Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Makó anno: a református ótemplom

Makó anno sorozatunkban régi fotókat teszünk közkinccsé, ezúttal a református ótemplomot mutatjuk be. Ha önnek is van régi fotója a városról, makói emberekről küldje el nekünk!
Különleges hangulat lesz úrrá az emberen, ha régi fotókat, képeslapokat nézeget. Van, akiben nosztalgikus emlékek élednek - mások, akik maguk nem is láthatták a régi utcákat, tereket, épületeket úgy, ahogy annak idején megörökítették őket, kíváncsivá válnak. E gondolatok jegyében indítjuk új sorozatunkat Makóról.

Ki ne merengene el szívesen, milyen volt valaha mondjuk a piac, a Maros-parti strand, a Korona vagy a főtér? Ki ne fedezne fel szívesen a képen rég látott ismerős arcokat? Ha Önnek is van régi makói fotója, képeslapja, ossza meg velünk - ha néhány sort is ír hozzá, azt külön örömmel vesszük!

Református ótemplom

Makó barokk stílusú, református temploma a környék vallásmegújító közösségének szellemi központja volt. A városközpontban található, 1788-ban épült templom mind kulturális, mind építészeti szempontból jelentős.

A református ótemplom 1788-ban épült.
A református ótemplom 1788-ban épült.

A Református ótemplom vagy Belvárosi Református Ótemplom Makó egyik legszebb barokk stílusú műemléke. Építése 1776–1788 között zajlott, de a különböző bővítésekkel együtt építése összesen több mint 50 évig tartott, szerkezete mai napig kívül és belül jó állapotú. Tornya 47 méter magasan nyúlik az égbe.

A reformáció idején Makó több mint a fele áttért a református hitre, ezidőben a felekezetek számát tekintve katolikus, ortodox keresztény, zsidó és református hit volt jelen a városban. 1835-re a reformátusok lettek jelen legnagyobb számban a városban.

A templom hátsó része (2006)
A templom hátsó része (2006).

Az általuk emelt templom köré épület ki a református városrész. A mellette fölépült Nagy Oskola (a mai Makói Általános Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet Kálvin Tagintézmény épülete) a környék vallásmegújító közösségének szellemi központja volt: lelkészeket és református magisztereket nevelt.

A Szentháromságot jelképező istenszem a református ótemplomban.
A Szentháromságot jelképező istenszem a református ótemplomban.

A képeken lévő emberek arcában ott van egy kis történelem. Mielőtt ezek a fotók végleg az idő áldozatai lennének, küldjék el őket nekünk a delvilag@delmagyar.hu email címre, hogy a mi gyermekeink is örülhessenek nekik. Írják meg azt is, hogy tudtuk szerint mikor és hol készülhettek a fotók. A képeket hétvégenként mutatjuk be a delmagyar.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a bakterház

A helyi Esőnap Álomszínház vasárnap 17 órától az Indul a kiszombori bakterház című előadással várja a nézőket az Ady Endre Művelődési Házban. Tovább olvasom