Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Makó belvárosát ellepték a vadméhek

Makón a József Attila utca középső szakaszát ellepték a vadméhek. Az állatok a fák útra hullott virágaiból lakmároznak-gyűjtögetnek, így veszélyesek az arra járókra – kollégánkat meg is szúrta az egyik.
A Petőfi park fáin, útjain szorgos méhek gyűjtögetnek – aki megzavarja őket, megjárhatja Fotó: Karnok Csaba
Szorgos méhcsalád költözött a makói Petőfi parkba, a Petőfi-szobor mögötti odvas fába. Az állatok egyelőre nem támadták meg a parkban pihenőket, illetve az ott játszadozó gyerekeket, de egyik-másik utat teljesen ellepik. A József Attila utca középső szakaszán több helyen is rajzanak méhek (a park az utca keleti frontján fekszik), kollégánkat is megcsípték, amikor fotózta őket.

Tegnap a méhrajzástól alig néhány méternyire kertészek dolgoztak. Bubolek Zoltán éppen a fa környékén kaszálta a füvet. A férfi elmondta: nem fél a méhektől. Ha megtámadnák, elszaladna, de nem került még ilyen helyzetbe. Úgy véli: semmiképp sem szabad háborgatni az állatokat.

– Ki kellene vágni az odvas fákat, de addig is valamit kezdeni kellene a méhekkel, mert nagyon veszélyesekké válhatnak, ha megvadulnak. Figyelemmel kellene lenni az itt játszadozó gyerekekre – fűzte hozzá a parkban pihenő Danis Ferenc. A közeli játszótéren négy kicsire figyelő Domjánné Joó Krisztina sem élt át még méhtámadást.

A környéken lakók elmondták: nemrégiben egy méhcsalád költözött a kertjükbe, szóltak az ismerős méhészeknek, akik befogták az állatokat.

A parktól alig százméternyire, az Istók Margit-ház ablaka alatt is méhek rajzanak. A rossz állapotban lévő ingatlan falának repedései közé telepítették fészküket, és felhőkben repülnek a járda fölé – a gyalogosok inkább az utca másik felét választják. A háztömbbel szomszédos Teleki László utcában lakó Németh Istvánné is figyelemmel tartja az állatokat, és eddig még nem repültek be a lakásába.

– Idén még nem érkezett méhrajzással kapcsolatos bejelentés, de korábban többször is előfordult, hogy intézkednünk kellett – mondta Fejes István őrnagy, a Makói Tűzoltó-kapitányság munkatársa. – Ha szól valaki, hogy megtámadták a méhek, segítséget kérünk a méhészektől. Persze szórt vízsugárral mi is el tudjuk kergetni az állatokat, de ez nem megoldás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Mozarttal válaszolt a fenyegetésre

Gregor József és barátai operaestjével kezdődött szombaton a Makói Muzsika koncertsorozata. A… Tovább olvasom