Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Makó anno: a bogárzói iskola

Makó anno sorozatunkban régi fotókat teszünk közkinccsé. Ha önnek is van régi fotója a városról, makói emberekről küldje el nekünk!
Különleges hangulat lesz úrrá az emberen, ha régi fotókat, képeslapokat nézeget. Van, akiben nosztalgikus emlékek élednek - mások, akik maguk nem is láthatták a régi utcákat, tereket, épületeket úgy, ahogy annak idején megörökítették őket, kíváncsivá válnak. E gondolatok jegyében indítjuk új sorozatunkat Makóról.

Ki ne merengene el szívesen, milyen volt valaha mondjuk a piac, a Maros-parti strand, a Korona vagy a főtér? Ki ne fedezne fel szívesen a képen rég látott ismerős arcokat? Ha Önnek is van régi makói fotója, képeslapja, ossza meg velünk - ha néhány sort is ír hozzá, azt külön örömmel vesszük!

A Makó-Bogárzói iskola

A meg-megújuló török támadásokat hol behódolva, hol ellenállva túlélte Makó. A környékbeli falvak azonban elpusztultak. A felperzselt kis települések lakossága Makón keresett védelmet. A török végleges kiűzése után a város gyors fejlődésnek indult.

A tv beállítása 1972. Fotó: Puszta János. Képtulajdonos Puruczky József.
A tv beállítása 1972.
Fotó: Puszta János. Képtulajdonos Puruczky József.

Kedvező földrajzi helyzetéből adódóan elkezdődött a mezőgazdaság fejlődése. Földet művelni, állatokat legeltetni a városból nehézkes volt. Nyári kint tartózkodásra a gazdák szállásokat, vagyis tanyákat építettek. Ilyen tanyai település Bogárzó is, amely a történelmi adatok szerint szintén a török pusztítás áldozata lett. Majd 1711-ben a Makó városa által bérbe vett terület benépesült. Az 1810-es évek felmérése szerint már pezsgő tanyai élet folyt itt.

Vendégek köszöntése. Fotó: Puszta János. Képtulajdonos Puruczky József.
Vendégek köszöntése.
Fotó: Puszta János. Képtulajdonos Puruczky József.

Szorgos lakói földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak.

A képeken lévő emberek arcában ott van egy kis történelem. Mielőtt ezek a fotók végleg az idő áldozatai lennének, küldjék el őket nekünk a delvilag@delmagyar.hu email címre, hogy a mi gyermekeink is örülhessenek nekik. Írják meg azt is, hogy tudtuk szerint mikor és hol készülhettek a fotók. A képeket hétvégenként mutatjuk be a delmagyar.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apátfalva - a virágos faluért

Vasárnap 15 órakor tartják a Virágos Apátfalváért Mozgalom ünnepélyes eredményhirdetését és a III. Virágmagbörzét a faluházban. Tovább olvasom