Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Makó beperelte az állam intézményét

Makó - Polgári pert indított a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ ellen Makó önkormányzata. Így próbálja megszerezni azt a 12,5 millió forintot, amelyet nem fizet ki a sportcsarnok használatáért a MIK. Az alperes szerint ez túl sok pénz, szívesen tárgyalna róla a várossal, de a pert sem veszi sértésnek.
Likviditási gondokat okozott a makói Közművelődési Nkft.-nél az a 12 millió 588 ezer forintos kintlévőség, amellyel a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ tartozik – hangzott el a makói képviselő-testület szerdai ülésén.

Az önkormányzat cége működteti a József Attila Gimnázium melletti sportcsarnokot, a giminek pedig tavalyig a Csongrád megyei önkormányzat volt a fenntartója. A megye és a város közötti szerződés szerint azért, hogy a gimnázium a csarnokban tartja a testnevelésórákat, arányosan kiveszi a részét a működtetés költségeiből. A gimnázium a megyék államosítása nyomán az állam intézményfenntartó központjához került, és ez a szervezet a negyedévente küldött számlákat már nem egyenlítette ki, és „megfizetésére kevés esély látszik" – írja a beszámoló. A 12 millió 588 ezer az év végéig tartó időszakra vonatkozik.

A szerdai ülésen Buzás Péter polgármester azt mondta, mivel jövő évtől az iskolák dologi kiadásait így is, úgy is az önkormányzatnak kell fedeznie, ez a helyzet akkor már rendeződik. Ám miután Tápai Péter, a MIK igazgatója nemrég egyértelművé tette számára, az idei évre esedékes összeget már nem fogják kifizetni, a város polgári pert indított, ragaszkodik a pénzéhez.

„A MIK vezetése többször tárgyalt már erről a kérdésről Buzás Péter polgármester úrral" – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a MIK vezetője, Tápai Péter. – „A Megyei Intézményfenntartó Központ nyitott a tárgyalások folytatására, hiszen a járások kialakítása kapcsán nagyon együttműködő volt a város a Csongrád Megyei Kormányhivatallal folytatott tárgyalásokon. A sportcsarnok üzemeltetésével kapcsolatos szerződés ügyében az intézményfenntartó központ mind a megörökölt szerződés jogosságát, mind a megállapított használati díjat vitatja. A jogosságát azért, mert az épületben a gimnázium tanulóinak testnevelésórái vannak, amely a kötelező feladatellátás része. A mértékét pedig azért, mert a hozzájárulás összegének kiszámítása is áttekintésre szorul. Az intézményfenntartó központ áll egyébként rendelkezésre, ami s szerződés részleteinek újratárgyalását illeti, de nem veszi sértésnek azt sem, ha Makó önkormányzata a díjhátralék ügyében jogi útra tereli a kérdést. A bíróság ugyanis az ügy kapcsán eddig létrejött összes fellelhető dokumentum, szerződés tartalmának ismeretében hoz döntést."

A csarnok valóban egybeépült a gimnáziummal. A testületi ülésen Gál Sándor képviselő is ezt vetette föl. Buzás arra emlékeztetett, hogy amikor a 90-es évek végén a makói kézilabdások egyre jobb eredményeket értek el, a szurkolók minden meccsen kórusban énekelték, „Buzás Péter, jó napot, építsed a csarnokot". Előbb szükségmegoldásként a Hollósy Kornélia utcán felállították a „lufit", vagyis lefedték a régi pályát, aztán a gimnázium rekonstrukciójával együtt nyílt lehetőség egy rendes sportcsarnok építésére. A város címzett támogatást igényelt rá, a Horn-kormány megítélte, az első Orbán-kormány odaadta, a csarnokot Deutsch Tamás sportminiszterként avatta. A létesítményt délelőtt az iskola, délután a sportolók használják, a közösködés eddig nem okozott gondot.

Olvasóink írták

 • 17. scott1 2012. december 02. 20:52
  „Novatus!
  A hozzászólásomat a te hozzászólásod átírásával írtam, meghagyva annak stílusát és témáját! Azt állítod, hogy a téma személyeskedő, arrogáns, általánosító és demagóg? És még ki is kéred magadnak a stílust? :D
  De az egész csúcsa az, hogy emiatt még a sajtót is számon kéred... :D
  Természetesen egy dologról nem veszel tudomást, miszerint az építés körüli visszásságokról vagy a fizetési felszólítás elutasításáról pontosan ebben az újságban jelentek meg információk. Ha azt gondolod, hogy ez vádaskodás jelentsd fel azt, aki ezt nyilatkozta! Mivel ez a polgári per témája lesz elég ostoba ötletnek tűnne a egy magánindítványos feljelentés az állami intézet nevében nyilatkozó személy, a témával kapcsolatban író kommentelő társunk, illetve a leközlő újság ellen...
  "Értelmes, tárgyilagos stílusú csevejt kívántam folytatni Scott-tal" - hát persze! Ezen dialógus keretein belül megkérdőjelezted a szellemi képességemet, hatalommal való visszaélésről elmélkedsz, akik persze csak a "hátsónyaláshoz" értenek szerinted, trágyalében fürdött gumicsizmával minősítesz... Ez tényleg nem ment neked!”
 • 16. Novatus 2012. december 02. 17:41
  „Scott1!
  Személyeskedsz, arrogáns vagy, általánosítasz, demagóg vagy. Kikérem magamnak ezt a stílust!
  Természetesen egy dologról nem írtál a válaszodban: egy hatályos szerződés alapján az adós nem fizet. A Hagymaház bírósághoz fordul, hogy a járandóságát behajtsa.
  Te törvénytelenségeket emlegetsz a pályáztatás és a pályázati elbírálással kapcsolatosan! Hallottál már a rágalmazás fogalmáról?! Jelentsd föl őket a rendőrségen! Kezdjél eljárást! Ellenkező esetben ne keltsd senki, akár egy intézmény rossz hírét is!
  Felháborító, törvénytelen stílus uralkodik a Délvilág online hasábjain. Értelmes, tárgyilagos stílusú csevejt kívántam folytatni Scott-tal, de úgy látom, hogy ez nem fog menni. Több szeretetet kívánok Neked az Életedbe és kevesebb politikát... :(”
 • 15. dara 2012. december 02. 16:01
  „kgb696
  6 kire gondolsz? mondj egy nevet Van egy fiatal csini hölgy a Fletó csapatában, valamelyik helyi korifeus leszármazottja.”
 • 14. scott1 2012. december 02. 07:13
  „Novatus!
  Ok, lassan írom, talán megérted :)) : nehezményeztem, hogy Vásárhely adósság elengedéséről úgy írtál, hogy közben arra engedtél következtetni, hogy ebből Makó kimarad, olvasd csak vissza magad és engem is, de lassan tedd, hogy végre megértsd...
  Makó esetében dilettáns döntésnek tartom, hogy miközben elkezdődnek a város adósságának átvállalásával kapcsolatos tárgyalások, feljelenti az államot, úgy, hogy az állam által épített csarnok megépítésével és tulajdonlásával kapcsolatos visszásságok is nehezen védhetőek a nyilvánosság előtt...
  Örülök, hogy legalább a "tárgyalóasztalra helyezett trágyalés gumicsizmát" megértetted, kb. ennyi a véleményem a viselkedésükről.
  Szegedi Szabadtéri Játékok körüli cirkusz? - Így kerül a trágyalé a csizmátokból a tányérra! Az az elkeserítő, hogy amikor a hozzászólásodat írtad, még le se volt váltva... az az elkeserítő, hogy az általad emlegetett szabadtéris munkájához semmi köze a leváltásának! Az az elkeserítő, hogy a makói cikk témájához a pártpolitika érdekében történő összemosáson kívül ennek semmi köze!”
 • 13. Novatus 2012. december 02. 01:05
  „Scott1!
  Ok, lassan írom, talán megérted :)) : nehezményezem, hogy az agyongatyásodott Hódmezővásárhely 11 milliárdját elengedi az állam.
  Makó esetében pedig nem tartom korrektnek, hogy a fenntartó egy hatályos szerződés alapján nem tesz eleget fizetési kötelezettségének.
  A tárgyalásokat szerintem elkezdték, azok kudarcba fulladtak és most a Hagymaház a bírósághoz fordult. Mi ebben a kivetnivaló?
  Örülök, hogy tetszett az "asztalra helyezett trágyalés gumicsizma", kb. ennyi a véleményem a viselkedésükről.
  (most olvasom a Szegedi Szabadtéri Játékok körüli cirkuszról a cikket - elkeserítő! Ahol a politika beleszól a művészetekbe, az általában nem jó véget ér... Nem csak Szegeden ez a helyzet a kultúra "háza táján": Budapesten a Madáchtól elvették a fenntartási normatívát arra hivatkozva, hogy nem játszanak közérdekű darabokat vagy például az Operaház esete... sorolhatnám. Nem jó dolgokat látok mostanság és elnézést a véleményemért, de ezek a mostani fiúk nem élnek, hanem visszaélnek a hatalmukkal.)”
 • 12. kgb696 2012. december 01. 21:42
  „6 kire gondolsz? mondj egy nevet :)”
 • 11. dareky 2012. december 01. 18:09
  „10. barátfüle 2012.12.01. 10:27
  Igazad van. Így volt! Meg úgy is, hogy a gimnázium nem tud délutáni sportköröket tartani, mert kell a terem, meg úgy is, hogy a megyében egyedülállóan magas költséget sikerült megállapítani, apró trükkökkel. Ügyes machináció volt, hogy sportcsarnokká minősítették!!! Ja,,, nekem sem Rója igazgató úr súgott! Egyszerűen csak tudom! Most majd megoldódik a helyzet, mert a város fogja a gimnázium működését fizetni, így a tornatermet is, még akkor is, ha sportcsarnoknak titulálják.”
 • 10. barátfüle 2012. december 01. 10:27
  „A hazug ember és a sánta kutya esete. Itt megint utolérték a polgármestert a szokásos hazugságra épített beruházás politikájával. Ugye emlékezünk.
  Hagymaház tervezése. A tervezést úgy írták ki, hogy a meglévő házból a lehető legnagyobb rész megőrzésével kellett a tervet elkészíteni. Nyert egy olyan, aki egy téglát sem őrzött meg belőle.
  A fürdő esete. 300.000 látogatónál több vendégszámmal bíró fürdők pályázhattak. Mi azt hazudtuk, hogy ez nálunk megvan.
  A gimnázium esete. Oktatási intézmény felújítására pályáztunk. A gimnázium épületében lévő tornaterem helye fel lett használva ebédlőnek és helyette egy tornaterem készült a hozzácsatolt telken. A csarnok úgy épülhetett meg, hogy az a gimnázium tornaterme. Nem lehetett pályázni városi sportcsarnok építésére. A rávalót is az állam adta és nem a város szedte össze rá a pénzt. Azután elvették a gimnáziumtól és bérlőt csináltak belőlük. Érthető, hogy az építést finanszírozó nem akar bérleti díjat fizetni a sajátjába. A polgári pert képviselőnek javaslom, hogy jogalapként hivatkozott szerződés semmissé nyilvánításával kezdjék a pert.
  T. Polgármester Úr! A fentieket nem Rója igazgató úr sugallta nekem. Azt magamtól is kitaláltam. Nem egyedül a gimnázium igazgatója érzi úgy, hogy jogtalan volt elvenni a tornatermet, hanem még sokan makóiak, akikbe szorult még a korrektségből valami.”
 • 9. dara 2012. december 01. 08:17
  „Köszönöm a soraidat scott1, tejesen egyetértek Veled! Túlságosan sokat erősített a pg. úr az önkontrollhiányán.”
 • 8. scott1 2012. december 01. 06:44
  „Trágyalébe fürdött gumicsizma? :) - A tárgyalások előtt feljelenteni az államot? Na ez az, amikor a tökig eladósodott vesztes leül a tárgyalóasztalhoz és a megszokott dölyfösségében még a trágyás csizmáját is az asztalra felrakja! Vagy ez az úriemberek viselkedése? Ne viccelj!
  A valóság nem számít, ha kell államcsődről, ha kell kórházbezárásról, ha kell egyoldalú adósságelengedésről írogatsz ugye? Amúgy Makó adósságából nem fognak elengedni csak Vásárhelyéből? Vagy ezt csak azért sugallod, mert a politikai érdekeid ezt diktálják?
  Amennyiben 2014-ben meglesz a változás akkor mi lesz? Ugyanaz mint 2010 előtt? És te ugyanúgy tapsikolsz majd neki? Hurrá!”
 • 7. Novatus 2012. december 01. 02:24
  „Miközben másik délvilágos hír: Hódmezővásárhelynek 11 milliárdot elenged az állam... Nem sajnálom a vásárhelyiektől, de mi makóiak sz@rabb emberek vagyunk náluk?! Hol itt a demokrácia, az egyenlő bánásmód???? A feltétlen hátsónyalások korszaka érkezett el, kérem szépen? Ennyire azért ne rakják már föl a trágyalében fürdött gumicsizmát a fideszes urak az asztalra!
  Ok - 2014 - visszaszámolás indul.”
 • 6. dara 2012. november 30. 19:59
  „Lehet, hogy másik polgámester többet érne a város élén. Buzás mondjon nemet és adja át a helyét, egy fiatal rátermett szakembernek!”
 • 5. dara 2012. november 30. 19:55
  „Tegnap végre pozitívumot láttam a fürdő környékén. A volt Hollosy kézilabda pálya helyén fiatal srácok fociztak lelkesen. Igen megcsináltuk, hogy ne legyen free sportpálya. Van helyette az ürességtől kongó parkoló. Ez is a Rogymatikum hozadéka.Igen..”
 • 4. scott1 2012. november 30. 19:02
  „Ennek az az üzenete, hogy mindenki fizesse csak ki azt, ami terheli! Ezzel nem is volna baj, de az állam ellen, az adósságátvállalási tárgyalások előtt közvetlenül polgári peres eljárást indítani??? Kinek volt ez az ötlete, ki képzeli azt, hogy összességében ebből jól jöhet még ki a város?
  Másodsorban, ennek az lehet az eredménye, hogy ezután az állam százszor is el fog gondolkodni azon, hogy milyen önkormányzati beruházást támogasson ezután ebben a városban...”
 • 3. KamuNeni 2012. november 30. 09:17
  „Ha a kormany hasznalja, a kormany fizessen!!”
 • 2. Logaritmus 2012. november 30. 07:35
  „A kormány mit meg nem enged magának?”
 • 1. dara 2012. november 30. 06:48
  „Tegnap végre pozitívumot láttam a fürdő környékén. A volt Hollosy kézilabda helyén fiatal srácok fociztak lelkesen. Igen megcsináltuk, hogy ne legyen free sportpálya. Van helyette az ürességtől kongó parkoló. Ez is a Rogymatikum hozadéka.Igen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkeztek a fák a Makovecz térre

Megérkeztek a Hagymatikum előtti térre a Németországból beszerzett különleges díszfák. Jövő szerdáig ültetik el őket. Tovább olvasom