Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Makó is fizeti a régészt

Makó - A régészeti föltárás költségének egy részét is átvállalja a makói önkormányzat attól a vállalkozótól, aki portát vesz az ipari parkban. A kötelező leletmentés költsége nagy, négyzetméterenként mintegy 4000 forintba kerül.
A korábbi, munkahelyteremtést segítő támogatás mellett most újabb kedvezményekkel próbálja segíteni az ipari parkba betelepülő vállalkozásokat Makó önkormányzata. A képviselő-testület szerdán eldöntötte, hogy az ipari parki telek vételárából engedményt kaphat a vásárló, ha a kiszemelt portán számon tartott régészeti lelőhely van, illetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kötelezően előírja a terület előzetes régészeti feltárását. A telek vételárának 33 százalékáig mehet el az engedmény. A cél az, ne fordulhasson elő, hogy valaki azért nem telepedik le és indít üzemet Makón, mert túl sokat kellene fizetnie az építkezés előtt a leletmentőknek. Mert a jogszabály szerint a régészeti lelet közkincs, építkezés előtt szakszerűen el kell távolítani a tulajdonos költségén.

A törvényekkel egyező makói rendeletmódosítást a szükség szülte: az ipari park vastagon érintett, sok az olyan terület, ahol építkezés előtt muszáj ásatni. A képviselő-testület ülésén meg is jegyezte Orbán Imre: ha tudta volna a város, hogy ez a rész ilyen, másutt kellett volna helyet keresni ipari parknak. Bánfi Margit jegyző azt mondta, az önkormányzat annak idején, ahogy kell, megrendelte és elkészíttette az erre vonatkozó hatástanulmányt, de akkor nem derült ki, hogy itt ilyen sok a lelőhely. Jó néhány lelőhelyet számon tart a múzeum, de előfordul, hogy egy szűz területen csak akkor derül ki, hogy ott sírok vannak, ha az építkezés előtt letakarítják a fölső talajréteget. Buzás Péter polgármester szerint sokkal távolabb akkor sem lehetett volna tenni az ipari parkot, ha már akkor tudták volna, mi minden van a földben. Mert a lehetőségek – többek között az a szabály, amely előírja, hogy az uralkodó széljárás nem irányulhat a parktól a lakott terület felé – nem adtak nagy mozgásteret az önkormányzatnak.

Építkezés az ipari parkban. Fotó: Veréb Simon
Építkezés az ipari parkban.
Fotó: Veréb Simon

Így most olyan helyi jogszabály született, amellyel a közösség átvállalja a régészeti föltárás árának egy részét a tulajdonostól. Ez a költség pedig nagy: információink szerint most 4000 forint négyzetméterenként. Ez nagyobb területek esetében olyan nagy összegre rúghat, amely egy-egy beruházás meghiúsulását is eredményezheti.

2008 novemberében arról írtunk, hogy a Hódmezővásárhely és Mindszent közötti kerékpárút nyomvonalát módosítani kellett, emiatt nőtt a föltárás költsége, és az 1 millió 300 ezer forint kifizetése – akkor – nehézséget okozott Mindszentnek. Félő volt, hogy a kerékpárútra nyert 260 milliós támogatás elúszik, ezzel a beruházás is. Hódmezővásárhely fölajánlotta: kifizeti Mindszent helyett a régészszámlát. Az út végül megépült.

Olvasóink írták

 • 5. reagens 2010. szeptember 07. 13:25
  „De ki fizeti a révészt?
  :))”
 • 4. Yam78 2010. szeptember 03. 14:00
  „3.
  Egyáltalán nincs meg a 4000 Ft. Ha jól számolom, 1 hektár akkor 40 millióba kerül. Ennyi pénzből a százszorosát meg lehetne csinálni, ne vicceljünk már. Van fogalmam a nagy gépek fogyasztásáról, hidd el. Felesleges pénzkidobás az egész. Az M43-as nyomvonalán 50 cm mélyen voltak a sírok. Ásóval kiásom 10 perc alatt ha kell, az egy négyzetmétert. Milyen jó órabérem lenne:) Ugyan már...”
 • 3. polaris 2010. szeptember 03. 08:31
  „Véleményem szerint erre kell a 4000Ft:
  1,mérni kell a feltárandó területet,vagyis fizetni kell a geodétákat
  2,A területről gépi erővel(Kotrógép,teherautó) el kell távolítani a humuszt
  3,Ha van objektum(sír,ház vagy akármi)ki kell ásatni a munkásokkal
  4 A kiásott "objektumot" le kell dokumentálnia a régésznek(rajz,fotó)
  Máris megvan hogy mi 4000Ft”
 • 2. Yam78 2010. szeptember 03. 08:15
  „Én is így gondolom. Őrült pénzbe kerül, és nem hoz semmi hasznot egy pár koponya, vagy cserépedény megtalálása. Megállapítják, hogy mi volt 2000 évvel ezelőtt? Kit érdekel? Semmi értelmét nem látom ennek a szakmának, ha lehet egyáltalán annak nevezni. Vagy ha annyira érdekli a régészeket ez a dolog, akkor csinálják önerőből. Na és mi kerül 4000 Ft-ba négyzetméterenként? Ez nekem magas.”
 • 1. KamuNeni 2010. szeptember 02. 23:09
  „Ez a regeszeti penzkoltes tiszta hulyeseg es felesleges penz kidobas. A vilag minden centije tele van regi targyakkal story=-kal megse assa fel senki. Egy koldus orszagban annyi milliardokat kolteni erre minek? Egy fejlett nyugati orszag nem csinalja ezt. Ami ott van az oda tartozik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 kilométerre lesz a szavazókör

Makó-Rákos, Igás - Ezúttal nem lesz szavazókör Makó-Rákoson és Igáson, a helybelieknek Makóra kell… Tovább olvasom