Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Makó avarral is ápolja a virágait

Makó - Szép példája a környezetbarát, egyben takarékos gazdálkodásnak, ahogyan Makón összegyűjtik az avart: nagy részét a közterületi virágágyásokban használják fel érlelés után. Hasonló a módszer a megye többi városában is.
A Virágos Magyarországért versenyben győztes, európai ezüstéremmel is kitüntetett Makón évek óta figyelmet fordítanak arra, hogy az ősszel lehulló leveleket környezetbarát módon használják fel. Emiatt látni ezekben a napokban hatalmas gyűjtőzsákokat a városban.

A közmunkások az avart ezekbe gyűjtik, nagy részét, mintegy 60 százalékát egy városszéli telepre viszik, ahol komposztálják. Amit mégsem, mert szemét is van közte, azt a hulladéktelepre szállítják. Az egyik közmunkás, István Szilvia lapunknak elmondta: egy-egy ilyen óriási zsák nagyjából fél napi munka árán telik meg.

István Szilvia közmunkás az egyik avargyűjtő zsákkal – fél nap alatt telik meg. A szerző felvétele
István Szilvia közmunkás az egyik avargyűjtő zsákkal – fél nap alatt telik meg.
A szerző felvétele

A városszéli telepen több száz négyzetméteren terítik szét az avart, majd prizmákba rendezik. Egy fa 80–100 köbméter avart tud termelni
– mondta el a városi főkertész, Ádók Jánosné. A téli időszakban komposztálódó, egyéb zöldhulladékkal kevert avar összeérve a közterületi virágágyásokhoz kerül tápanyag- utánpótlásként és talajlazítóként. Így kevesebb műtrágyára van szükség, ami spórolást jelent, egyúttal a természet kímélését is – mondja Ádókné.

Máshol is hasznosítják

A makóihoz hasonló módon hasznosítják az elsárgult leveleket Csongrádon és Szentesen is – utóbbi helyen azzal a különbséggel, hogy az avar 100 százalékát feldolgozzák, ráadásul a lakosságtól külön beszállított egyéb zöldhulladékot is. Szegeden a pázsit tápanyag-utánpótlására használják a komposztált avart és konténerekbe is gyűjtik.

Olvasóink írták

  • 1. zolcsi44 2009. november 13. 16:15
    „Irgalmatlan nagy felfedezés!!!! EGY MILLIO éve használja az ember.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közérdekű munka a főrabbi emléktáblájának megrongálásáért

20 nap közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a férfit, aki október 26-án megrongálta Makó egykori főrabbijának az emléktábláját. Tovább olvasom