a Tisza Volán makói kirendeltségének vezetője –, aki később feleségül vett, és minthogy ő makói, itt alapítottunk családot – mondja. Tudomása szerint amúgy a Felvidéken ha nem is gyakori, de azért előfordul ez a családnév. Az ügyvédnő a névegyezés miatt még sosem került vicces helyzetbe.

Szirbikné Makó Tímea is büszkén viseli a város nevét.
Szirbikné Makó Tímea is büszkén viseli a város nevét.
Fotó: DM/DV

Nem úgy Makó Evelyn ifjúsági kick-box-világbajnok, aki ráadásul a Makó Budo Klub színeiben versenyez, így aztán sporttársai már nemegyszer ugratták azzal: vajon a klubot nevezték el róla, a várost, vagy esetleg mindkettőt? A tinilány édesapja, egyben edzője, Makó János lapunknak azt mondta, apai ősei erdélyiek, de már a nagyszülei is makóiak voltak, úgyhogy ő tősgyökeres makainak vallhatja magát. Ő is hallotta egyébként versenyek eredményhirdetésein a saját nevét párban a városéval, serdülőként ugyanis országos bajnok volt birkózásban.

Hódmezővásárhely minden bizonnyal legismertebb Makó családnevű lakosa a városháza irodavezetője, Makó András. Tősgyökeres vásárhelyi – nevére persze büszke, szépnek és ritkának tartja. Apai nagyapja gyermekkorában egy megható történetet is mesélt ezzel kapcsolatban: amikor a második világháborúban harcolva Makóról besorozott honvédekkel találkozott, azok neve hallatán könnyes szemmel ölelték meg.

2040 kilométerre Jeruzsálemtől

Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől – tartja egy szólás, amit ugyancsak kapcsolatba szoktak hozni a várossal – tévesen. Ez ugyanis személyt, egy ugyancsak Makó nevet viselő keresztes vitézt örökít meg, aki a monda szerint 1217-ben II. András király keresztes seregében kelt útra a Szentföldre. A bérelt velencei hajón a katona alaposan berúgott, így amikor Split városának templomtornya feltűnt a horizonton, térdre borult, és imádkozni kezdett, azt hitte, megérkeztek Jeruzsálembe. A szólásban szereplő Makó vitéznek azonban nincs köze a városhoz. Makó egyébként tényleg messze van Jeruzsálemtől: légvonalban 2040 kilométer a távolság.

Olvasóink írták

 • 3. scott1 2010. január 18. 13:27
  „Gratulálok a fotóhoz. Régen láttam ilyen szépnek Makót :)”
 • 2. lajosbácsi 2010. január 16. 23:34
  „van egy japán színész is, akit Mako- nak hívnak.”
 • 1. juhaszjoe 2010. január 15. 18:20
  „Csak érdekességképpen!
  Egy borsodi kis faluban Répáshután (szlovák falu), nem kevés Makó családnév létezik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozmikus csodák Makón

A József Attila Gimnáziumban nyílt meg elsőként tegnap a csillagászati témájú kiállítás. Tovább olvasom